JANINA RADVILĖ: „NELEISKIME SAVO SIELAI PRAŽILTI ANKSČIAU LAIKO”

0
14
DSC0001

Visada džiugina pažintis su įdomiu, sėkmingu, charizmatišku žmogumi. Ypatingai tada, kai žmogus geba įkvėpti kitus, padrąsina kažką keisti savo gyvenime, motyvuoja atrasti sau džiaugsmą teikiančią veiklą. Tokia yra Janina Radvilė, balandžio 10 d. Zarasų viešojoje bibliotekoje skaičiusi pranešimą „Keisti ir keistis niekada nevėlu“.

Niekas taip neįtikina, kaip asmeninis pavyzdys. Garsiųjų LDK giminės Radvilų palikuonė Janina Radvilė baigė informacinių technologijų mokslus. Dėstydama informatikos dalykus suprato, kad šis darbas jai nekelia pasitenkinimo. Įsiklausiusi į savo vidinį balsą, pradėjo domėtis vadovavimo, lyderystės, asmeninio tobulėjimo temomis. Sulaukusi pensinio amžiaus, baigė vadybos magistrantūros studijas, įgijo ugdomojo vadovavimo nei neurolingvistinio programavimo praktiko sertifikatus, yra Kompiuterinių programų mokymo centro įkūrėja ir vadovė. Profesorė aktyviai skaito paskaitas asmeninio tobulėjimo klausimais, publikuoja straipsnius, 2017 metais išleido knygą „Niekada nevėlu gyventi. Svajok. Planuok. Išdrįsk“, kurią rasite viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriuje.

Žmogaus gyvenimą, lektorė, lygina su važiuojančiu traukiniu. „Baigi mokslus, dirbi darbą, lauki pensijos – pats sau tiesi gyvenimo bėgius. Gerai, jeigu nutiestas kelias tau patinka. O jeigu ne? Važiuoji, jauti vidinį nepasitenkinimą ir nenori išlipti iš vagono, nes bijai pokyčių”, – dalijosi pamąstymais J. Radvilė.

Savo knygoje ir pranešime, profesorė stengėsi auditoriją įtikinti, kad niekada nevėlu pradėti daryti tai, ko trokšta širdis ir nesvarbu ar tau trisdešimt ar šešiasdešimt metų. Gal mes gyvenime daug ką nuveiktume, tačiau mus stabdo ribojantys įsitikinimai mūsų galvose – „aš nesugebėsiu, man per vėlu, aš senas, jeigu būčiau jaunesnis”, bei – nenoras išsiskirti iš kitų. Juk pati sulaukus 68 metų ir įgydama vadybos magistro laipsnį įrodė, kad niekada nevėlu gilinti žinias ir gyventi taip, kaip norisi.

Kitas svarbus dalykas, apie kurį beveik nekalbama, tai pasiruošimas tolesniam savo gyvenimo etapui, kai baigiasi aktyvi darbinė veikla. „Juk labai svarbu pasiruošti, padaryti viską, kas priklauso bent nuo mūsų, kad netektų pasikliauti vien valdžios malone”, – svarstė profesorė. Janina Radvilė pasiūlė kuo anksčiau atsakyti į klausimą – „ką aš galėčiau daryti, kuo užsiimti ir kaip tam pasiruošti?” Kiekvienas iš mūsų turi didelį bagažą gyvenimiškos patirties, žinių ir gebėjimų. Galima pasisiūlyti teikti vaikų priežiūros paslaugas, kepti šventėms skanėstus, gaminti papuošalus, siūti, megzti, vyrams – meistrauti, teikti juridines konsultacijas, užsiimti savanoriška veikla ne pelno organizacijose. Svarbiausia imti veiklos ir ieškoti savirealizacijos galimybių.

Profesorė klausytojams linkėjo kuo anksčiau pradėti gyventi savo gyvenimus, nebijoti nusivilti, kad kažką pakeitėme, o bijoti nusivilti, kad neišdrįsome pakeisti.
Nuoširdžiai dėkojame renginio vedėjai verslininkei Vaidai Lazdauskienei, renginio rėmėjui  Zarasų „Rotary” klubui.

Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorės

 DSC0006

 DSC0008

 DSC0028

 DSC0031

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite