LIETUVOS BANKO SPRENDIMŲ ĮTAKA GREITŲ KREDITŲ INTERNETU RINKOJE

0
25
AmCredit logo

Tikriausiai visi žinote apie Lietuvos Banko intervencijas į greitųjų kreditų rinką. Turint omenyje, kad ši rinka tiesiogiai finansiškai paveikia šimtus tūkstančių žmonių kiekvienais metais, bandymas nustatyti ribas, kuriose tokias paslaugas teikiančias bendrovės gali veikti yra labiau nei suprantamas.

Kreditai internetu buvo paveikti kone kelių dešimčių skirtingo pobūdžio intervencijų. Kai kurios iš jų buvo minimalios ir viso labo kiek tiksliau ir aiškiau apibrėžė greitųjų kreditų bendrovių veiklos principus ir galimybes. Tuo tarpu kitos buvo neįtikėtinai reikšmingos ir smarkiai paveikė tai, kaip atrodo ši rinka. Galima prisiminti daug ažiotažo sukėlusį sprendimą įteisinti maksimalią kreditų internetu palūkanų normą, aukščiau kurios tokių paskolų palūkanos negalėtų kilti. Tai žinoma buvo didelis laimėjimas besiskolinantiems.

Bet laikui bėgant kišimasis į šią rinką pasidarė vis radikalesnis. Tai – suprantama, turint omenyje vis augantį Lietuvos žmonių įsiskolinimą greitųjų kreditų bendrovėms. Šis įsiskolinimas didelę dalį įsiskolinusių tapti nemokiais (bent jau laikinai), kas sukelia daug finansinių problemų ne tik žmonės bei atsakingoms valstybės institucijoms, bet ir visai šalies ekonomikai. Nieko nuostabaus, kad tuomet buvo atliktas svarbus sprendimas: riboti ratą žmonių, kuriems greitos paskolos internetu būtų suteikiamos. Iš šio rato buvo ištremti ne tik bedarbiai, bet ir nepakankamas ar nestabilias pajamas gaunantys asmenys.

O lapkričio pabaigoje priimti sprendimai yra linkę dar labiau prisidėti prie kreditus vėluojančių grąžinti asmenų mažėjimo. Šie sprendimai įpareigojo kreditorius nebesiremti kliento pateikiamais duomenimis apie gaunamas pajamas ir remtis išimtinai valstybės duomenų bazėmis. Prie to reikėtų pridėti dar vieną sprendimą, dėl kurio kreditoriai privalės į rizikos skaičiavimą įtraukti ne tik kliento, bet ir jo ar jos sutuoktinio (-ės) pajamas ir įsiskolinimus.

Bet dabar atėjo metas pažiūrėti kaip iš tikrųjų šie sprendimai padėjo pasiekti užsibrėžtus tikslus. Kadangi esminiai apribojimai buvo priimti dar praėjusiais metais, galime apžvelgti paskutinių dvylikos mėnesių rezultatus ir tai, kaip buvo paveikti kreditai internetu:

Visų pirma vertėtų pastebėti, kad dėl šių pakitimų, buvo suteiktas beveik keturis kartus mažiau greitųjų kreditų nei per tą patį laikotarpį užpraėjusiais metais. Tai parodo, kad didžioji dalis kreditų internetu būdavo suteikiami labiausiai nepasiturintiems ir rizikingiausią finansinį sluoksnį sudarantiems gyventojams. Vėluojamų įmokų atžvilgiu, iki 90 dienų vėluojančių imokas atlikti žmonių skaičius sumažėjo kone per 50 procentų: nuo beveik 25 tūkst. beveik 14 tūkst. Tai yra reikšmingi skaičiai, turint omenyje, kad sprendimai efektą pasiekti galėjo tik per metus. Bėgant laikui ir sistemą paveikiant naujiems sprendimams, tikimasi dar reikšmingesnio poveikio šiuo klausimu.

Tačiau jau šią minutę galima tiesiogiai pajusti šių įstatymų poveikį. Kreditą internetu nebėra gauti taip lengvai kaip anksčiau, ką tiesiogiai atspindi tokių kreditų išdavimo statistika. Bėgant laikui galima tikėtis tik dar smarkesnio kreditų išdavimo tempo mažėjimo.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite