UŽGAVĖNĖS NEATSIEJAMOS NUO BLYNŲ

0
19
blynai4

Užgavėnės daugumai lietuvių neatsiejamos nuo blynų. Jie gali būti kepami įvairių formų ir skonių: bulviniai, morkų, moliūgų ir t. t. Geriausiai žinomi miltiniai blynai, tačiau įprasta manyti, kad visuose miltiniuose patiekaluose gausu kalorijų ir riebalų. Vis dėlto, tai priklauso nuo miltų, kepimui naudojamų riebalų ir kitų sudedamųjų dalių: kiaušinių, pieno produktų. Taigi, jeigu atsakingai ir atidžiai pasirinksite visus produktus – galėsite skanauti savo pamėgtus blynus.

Pagrindinė blynų sudedamoji dalis, į kurią reikėtų atkreipti dėmesį, yra miltai. Norintiems išsikepti sveikesnių blynų, reikėtų rinktis viso grūdo miltus. Daugiau mineralinių ir kitų biologiškai naudingų medžiagų bei ląstelienos yra blynuose, iškeptuose iš viso grūdo kvietinių miltų. Jeigu kepsite iš viso grūdo ruginių miltų, blynai bus mažiau kaloringi, turės daugiau skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų.

Išskirtiniai – viso grūdo speltų miltai. Geležies, baltymų, B grupės vitaminų juose daugiau nei paprastų kviečių miltuose, o dėl kitokios speltų grūdų glitimo struktūros blynai iš šių miltų tiks ir alergiškiems žmonėms.

Itin maistingi yra grikių miltai. Juose gausu baltymų, riebalų ir mineralinių medžiagų, taip pat B grupės vitaminų ir vitamino PP. Grikių miltuose nėra glitimo, tai ypač svarbu grūdiniams baltymams alergiškiems asmenims. Tačiau kepant blynus vien su grikių miltais jie bus labai trapūs. Tad norint pagerinti skonį ir išvaizdą, grikių miltus reikėtų maišyti su kvietiniais.

Ne mažiau maistingi ir avižų miltai, iš kurių puikiai galima iškepti blynų net nemaišant su kitais miltais. Žirnių miltuose gausu baltymų, o iš jų iškepti blynai bus ryškaus gelsvo atspalvio. Mažiau maistingi, bet glitimo neturintys, yra kukurūzų ir ryžių miltai. Tačiau norintiems kepti blynus vien iš ryžių miltų, derėtų žinoti, kad jie bus labai trapūs.

Tai tik keli pavyzdžiai, kad net miltiniai blynai gali būti vis kitokio skonio. Išbandykite!

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite