PAUKŠČIŲ IR INKILŲ ŠVENTĖS SALAKE

0
29
DSC 5766

Minint Pasaulinę Žemės dieną – kovo 20-ąją, Salako pagrindinėje mokykloje vyko įvairūs renginiai, vyko paskaitos. Salako girininkijos girininko pavaduotojas Mindaugas Ilčiukas supažindino moksleivius su paukščiais ir jų prisitaikymu prie aplinkos. Papasakojo apie plunksnų kolekciją ir jų ypatybes, vaizdingai pademonstravo kaip tyliai, palyginus su kitais paukščiais, gali skristi pelėdos.

Pagal plunksnų apdarą galima spręsti apie paukščio gyvenimo būdą. Margas, slepiamasis, apdaras padeda pasislėpti miško paklotėje, todėl apsaugo perinčius ant žemės paukščius. Ryškias spalvas dažniausiai demonstruoja savo teritoriją ginantys žvirblinių paukščių patinėliai, o plėšrūnai dėl savo raibumo – sunkiai pastebimi tiek skrydžio metu, tiek ilsėdamiesi. Kiekvienas paukštis prisitaikęs prie specifinio ir savito gyvenimo būdo, todėl mus supanti gamta tokia įvairi.

Minint Pasaulinę Miškų dieną – kovo 21-ąją, VĮ Valstybinių miškų urėdijos Zarasų regioninio padalinio Salako girininkijos darbuotojai kartu su Salako pagrindinės mokyklos jaunaisiais miško bičiuliais vyko į mišką ir drauge kėlė inkilus. Nors oras ir nelepino, tačiau nuotaika nesugedo net ir pradėjus kristi pavienėms snaigėms, nes laukė ypatingai ekstremalus maršrutas ledo keliu, kur kiekviena bala virtusi čiuožykla.

Šį kartą moksleiviai turėjo galimybę iš arčiau pažiūrėti į miškininkų darbą ir naudojamus prietaisus. Atsakingi mokiniai kruopščiai rinko ir užrašinėjo visą informaciją apie inkilus: kokiame medyje įkeltas, kokiame aukštyje pakabintas ir į kurią pusę atsukta landa. Kitais metais šie duomenys pravers analizuojant inkilų užimtumą. Kiti moksleiviai įdėmiai sekė maršrutą ir žymėjo pakabintus inkilus plane, patikslinant inkilo pakabinimo vietą išmaniojo telefono pagalba.

Iš viso buvo iškelta 30 inkilų, kurie sukabinti jaunuose ir vidutinio amžiaus grynuose medynuose – ten, kur labiausiai trūksta natūralių uoksų. Vaikštant po mišką vaikai pamatė kaip elniniai žvėrys pažeidžia jaunus medelius – nuskabydami ne tik šakeles, bet ir viršūninius ūglius. Radome ir pėdsakų – neseniai praliuoksėjo voverė. Aplinkui čiulbančių paukščių nebuvo daug, dar šalta…

Po darbų susirinkime sušilti prie laužo ir pasistiprinti keptomis dešrelėmis. Lauksime sugrįžtančių ir įsikuriančių sparnuočių! Savo čiulbėjimu jie mums padėkos. Ačiū!

Salako girininkijos girininko pavaduotojas Mindaugas Ilčiukas

DSC 5776

DSC 5871

DSC 6173

DSC 6175

DSC 6184

DSC 6197

DSC 6266

DSC 6294

DSC 6300

DSC 6354

DSC 6399

DSC 6404

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite