ŠALČIAI DIDINO MOKESČIUS UŽ ŠILUMĄ

0
29
pe

AB „Panevėžio energija“ duomenimis vasario mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą rokiškėnams vidutiniškai 7,8 proc. didesnės nei šių metų sausio mėnesį.

Šį vasarį Zarasuose vidutinė lauko oro temperatūra siekė 7,4 0C šalčio, sausio mėnesį – 2,5 0C šalčio, o toks šaltas mėnuo buvo prieš du metus – 2016-ųjų sausį, kai vidutinė lauko oro temperatūra sudarė 8,6 0C šalčio.

50 kv. metrų ploto buto savininkas šildymui daugiabučiuose namuose šių metų vasario mėnesį vidutiniškai išleis 62,50 euro. Toks butas vidutiniškai suvartojo 1085 kWh šilumos ir vieno kv. metro šildymas vidutiniškai kainuoja 1,25 euro. Prieš mėnesį tam pačiam plotui šildyti vidutiniškai prireikė apie 1010 kWh , o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 58 eurus.

Skirtingi šilumos suvartojimai
Šių metų vasarį mažiausiai energijos naudojo daugiabučiai, kuriuose 50 kv. metrų ploto butų šildymui vidutiniškai suvartota apie 745 kWh. Čia mokėjimai už šilumą yra mažiausi ir sudaro apie 43 eurus. Vieno kv. metro šildymas tokiuose namuose vidutiniškai kainuoja 0,86 euro. Prieš mėnesį tam pačiam plotui šildyti vidutiniškai reikėjo apie 725 kWh šilumos, o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė apie 41,50 euro.

Didesnių sąskaitų sulauks prastos būklės daugiabučių namų gyventojai. Daugiausia šilumos vartojo namai, kurių butuose 50 kv. metrų ploto šildymui reikėjo vidutiniškai 1570 kWh šilumos, o tai buto savininkui vidutiniškai kainuos apie 80,50 euro. Vieno kv. metro šildymas tokiuose namuose vidutiniškai kainuoja 1,81 euro. Prieš mėnesį tam pačiam plotui šildyti vidutiniškai reikėjo 1475 kWh šilumos, o vidutinės sąskaitos už šią šilumą sudarė 84,50 euro.

Šilumos kaina vienoda
Palyginus vasario mėnesio šilumos mokesčius su sausiu, didžiausią įtaką mokesčių dydžiui turėjo ne šilumos kaina, kuri vasarį gyventojams brango 0,7 proc., o šilumos suvartojimas. Visiems vartotojams šilumos kaina taikoma vienoda, skiriasi tik kiekvieno namo šilumos suvartojimas.

Norint žinoti bendrą tendenciją, ar šilumos kaina didėja, ar mažėja – reiktų vertinti vidutinę metinę šilumos kainą. Suskaičiavus 2017 m. vidutinę metinę AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kainą, 2017-ieji buvo pigiausi per šešerių metų laikotarpį.

Svarbi daugiabučio namo priežiūra
Mokesčiai už šildymą priklauso ne tik nuo suvartoto šilumos kiekio, kuriam įtakos turi ne tik lauko oro temperatūra, bet ir daugiabučių bei jų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų būklė, jų priežiūra ir eksploatavimas. Už tai atsakingi daugiabučių administratoriai ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai, kurie privalo analizuoti, kodėl namas suvartoja daug šilumos, ir apie priežastis informuoti gyventojus. Būtent administratoriai ir prižiūrėtojai, yra atsakingi už šilumos taupymą namo viduje, tolygų visų pastato patalpų šildymą ir karšto vandens tiekimą.

Šilumos tiekimo įmonės atsakingos už nenutrūkstamą šilumos tiekimą vartotojams iki pastatų įvadų. Šilumininkai gyventojams teikia sąskaitas už šilumą, apskaitytą pastate įvadinio šilumos skaitiklio ir paskirstytą pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką, kurią, galiojančių teisės aktų tvarka, turi teisę pasirinkti patys šilumos vartotojai.

Informacija vartotojams
AB „Panevėžio energija“ vartotojai bendrovės interneto svetainėje www.pe.lt prisijungę prie Klientų savitarnos portalo gali peržiūrėti jiems pateiktas sąskaitas už sunaudotą šilumą ir karštą vandenį, jas atsispausdinti, apmokėti elektroniniu būdu bei deklaruoti karšto vandens skaitiklių rodmenis.

Daiva Paulauskienė
AB „Panevėžio energija“
Atstovė spaudai

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite