LIETUVIŲ ŠVENTĖS, PAPROČIAI IR TRADICIJOS ZARASŲ KRAŠTO MUZIEJUJE

0
90
margučiai

Beveik visą kovo mėnesį mažieji Zarasų krašto muziejaus neformaliojo vaikų švietimo programos „Lietuvių šventės, papročiai ir tradicijos“ mokinukai rengėsi didžiausiai pavasario šventei – Velykoms.

Užsiėmimų dalyviai susipažino su šv. Velykų papročiais ir tradicijomis. Sužinojo apie Gavėnią, gamtos atbudimą, verbas ir Verbų sekmadienį, Didžiąją savaitę, margučius, jų spalvas, marginimo techniką ir ornamentiką bei jų simboliką.

Pirmiausia, prieš Verbų sekmadienį vaikams papasakojome apie verbas jų atsiradimą. Žodis verba, giminingas lietuviškiems žodžiams „virbas”, „virbalas”, turėjęs į lietuvių kalbą patekti iš slavų kalbų XII-XIV a. dar prieš krikščionybę. Lietuvių kalba verbos pirmą kartą minimos 1573 m. liuteronų postilėje kaip pagonybės ir popiežystės paprotys. Suvalkijoje seniau tikrąja verba buvo laikomas vien kadagys. Rytų Aukštaitijoje prie kadagio dar pridėdavo išsprogusio berželio ar žilvičio šakutę su „kačiukais”, o senesnės moterys – ir pernykščių ąžuolo lapų. Padedami zarasiškės Aldonos Voroneckienės kiekvienas susirišo savąją.

Velykos yra gilių tradicijų šventė. Pagrindinis jų simbolis – margutis. Kiaušinis simbolizuoja tą pradžią, iš kurios atsiradęs visas pasaulis, jo sukūrimą bei atgimimą. Pavasarį, kai gamta atgimsta, kiaušinio simbolika dar labiau sureikšminama, tad dažymas ir ridenimas simbolizuoja gamtos atgimimą po žiemos. Pavasaris asocijuojasi su tūkstančių tūkstančiais kiaušinių. Didžiąją savaitę, trečiadienį, mažiausieji išbandė ir mūsų senolių paliktą tradicinį margučių marginimo būdą natūraliu vašku. Edukacijos metu vaikai ne tik margino, bet ir sužinojo daug įdomių dalykų apie šv. Velykų tradicijas, margučių spalvas, simbolius ir raštus bei jų reikšmes.

Daiva Juškienė ,
NVŠ ,,Lietuvių šventės, papročiai ir tradicijos‘‘ vadovė

Nuotraukos Kęstas Vasilevskis

margučiai 2

verbos

verbos 2

verbos 3

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite