ŠIMTMETĮ VIEŠOJI BIBLIOTEKA ŠVENTĖ IŠRADINGAI IR PAKILIAI

0
20
DSC0084

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtų renginių programa viešojoje bibliotekoje ir jos struktūriniuose padaliniuose buvo itin gausi ir spalvinga. Ne vieną mėnesį trukęs malonus pasiruošimo šurmulys džiugino darbuotojų širdis. Netrūko susitikimų, nuoširdžių pokalbių, dainų, parodų atidarymų, edukacinių užsiėmimų vaikams. Didžiausias įdėto darbo įvertinimas buvo gausus zarasiškių, miesto svečių dalyvavimas ir nuoširdžios šypsenos.

Vasario 16-osios išvakarėse buvo iškilmingai atidaryta Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, dailininko, grafiko Arvydo Každailio heraldikos paroda. A. Každailis yra vienas tų kūrėjų, kuriuos neabejodami įvardijame XX-XXI amžiaus Lietuvos dailės klasikais. Universalus ir veiklus dailininkas dirba įvairiose srityse – nuo lakštinės grafikos, knygų dailės iki puošybinės dailės ir heraldikos. Anot dailininko, dirbti heraldikos srityje yra gera, nes daro tai, kuo tiki, dirba pagal dvasios poreikį. Viešosios bibliotekos galerijoje eksponuojama tik dalis Lietuvos valstybės, miestų ir miestelių herbų. Paroda veiks vasario-kovo mėnesiais, maloniai kviečiame apsilankyti. 

Pasveikinti dailininką su parodos atidarymu ir bibliotekos bendruomenę su gražia sukaktimi atvyko valdžios atstovai, draugai ir bičiuliai. Seimo narys Algimantas Dumbrava pasidžiaugė A. Každailio sukurtais valstybės, miestų ir šeimos herbais, linkėjo visiems stiprybės, sveikatos ir Dievo palaimos darbuose. Dailininkui ir bibliotekos direktorei Danutei Karlienei atminimui įteikė valstybingumo šimtmečiui išleistą specialų Seimo ženkliuką. Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Kisielius visus sveikino su reikšminga švente akcentuodamas, kad pasigenda tos šventinės atmosferos, kokia yra dabar, kasmetiniame Vasario 16-osios minėjime. Linkėjo, kad ir toliau lietuviai pasaulį garsintų švietimu, kultūra, istorija ir asmeniniais gražiais darbais. R. Kisielius pasidžiaugė, kad su menininku susipažino būnant Salako seniūnu, kuris mielai sutiko sukurti Salako miesteliui herbą.

Širdį glostančius žodžius tarė dailininko draugai Danutė ir Rimantas Gražiai, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius, dailininkas Alvydas Stauskas. Menininkas džiaugėsi, kad tai ne tik puiki patriotinė paroda, bet ir istorijos – dailės pamoka Zarasų krašto moksleiviams. A. Stauskas darbų autoriui padovanojo parodos „Žirgas dailėje“ katalogą.

Pasveikinti A. Každailį taip pat atvyko Zarasų rajono savivaldybės Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Audronis Barisevičius su žmona Violeta dėkodami, kad sukūrė ir padovanojo poliklinikai 20-mečio proga įstaigos logotipą, o žmona Regina Každailienė – rankų darbo vėliavą.

Parodos atidarymą švelnia violončelės muzika papuošė Visagino Česlovo Sasnausko muzikos mokyklos mokytoja Skaidrūnė Baliūnaitė.

Vasario 16 dieną visas miestas pražydo Lietuvos trispalvėmis. Viešojoje bibliotekoje į tarptautinio tapybos plenero „Zarasai – ežerų kraštas“ (2011-2017 m.) ekspozicijos atidarymą pakvietė plenerų organizatorius, dailininkas Alvydas Stauskas.

Ekspozicijoje dailininkas pristatė Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Baltarusijos profesionalių dailininkų darbus, kuriuose atsispindi Zarasų miesto gamtos grožis, nutapytas aliejiniais ir akvareliniais dažais. Menininkas papasakojo, kad organizavo 8 plenerus, kuriuose dalyvavo per 60 profesionalių įvairaus amžiaus, patirčių dailininkų.
Pasveikinti dailininką atvyko Zarasų rajono savivaldybės atstovai: mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Šukštulienė, svečiai iš Daugpilio. A. Abramavičius pasidalijo mintimis ir pamąstymais apie istorinę dieną, įvykius, kada buvo pasirašytas Nepriklausomybės aktas. Daugpilio savivaldybės tarybos pirmininko pavaduotojas Arvids Kucins kreipėsi į svečius lietuviškai, linkėdamas patriotiškumo, vienybės, rūpintis tautos gerove. D. Šukštulienė pasidžiaugė, kad šimtmečio proga, gimtajam miestui dovanojame nuostabią tapybos ekspoziciją, kurios meninė vertė su laiku tik didės, bei universalios kamerinės salės įkūrimu modernioje bibliotekoje. Viešosios bibliotekos direktorė dailininkui padėkojo, kad Zarasus, jos gamtą, žmones ir kultūrą garsina už Lietuvos ribų. Visus pasveikino su Lietuvos gimtadieniu ir paminėjo, kad biblioteka į šitą šimtmetį ėjo žingsnis po žingsnio ir, kad šiais metais švęsime bibliotekos 95 metų sukaktį. „Skirtumas toks mažas, tai rodo mūsų tėvų, protėvių požiūrį į kultūrą, švietimą. Tai teikia vilčių ir įpareigoja mus nesustoti ir dirbti vardan Lietuvos ir jos gražios ateities“.

Šventės kulminacija bibliotekoje tapo performansas „Istoriniai literatūriniai personažai Zarasų viešosios bibliotekos languose“, kurį režisavo Gražina Karlaitė, finansavo Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Iškilmingai skambėjo fanfaros, kurias trimitavo Giedrius ir Povilas Lazdauskai, Augustas Gudas. Iš bibliotekos balkono Lietuvos nepriklausomybės aktą skaitė aktorius Gediminas Storpirštis, lietuvių visuomenės veikėjo, Nepriklausomybės akto signataro Jono Basanavičiaus vaidmenyje. Bibliotekos apšviestuose languose pasirodė Lietuvos Respublikos prezidentai: Aleksandras Stulginskis (Justinas Talutis), Antanas Smetona (Ugnius Meškas), Kazys Grinius (Alanas Šablinskas), švietėjas, varpininkas Vincas Kudirka (Dovydas Kavaliauskas), kraštietis kalbotyros profesorius Kazimieras Būga (Karolis Dimitrevičius), kompozitorius, dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (Kostas Zakarauskas), rašytojai: Žemaitė (Nijolė Ragauskienė), Šatrijos Ragana (Rasa Juškėnienė), Juozas Tumas Vaižgantas (Olegas Konošovas). Tautišką giesmę „Lietuva brangi“ atliko Gražvydas Gasparavičius. Priešais biblioteką susidarė „gyvoji“ Lietuva: aukurų ugnis, žmonės ir simboliai, Lietuvos vėliavos spalvų rankų miškas ir paukščiai. Visa tai sukūrė įspūdingą ir nepakartojamą reginį, kuris suvirpino širdį, leido didžiuotis, kad esame gimę lietuviais. Užliejo dėkingumo banga, noras kurti ir įrodyti, kad mūsų protėviai ne veltui kovojo dėl laisvos ir nepriklausomos Lietuvos.

Nuoširdžiai dėkojame režisieriai Gražinai Karlaitei, aktoriams, projekto partneriams: Zarasų „Santarvės“ pradinei mokyklai, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijai, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijai, Zarasų žemės ūkio mokyklai, stilistei Brigitai Bisigirskytei, fotografui Rimantui Bikulčiui, scenografei Rasai Juršienei, už šviesos efektus – Virgiui Žiliukui, UAB „Akadas“ ir visiems dalyvavusiems bei prisidėjusiems prie šventinės nuotaikos kūrimo.

Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorės ir Rimanto Bikulčiaus

RBF 4477 1m

RBF 4678 1m

RBF 4694 1m

 DSC0012

 DSC0036

 DSC0039

 DSC0041

 DSC0050

 DSC0052

 DSC0056

 DSC0067

 DSC0098

 DSC0099

 DSC0102

 DSC0063

 DSC0076

 DSC0093

 DSC0131

 DSC0135

RBF08427 1

RBF 4466 3

RBF 4492 2

RBF 4613 2

RBF 4632 1

RBF 4724 1

RBF 6588 2

RBF 6600 2

RBF 6643 2

RBF 6692 3

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite