GLOBOS NAMŲ KAIMO KAPELŲ POLKOS IR VALSAI VĖL SKAMBĖJO ZARASUOSE

0
25
6

Prieš trylika metų Zarasų socialinės globos namuose gimė graži tradicija. Jos iniciatoriumi tada buvo tuometinis namų direktorius Juozas Stankevičius. Nuspręsta buvo kasmet Zarasuose rengti socialinės globos namų liaudies muzikos konkursus “Grokim ir dainuokim”. Į šventę iniciatoriai sumanė kviestis ir kitų globos namų muzikantus, dainininkus, šokėjus ir pasakorius.

Konkurso tikslas įvertinti kiekvienų šios globos namų kapelos valso ir polkos grojimą, liaudies dainų, pasakojimų atlikimą.

Jau po pirmųjų renginių lydėjo sėkme. Meno saviveiklos entuziastai, o taip pat ir žiūrovai visada laukdavo šios šventės. Kasmet į šią liaudiškos muzikos ir dainos mylėtojų renginį atvykdavo vis daugiau ir daugiau dalyvių ir svečių.

Šiemet Zarasuose savo sugebėjimus demonstravo devynių globos namų atstovai. Visi šiam įvykiui ruošėsi kruopščiai, kiekvienam meno kolektyvui Zarasų tradicinėje šventėje norėjosi žiūrovus pradžiuginti skambia daina ir trankia muzika. Ši graži šventė ne tik gražėja, darosi turiningesnė ir prasmingesnė. Šiemet šiam liaudies muzikos konkursui Zarasų globos namuose tapo ankšta. Jis persikėlė į Zarasų kultūros centro sceną. Dėl to čia galėjo dalyvauti ne tik globos namų, bet ir Zarasų krašto gyventojai. Dėl žiūrovų rato pagausėjimo visi meno saviveiklos entuziastai buvo žymiai geriau pasiruošę.

Apie šios šventės svarbą bylojo ir svečiai. Pasidžiaugti kartu su kapelų muzika ir daina atvyko Lietuvos Respublikos Seimo nario padėjėja Regina Račkauskienė, ji perdavė Seimo nario Algimanto Dumbravos sveikinimus, šventės dalyvius sveikino Zarasų rajono mero patarėjas Vilhelminas Kuzmickas, Zarasų bažnyčios klebonas dekanas Vydas Juškėnas, šių švenčių iniciatorius buvęs šių namų vadovas Juozas Stankevičius. Visiems gražius sveikinimus ir linkėjimus išsakė Zarasų socialinės globos namų direktorė Daiva Dudėnienė. Šiemet ši šventė buvo skirta Lietuvos atkūrimo šimtmečiui., todėl ji tapo pakilia, patriotiška ir nepamirštama švente.

Į Zarasų kultūros centro sceną kilo Rokiškio rajono Skemų, Anykščių rajono Aknystos, Utenos, Vilniaus rajono Prūdiškių , Panevėžio rajono Jotainių,, Kupiškio, Ukmergės Jasiuliškių, Švenčionių rajono Strūnos, Visagino, Zarasų globos namų meno saviveiklos entuziastai.

Meno saviveiklos entuziastai tik braukė prakaitą ir šauniai grojo polkas, valsus ir dainavo liaudies dainas.

Meno saviveiklos entuziastai atvyko čia ne tik pagroti, padainuoti, bet ir pabūti kartu.

Graži tradicija davė savo rezultatus. Šiemet jau visi kolektyvai laikėsi numatytos programos reikalavimų ir vertinimo komisijai lengviau buvo vertinti kolektyvų sugebėjimus. Konkurso dalyviai ne tik demonstravo savo sugebėjimus, bet mokėsi vieni iš kitų, negailėjo ir karštų aplodismentų. Griežtai muzikantų, dainininkų meistriškumą vertino žiuri. Bet balus visi pelnė didelius. Vieni pateikė originalią, kiti tautiškiausią, treti smagiausią , ketvirti dainingiausią programą, o dar kiti buvo patys aktyviausi.

Salėje buvo gausu žiūrovų. Meno saviveiklos entuziastai stengėsi ir padarė viską, kad varžytuvės būtų linksmos ir azartiškos. Zarasiškiai labai aktyviai „sirgo”, kaip įmanydami muzikantus ragino: lingavo, dainavo, plojo, delnų negailėjo. Smagias dainas reikalavo pakartoti dar ir dar sykį. Pamėgtų kolektyvų žiūrovai ilgai savo plojimais nenorėjo paleisti nuo scenos.

Konkurso pabaigoje šventės dalyviams grojo ir dainavo Zarasų kultūros centro tradicinė kaimo kapela „Čir- vir- vyrai“.

Daug plojimų sulaukė Zarasų globos namų meno saviveiklos entuziastai. Šeimininkai konkursui ruošėsi atkakliai, noriai ir kruopščiai. Zarasiškiams irgi teko daug apdovanojimų. Tai geriausia meno saviveiklos entuziastams padėka už repeticijose išlietą prakaitą ir pastangas.

Atsisveikindami visi pažadėjo susitikti Zarasuose kitąmet, paraginti ir kitų globos namų gyventojus, kad jie kitą pavasarį irgi atvažiuotų į Zarasus.

Petras IVANOVAS
Nuotraukose: gražios, tradicinės šventės Zarasuose akimirkos.

Autoriaus ir Simono Mikšto nuotraukos.

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

7

8

9

10

11

12

sv

svente

svente 2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite