ZARASŲ KRAŠTO MUZIEJUJE – VELYKINĖ PARODA

0
53
Nijolė Trinkūnienė margučiai. 2017 21

Zarasų krašto muziejuje kovo 30 d. (penktadienį), 16.00 val., bus atidaryta ignalinietės dailininkės Nijolės Trinkūnienės velykinė margučių ir tapybos darbų paroda ,,Kūryba – mano dienoraštis“. Parodoje eksponuojama 500 margučių.

Tai jau 5-oji N. Trinkūnienės personalinė margučių paroda. Margučius ji margina nuo vaikystės. Pasak menininkės, ji gimė ir augo netoli Dysnos upės, tad šv. Velykoms visada pririnkdavo paparčių. Kartu su mama į juos įvyniodavo kiaušinius, dar pridėdavo svogūnų lukštų ir merkdavo į anilinius dažus arba svogūnų lukštų nuovirą. Bet parodos autorei visada patys gražiausi būdavę vašku marginti margučiai. ,,Jų raštai tokie paprastai įmantrūs, iškalbingi ir paslaptingi, tarsi juose užkoduota mūsų tautos senoji kultūra ir patirtis. Taigi, pradėjau kiaušinius marginti vašku, dažyti natūraliais dažais, pagamintais iš ąžuolo ir juodalksnio žievės, svogūnų lukštų. To mokau ir Dailės studiją lankančius vaikus. Viena mokinė – Samanta Golubickaitė – 2015 m. tapo Lietuvos mokinių tautodailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ laureate. Ypač daug kiaušinių numarginau 2015 m. vasarą, dažydama juos aniliniais dažais“, – sako N. Trinkūnienė.

Toliau menininkė pasakoja: ,,gimiau 1966 m. Triburčių kaime, Ignalinos rajone. Baigiau Daugėliškio vidurinę mokyklą, 1989 m. – Vilniaus pedagoginį institutą, įgijau geografijos ir fizinio lavinimo mokytojo specialybę. Esu dėkinga likimui, kad beveik po dešimtmečio jis man davė naują galimybę ir atvedė ten, kur visada veržėsi širdis – prie dailės. Juk kiek save prisimenu, vis piešiu… 1998 m. baigiau Lietuvos pedagogų kvalifikacijos instituto ir Vilniaus dailės akademijos perkvalifikavimo studijas ir įgijau dailės mokytojo specialybę. Nuo 1995 m. vadovauju Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studijai, dirbu dailės mokytoja. Niekada neatsisakau galimybės pasisemti naujų kūrybinių minčių ir idėjų. Džiaugiuosi, kai esu kviečiama dalyvauti įvairiuose dailininkų pleneruose, bendrose respublikinėse ir tarptautinėse parodose, konkursuose, Lietuvos dailės ugdytojų draugijos renginiuose. Dalyvavau ir tarptautiniame tapybos plenere, skirtame Zarasų 500 metų jubiliejui, „Zarasams 500“. Šiandien zarasiškiams, be margučių, pristatau ir 12-ąją personalinę tapybos parodą. Joje eksponuojamos 34 drobės. Tai – nuostabių Ignalinos apylinkių peizažai, lauko ir darželio gėlės, natiurmortai, sukomponuoti iš mano aplinkos daiktų. Labai myliu Ignaliną, nepaprastą jos aurą, gamtą, žmones. Gera man joje gyventi ir kurti. Atvežiau šio įstabaus žemės kampelio grožio ir kaimynams zarasiškiams. Šioje parodoje yra plenerinio pobūdžio gamtoje tapytų ignalinietiškų peizažų. Jie nepaprasti, įkrauti geros atostogų energetikos. Mėgstu tapyti erdvę, tolstančius kelių planų vaizdus, panoramas… O ypač mano širdį atveria žydėjimas, tos iš proto besikraustančios, plyštančios spalvos… Dailininkui paroda – tai šventė, kūrybos įvertinimas, naujas įkvėpimas. Man gera dalintis su Jumis šiuo džiaugsmu“.

Paroda veiks iki balandžio 18 d.

Maloniai kviečiame apsilankyti. Muziejaus darbo laikas II – V – 9.00 val. – 18.00 val., VI – 10.00 val. – 18.00 val.

Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)
Nuotraukos Nijolės Trinkūnienės

Nijolė Trinkūnienė margučiai. 2017 17

Nijolė Trinkūnienė margučiai. 2017 14

Nijolė Trinkūnienė margučiai. 2017 12

Nijolė Trinkūnienė margučiai. 2017 10

Nijolė Trinkūnienė. Piliarožės. IX. 2018. Drobė aliejus. 70 x 100

Balto bijūno natiurmortas. 2017. Drobė aliejus

Ilgio ežeras. 2016. drobė aliejus

Jonalaukio vila. 2011. Drb.al. 50x70

Prachaticė. 2017. Drobė akrilas. 40 x 50 1.1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite