VĖL DEGA PERNYKŠTĖ ŽOLĖ

0
24
dega zole

Nors šiluma į mūsų kraštą ateina lėtai, tačiau ji baugina ta pačia problema. Atšilus orams vėl deginama pernykštė žolė. Vakar, apie pusė dešimtos vakaro, bendrojo pagalbos centras gavo pranešimą. Turmanto seniūnijos Kumpučių kaime gaisras atviroje teritorijoje. Į akistatą su pernykštės žolės gaisru atvyko ugniagesiai. Ugnis atviroje teritorijoje buvo sutramdyta. Išdegė apie 50 arų pievos.

Rajono civilinės saugos pajėgos įspėja: žmonės, nedeginkite pernykštės žolės. Juk deginamos žolės liepsnos gali pasiekti pastatus, miškus, persimesti į durpynus ar durpingas pievas. Tada gali nukentėti ne tik žmonių turtas, iškils grėsmė ir žmonių gyvybei Atvirų teritorijų gaisrų priežastys būna įvairios: tyčinis pernykštės žolės deginimas, vaikų išdykavimai ar suaugusiųjų neatsargus elgesys su ugnimi. Mokslininkų teigimu, kiekviename deginamos pievos kvadratiniame metre žūsta daug vorų, vabzdžių, dirvožemio paviršiuje esančių bestuburių. Pirmuosiuose išdegusiuose pievų plotuose žūsta kiškių vados, vėlesni gaisrai pražudo ežius, ankstyvąsias ančių dėtis ir neršti keliaujančius varliagyvius. Per gaisrus ir po jų smarkiai padidėja oro tarša. Gaisrai ypač pavojingi esant stipriam vėjui, kuomet liepsna išdžiuvusia žole plinta itin greitai. Priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir aplinkos apsaugos inspektoriai visą pavasarį Zarasų rajono teritorijoje vykdys reidus ir stebės teritorijas, kuriose dažniausiai kyla žolės gaisrai. Pareigūnai lankysis gyvenvietėse, kaimuose ir tikrins, kaip laikomasi aplinkosaugos ir priešgaisrinės saugos reikalavimų. Reidų metu nustatytiems pažeidėjams bus taikomos administracinio poveikio priemones. Pažeidėjams taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą. Kviečiame visus gyventojus itin atsakingai elgtis su ugnimi atvirose teritorijose ir miškuose, nedeginti pernykštės žolės. Pastebėjus degančią žolę nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Zarasų rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite