NACIONALINĖ „ŽALIOJI OLIMPIADA” LIETUVOS MOKSLEIVIUS KVIEČIA PASINERTI Į LINKSMĄ EKOLOGINĮ ŽAIDIMĄ

0
30
ZO 2018 registracija

Džiugi žinia Lietuvos moksleiviams – šią savaitę prasidėjo registracija į jau antrąją VšĮ „Žaliasis taškas“ ir VšĮ „RV Agentūra“ organizuojamą nacionalinę “Žaliąją olimpiadą”. Šiais metais 8-11 klasių mokiniai vėl kviečiami pasinerti į linksmą ekologinį žaidimą – taupyti resursus, kaupti neįkainojamą žinių bagažą, rungtis protmūšiuose ir džiaugtis prizinėmis vietomis, kurių šiais metais – net trys. Registracija į pirmąjį etapą tęsis iki vasario 19 dienos.

VšĮ „RV Agentūra“ vadovė Vaida Griškevičienė pasakoja, jog olimpiada pirmiausia siekiama ugdyti Lietuvos moksleivių ekologinį sąmoningumą: „Mūsų didžiausias tikslas – supažindinti moksleivius su vartojimo ir gamtos tausojimo procesais, parodyti sąsajas, kurios mūsų veiksmus jungia su pasiektais rezultatais. Norime, jog jaunuoliai suprastų, jog ne kas kitas, o jie patys daro įtaką aplinkai, tad olimpiadoje jų lauks ne tik protinės, bet ir praktinės užduotys. Jomis gilinsime žinias aplinkos apsaugos, resursų taupymo, atliekų rūšiavimo ir vartojimo mažinimo srityse, o svarbiausia – pritaikysime jas mokyklos gyvenime“.

Olimpiadą sudaro trys etapai – pirmajame, užsiregistravusios švietimo įstaigos gaus praktinę resursų taupymo užduotį. Geriausius rezultatus parodžiusios mokyklos pateks į antrąjį etapą, kuriame delegavę 6 asmenų komandą susirungs smagiuose pusfinaliuose. Trečiasis etapas – spalio mėnesį Vilniuje vyksiantis finalas. Jo metu bus išaiškintos trys sumaniausios, apsukriausios ir daugiausiai žinių sukaupusios komandos prizininkės, kurios džiaugsis rėmėjų dovanomis, o komanda nugalėtoja laimės kelionę į Europos šalį, perims trofėjinę taurę ir taps kitų metų olimpiados ambasadore.

Pirmosios olimpiados rezultatai įkvepia
Praėjusių metų „Žaliojoje olimpiadoje“ dalyvauti panoro daugiau nei 250 mokyklų, kuriose mokosi 8-11 klasių moksleiviai. VšĮ „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė teigia, jog pasibaigus pirmajam olimpiados etapui organizatoriai džiaugėsi ne tik rezultatais, bet ir dalyvių atsiliepimais.

„Sulaukėme ne vieno atvejo, kai mokytojai rašydavo, jog olimpiada padėjo žengti lemtingą žingsnį, pakeitusį mokyklos gyvenimą. Vaikai pajutę azartą į resursų taupymo užduotis įtraukdavo visą bendruomenę – mokytojus, administraciją, ūkio dalies darbuotojus. Mokė rūšiuoti, tausoti bei pasirūpindavo, jog žinios pasiektų net ir mokyklos svečius. Atliekų kiekiai ir sutaupyti ištekliai taip pat kelia šypseną – gera matyti tikrus pavyzdžius, kurie parodo, jog kiekvieno mūsų, kad ir nedidelis indėlis yra svarbus, o mažas darbas, pridėtas prie kitų mažų darbų lygus dideliam pokyčiui“.

Pirmojo etapo metu, per mėnesį mokykloms pavyko išrūšiuoti beveik 40 000 kg atliekų, iš konkurse dalyvavusių 28 tūkstančių moksleivių kiekvienas išrūšiavo po 1,4 kg atliekų. Iš jų antrą kartą panaudota apie 6 000 kg.

„Visos olimpiados metu skatinome dalyvius kurti iš antrinių žaliavų, kadangi manome, jog antrinis panaudojimas yra puikus būdas mažinti vartotojiškumą. Komandos savo sumanumą parodė ne tik kurdamos inventorių padėsiantį rūšiuoti, bet ir atvykę į pusfinalio ar finalo kovas – sirgalių atributika dažniausiai būdavo pagaminta iš popieriaus atliekų, kurių mokyklose tikrai apstu. Šios atliekos sudarė ir didžiausią dalį išrūšiuotųjų pirmajame etape – net 28 116 kg.“

Ruošiasi į kelionę
2017 metų olimpiados nugalėtojai, Molėtų gimnazijos komanda „Bio MG Indikatoriai“ vis dar gyvena praėjusio finalo nuotaikomis: klasę puošia riedlenčių perdirbimo Lietuvoje pradininko Simo Sonkino sukurta trofėjinė taurė, mokykloje palaikomos rūšiavimo ir tausojimo idėjos, o komandos nariai neskubėdami ruošiasi išvykai – balandžio viduryje jų laukia kelionė į Vokietiją.

Komandos vadovė, biologijos mokytoja ekspertė Regina Mongirdienė pasakoja, jog mokiniai džiaugiasi nusprendę dalyvauti olimpiadoje – joje įgytos žinios pravers ne tik gyvenime bet ir egzaminų metu, kuriems jaunuoliai šuo metu intensyviai ruošiasi. Dėl šios priežasties, nenorint praleisti pamokų, išvyka planuojama pavasario atostogų metu.

„Dauguma mokinių Vokietijoje nebuvo, todėl bus įdomu susipažinti su nauja šalimi, jos kultūriniu paveldu. Be to, mokiniai pailsės nuo mokslų bei pamatys, kaip ekologinės problemos sprendžiamos Vokietijoje – aplankysime ir atliekų perdirbimo įmonę. Norisi ne tik gerai praleisti laiką bet ir įgyti naujų žinių, kurias galėtume panaudoti toliau plėtodami gamtai palankias idėjas savo gimnazijoje ir namų aplinkoje.“

Registracija
Švietimo ir ugdymo įstaigos, norinčios dalyvauti olimpiadoje, iki 2018 m. vasario 19 dienos kviečiamos registruotis šioje internetinėje registracijos formoje – https://goo.gl/forms/KVCtzZ9qdIl7YHl62


Daugiau informacijos www.zaliasistaskas.lt ir www.rvagentura.lt bei el. paštu olimpiada@ztl.lt.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite