AL JAFFEE PARODĄ DUSETOSE APLANKĖ IR AUKŠTI LIETUVOS VEIKĖJAI

0
53
20180118 095154

Sausio 18 d. Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su žmona Irena, vykdami į Zarasus, susiviliojo (galbūt ir dėl LRT rodyto reportažo) pamatyti Al Jaffee parodą Dusetose. Čia iki vasario 2 d. veikia pasaulio Gineso rekordų knygos rekordininko („Ilgiausia komiksų menininko karjera“) Al Jaffee komiksų paroda „Vaikystės nuotykiai Zarasuose“. Parodoje eksponuojama garsaus amerikiečių dailininko, karikatūristo, satyrinio žurnalo „MAD“ iliustratoriaus Al Jaffee (g. 1921 m.), kurio vaikystė 1927–1933 m. prabėgo Zarasuose, darbų reprodukcijų paroda.

Maloni staigmena buvo tai, kad kartu parodoje, ir netgi pirmąkart Dusetose, lankėsi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Ji pasinaudojo galimybe susipažinti su Dusetomis – bendravo su žinomais dusetiškiais, pamatė žydų kapines ir atminimo paminklą sinagogai, lankėsi dailės galerijoje ir amatų centre.

Beveik akademinę valandą muziejininkas Rytis Pivoriūnas garbingiems svečiams pasakojo kaip Zarasai „atrado“ karikatūros korifėjų Al Jaffee ir kaip atsirado ši ekspozicija (už tai Zarasų krašto muziejus ypač dėkingas Aldonai ir Filipui Šapiro), koks pašėlusiai įdomus šio Zarasų krašto garbės piliečio (paskelbto 2016 m.) gyvenimas, ypač tie keleri vaikystėje pralėkę metai gyvenant pas senelius Gordonus (motinos tėvus) Zarasuose, o paskutinerius metus – Kaune (Slabodkoje, Vilijampolės priemiestyje). Trumpai buvo aptartas beveik kiekvienas iš keturiasdešimties nuotykių-paveikslėlių, kuriuose komiksų stiliumi (tik be tekstų) pavaizduoti įsimintiniausi Abramo Jafės ar Joffės (turbūt taip būtų užregistruotas jo vardas, jei būtų gimęs Lietuvoje) vaikystės nutikimai, kurie pirmiausia buvo aprašyti ir iliustruoti 2010 m. išleistoje žurnalistės Mary-Lou Weisman biografinėje knygoje „Pašėlęs Al Jaffee gyvenimas“ (Al Jaffee’s MAD Life).

Žvilgsniui sustojus ties mokomąja lenta, buvo aptartos ten kabojusių semiotinių struktūrų schemos, kurių pagalba muziejininkas, įkvėptas Algirdo Juliaus Greimo (šio semiotikos mokslo kūrėjo šimtmetį praeitais metais minėjo visas pasaulis), mėgsta aiškinti parodos eksponatų reikšmes. Muziejaus Lėmėjas – kalbininkas Kazimieras Būga – tarsi įtaigoja ir įpareigoja vykdyti kraštotyros bei kalbotyros vertybinę programą, subjektams (lankytojams) siekiant pažinti (o muziejininkams išstatyti) vertės objektus (eksponatus); ir štai nepakeičiamas Pagalbininkas – Paryžiaus semiotikos mokyklos pradininkas ir tarptautiniame mokslo pasaulyje vienas žinomiausių lietuvių A. J. Greimas – įduoda „stebuklingą“ instrumentarijų analizuoti bet kokias pasaulio reikšmes.

„Antrojo“ (po Prezidentės) valstybės pareigūno darbotvarkė privertė nutraukti įsismaginusią diskusiją. Smalsu tik, ką išskirtiniai svečiai būtų pasakę apie neišsakytą muziejaus viziją – ketinimą steigti naują (bandomąjį ar pavyzdinį) kultūros reiškinį: puoselėjant kraštotyros semiotiką, kurti „Prasmės (ar reikšmėtyros) muziejų“? Kas tai yra – apie tai sužinosite apsilankę muziejuje.

Zarasų krašto muziejaus struktūrinis padalinys Kazimiero Būgos memorialinis muziejus,
Dusetos, K. Būgos g. 31a (II aukšte), tel. 861025972,
elektroninis paštas: bugos.muziejus@zarasumuziejus.lt,
interneto svetainė: http://www.buga.zarasumuziejus.lt
Rytis Pivoriūnas

Pranckietis 1649

Pranckietis 1652

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite