KALBA GIMTOJI LŪPOSNA ĮDĖTA

0
75
DSC 0036

„Kalba, kuria kalbam ir kuria didžiuojamės, yra mūsų kalba“, – rašė poetas, dramaturgas Justinas Marcinkevičius. Lietuvių kalba ne tik bendravimo priemonė, ji – didžiausias tautos turtas, kurį reikia saugoti ir populiarinti. Lietuvos Respublikos Seimas pritarė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos iniciatyvai skelbti Lietuvių kalbos dienas. Nuo 2016 metų vasario 16 – kovo 11 dienomis Lietuvoje ir užsienyje organizuojami renginiai, skirti lietuvių kalbos sklaidai, jos populiarinimui, prestižo didinimui.

Zarasų viešojoje bibliotekoje jau ne pirmus metus vyksta lietuvių kalbai skirti renginiai. Kovo 8-ąją į Zarasų viešosios bibliotekos organizuotą viktoriną-žaidimą „Kalba gimtoji lūposna įdėta: Kalbos perliukai“, žinių pasitikrinti atskubėjo Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos 3a klasės mokiniai su mokytoja Alicija Dumbraviene.

Moksleiviai traukdami geltonus, žalius, raudonus popieriaus ritinėlius susiskirstė į komandas. Rinko joms pavadinimus, kapitonus. „Lietuviukų“ komanda kapitonu išsirinko Lėją Zajančkauskaitę, „Zarasiečių“ – Dovydą Puslį, „Teletabių“ – Miją Cibulskytę. Komandos viena kitai palinkėję sėkmės, susikaupusios laukė užduočių.

Užduočių ir klausimų buvo įvairiausių, nuo valstybinės iki santarviečių kalbos. Reikėjo pamiklinti liežuvį skaitant painias greitakalbes, patarlėse įrašyti trūkstamus žodžius, galūnes. Svetimybes ir skolinius sakiniuose pakeisti lietuviškais. Visi dalyvavusieji, neišskiriant ir komisijos narių, galėjo pelnyti prizą išraiškingai perskaitę Česlovo Navakausko eilėraštį „Smagi kelionė“ ir įvardiję kokios kalbos dalys yra linksmi žodeliai „triokšt pokšt keberiokšt“. Pasisekė Vertinimo komisijos narei Inesai Dumbravienei.

Komandoms įveikus visas užduotis Vertinimo komisijos pirmininkė Inesa Dumbravienė paskelbė rezultatus. „Zarasiečių“, „Lietuviukų“ ir „Teletabių“ komandos dirbo beveik neatsilikdamos viena nuo kitos. „Lietuviukų“ komanda surinko 22 balus, „Teletabių“ – 22,5, o „Zarasiečių“– 23 balus.

Už geras lietuvių kalbos žinias visi dalyviai apdovanoti dailininkės rašytojos Ulos Šimulynaitės komiksų knygelėmis „Miklūs pirštukai“, komandų kapitonai – užrašų knygelėmis. Mokytojai Alicijai Dumbravienei įteikta Zarasų viešosios bibliotekos padėka.

Moksleiviai sutiko su mokytojos Alicijos Dumbravienės nuomone, kad patarlės ir greitakalbės yra jų dar nesurasti perliukai. Džiaugėsi pasitikrinę savo žinias.

Zina ČERNOVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės

DSC 0033

 DSC0001

 DSC0002

 DSC0003

 DSC0027

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite