MANO TĖVIŠKĖ – MĖLYNO NEMUNO VINGIS

0
31
DSCN0174

2018 metai Lietuvos istorijoje ypač reikšmingi. Vasario šešioliktąją minėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šimtąsias metines. Visoje šalyje vyksta įvairūs renginiai šiai datai pažymėti. Ne išimtis ir viešoji biblioteka. Vaikų literatūros skyriuje organizuota edukacinė keturių užsiėmimų programa „Mano tėviškė – mėlyno Nemuno vingis“.

Į pirmąjį ciklo užsiėmimą antradienio rytą atvyko Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos antros klasės mokiniai su mokytoja Alina Guntuliene. Juos pasitiko bibliotekininkė Olga, skambiai padeklamavusi Antano Venclovos eilėraštį „Mano tėviškė – mėlyno Nemuno vingis“.

Vaikai susipažino su dokumentų paroda apie Suvalkiją. Bibliotekininkė Olga pasakojo apie regioną, jos tarmę, papročius, etnografiją. Pristatė žymius krašto žmones – kalbininką Joną Jablonskį, visuomenės veikėjus Joną Basanavičių, Vincą Kudirką, aviacijos inžinierių, karo lakūną Antaną Gustaitį, kompozitorių Algimantą Bražinską, operos solistę Violeta Urmanavičiūtę Urmaną, dainininką Edmundą Seilių. Kompiuterio pagalba vaikai surado internetinį puslapį skirtą Lietuvos etnografiniams regionams www.grazitumano.lt.

Bibliotekininkė Vita supažindino su suvalkiečių liaudies dainomis, kurios pasižymi populiarumu ir gražumu, turtingumu ir įvairumu. Kurią tik suvalkiečių dainą be imtume, visur ryškus dainų giedrumas, šviesumas. Klausėmės dainelių „Turėjo bobutė žilą oželį“, „Tupi katinas ant šiaudų“, įrašo, kuriame vaikai suvalkiečių tarme pasakojo apie Joną Basanavičių. Smalsiai žiūrėjome filmuką „Lietuvių tautinis kostiumas“ ištrauką apie Lietuvos etnografinio Suvalkų regiono kostiumų kolekciją.

Apsilankę mediatekoje, vaikai sėdo prie stalo pamiklinti pirštukų. Pradinukų laukė užduotis :iškirpti tautinius drabužėlius, kuriais vėliau reikėjo padabinti popierinius mergaitės ir berniuko trafaretus, įklijuoti į gautas atmintines. Noriai ir greitai vaikai įvykdė užduotis.

Mokiniai vaišinosi saldumynais ir riešutais. Greit prabėgo užsiėmimui skirtas laikas. Po pavasario atostogų moksleiviai vėl aplankys biblioteką ir tęs edukacinių užsiėmimų ciklą.

Olga ČERNOVA ir Vita JUŠKĖNIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkės
Nuotraukos bibliotekos savanorio Francesco Farinella

DSCN0188

DSCN0193

DSCN0196

DSCN0198

 DSC0022

 DSC0105

 DSC0109

 DSC0112

 DSC0117

 DSC0127

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite