ŠVENTĖMS RUOŠKIMĖS ATSAKINGAI

0
55
velyku stalas

Artėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti.

Preliminariais skaičiavimais beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas. Europos Komisijos finansuojamo projekto „Fusions” 2016 m. duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto vidutiniškai už 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse, kai pasaulyje dėl nepakankamos mitybos kenčia per milijardą žmonių, didžioji dalis jų – vaikai. Vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Po švenčių dažniausiai lieka nesuvalgyto maisto. Reikėtų prisiminti, kad netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu priežasčių. Pakeisti šią statistiką gali visi, pasirengę planuoti maisto poreikį. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti. Maisto likučius reikėtų sunaudoti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną).

Siekiant nesusigundyti parduotuvių pasiūlymais ar akcijomis, rekomenduojama eiti apsipirkti peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą, be to, atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz. pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

Kokios šv. Velykos be kiaušinių? Perkant kiaušinius, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą (tinkamumo vartoti terminas – 28 dienos), laikyti juos šaldytuve neplautus, nes nuplovus labai sutrumpėja galiojimo terminas. Kiaušinius plauti reikia tik prieš vartojant. Suskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min), nes į juos gali patekti įvairūs mikrobai.

Mėsa taip pat reikalinga mitybos racione, ji kuo liesesnė, tuo naudingesnė sveikatai. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšelį, rekomenduojama supakuoti į dvigubas pakuotes, kad šie produktai neužterštų kitų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Nusipirkus užšaldytus produktus, atšildyti juos reikia šaldytuve, taip apsaugant nuo kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai gyventojams pataria:

– saikingai vartoti majonezą, nes jame yra per 35 % riebalų,

– tepti sviestą ant duonos kuo plonesniu sluoksniu,

– mažinti druskos kiekį, stengtis ją pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, palaipsniui pratintis prie mažiau sūraus maisto,

– mažiau vartoti riebių, saldžių ir sūrių maisto produktų,

– daugiau valgyti pilno grūdo produktų, daržovių ar vaisių,

– maistą ruošti švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius ir darbo paviršius,

– nešildyti maisto likučių daugiau kaip vieną kartą, nemaišyti jų su šviežiais produktais.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite