GREITIEJI KREDITAI. KADA (NE)VERTA SKOLINTIS?

0
54
AmCredit logo

Greitieji kreditai yra populiarus sprendimas atsidūrus ant finansinės prarajos. Pritrūkus pinigų galima tiesiog išsitraukti mobilųjį telefoną iš kišenės, suvesti paskolos kodą, išsiųsti sms žinutę nurodytu trumpuoju numeriu ir po kelių minučių turėti pinigus savo sąskaitoje. Priėjimas lengvas, galimybių daug, bet kirba klausimas – ar verta?

Greitieji kreditai nėra kiekvienam ir kiekvienoje situacijoje. Yra aplinkybių kuomet skolintis verta ir naudinga, bet yra ir priešingų. Sprendimas skolintis kai kuriais atvejais gali būti ne tik momentaliai žalingas. Jis gali turėti ilgalaikių pasėkmių. Šio straipsnio tikslas yra atsakyti į temoje iškeltą klausimą: kada greitasis kreditas gali pagelbėti, o kada – pakenkti. Tikimės, kad jis padės priimti teisingesnius ir labiau informuotus finansinius sprendimus bei pakels šalies gyventojų finansinį raštingumą.

Taisyklę nr.1 galime apibrėžti taip: nederėtų skolintis greitojo kredito jei yra bent menkiausia abejonei jo negrąžinti laiku. Didžioji dalis visų kreditų sukeliamų finansinių problemų kyla tik pažeidžiant šią taisyklę. Žmonės mėgsta surizikuoti ir galvoti, kad “gal kaip nors” pavyks grąžinti. Pagūščiojama pečiais ir užpildoma paraiška kreditui gauti. Tokia įvykių seka yra nedovanotina. Tokios rizikos prisiėmimas jau ir taip kišenėje švilpiant vėjams nėra finansiškai raštingo žmogaus pasirinkimas. Toks lengvabūdiškas sprendimas gali kilti ir iš nežinojimo apie delspinigius. Juos pagal sutartį reikia mokėti kredito bendrovei už kiekvieną pavėluotą įmokos dieną iki kol ši bus sumokėta arba iki kol bus prasitęsiamas kredito grąžinimo terminas. Pastarasis, kaip galite suprasti, turi savo kainą. Dėl šios ir kitų priežasčių – esant bent menkiausiai abejonei greitajam kreditui turėtų būti sakoma “ne”.

Taisyklė nr.2 atrodo šitaip: apsvarstykite visus pasiūlymus, nepulkite rinktis vieno jų. Dar vienas problemų šaltinis yra šios taisyklės laužymas. Apgauti save ir pasiskolinti brangiau nei buvo galima – įprastas reiškinys tarp finansiškai neraštingų žmonių. Kartais pateiktas pasiūlymas gali atrodyti įspūdingai, bet pažiūrėjus iš arčiau pasimato, kad negausite nieko tokio įspūdingo. Kitais atvejais iš tiesų įspūdingi kredito pasiūlymai yra tiesiog nepamatomi panosėje. Išvengti tokio likimo galima tik apsvarstant visus kreditus. Greitieji kreditai kartais gali būti suteikiami su nuolaidomis, todėl būtų kvaila jas praleisti. Kreditas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti išties prastai, bet ilgesnė reflekcija gali parodyti, kad susumavus nuolaidas, gausis kažkas labai patrauklaus. Nemokami kreditai naujiems klientams šauna į galvą. Praleisti tokias akcijas – tiesiog finansinis nusikaltimus, kurio auka esate patys.

Taisyklė nr.3: žiūrėkite, kokį kreditą skolinatės. Visi esame įpratę spausti “sutinku” registruojantis ir pildant bet kokias formas, neskaitant pateiktų sąlygų. Viskas gerai, jei registracija nereikšminga, sakykim kompiuterinės programos instaliacija. Bet kas nutinka, kai spaudžiama “sutinku” formose, kurios gali nulemti ateinantį gyvenimo laikotarpį? Klaidos kaina – didžiulė. Juk toks mygtuko paspaudimas gali įpareigoti velniai žino kam. Iš pažiūros pasiūlymas gali atrodyti puikiai, bet sutartyje nurodytos sąlygos gali pradėti kandžiotis atėjus laikui. Papildomi/užslėpti mokesčiai gali būti tik vienas toks įkandimas. Todėl greitasis kreditas turėtų būti imamas tik po kruopščiai atlikto susipažinimo su sutarties sąlygomis. Neskubėkite to daryti, niekas jūsų negina. Turite tiek laiko, kiek norite, juk skolinatės internetu!

Kai kuriems šios taisyklės gali pasirodyti elementarios. Tam tikra prasme jos tokios ir yra. Bet svarbu jas dar kartą paminėti, turint omenyje kiek daug žmonių jų nepaiso. Mūsų viltis yra, kad perskaičius šį straipsnį, greitieji kreditai nebebus tokia pavojinga paslauga skaitytojui ir jis galės tinkamai su ja susitvarkyti.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite