TARP PUŠYNŲ DZŪKIJA

0
45
1

Kur mėlynės mėlynuos,
Kur pati širdis dainuos,
Kur tyloj skrajos svaja –
Tarp pušynų DZŪKIJA (J. NEKROŠIUS).

Šiuo gražiu eilėraščio posmu Vaikų literatūros skyriuje pradėta antroji, keturių edukacinių užsiėmimų ciklo programa „Mano tėviškė – mėlyno Nemuno vingis“.
Tęsiant edukacinius užsiėmimus, į antrąjį užsiėmimą, antradienio rytą atvyko Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos antros klasės mokiniai su mokytoja Alina Guntuliene. Juos pasitiko bibliotekininkės Olga ir Vita.

Vaikai susipažino su dokumentų paroda apie Dzūkiją, kompiuterio pagalba surado internetinį puslapį, skirtą Lietuvos etnografiniams regionams http://www.grazitumano.lt/ Paieškos langelyje įrašius žodį „Dzūkija“, galima rasti daug informacijos apie šį nuostabų Lietuvos regioną. Bibliotekininkė Olga pasakojo apie regiono miestus, tarmę, papročius, etnografiją. Čia gimė, augo ir kūrė tokie įžymūs žmonės kaip rašytojas, žurnalistas, pedagogas Vincas Krėvė-Mickevičius; Dzūkijos krašto šviesuolis, Lietuvos gamtininkas, rašytojas, publicistas, gamtos mokslų daktaras Vytautas Nedzinskas; kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Šešiolika gyvenimo metų Varėnos krašto kultūrai ir švietimui paaukojo Andrius Ryliškis. Dzūkijoje yra palaidota mūsų kraštietė, 1831 metų sukilimo dalyvė grafaitė, kilusi iš garsios Pliaterių giminės, sukilėlių karinių pajėgų kapitonė, vadinama lietuviškąja Žana d’Ark, nacionalinė didvyrė – Emilija Pliaterytė; taip pat garsus poetas, prozininkas, eseistas, vertėjas Jurgis Kunčinas.

Bibliotekininkė Vita pristatė iš Dzūkijos kilusius kompozitorius – M. K. Čiurlionį, Alvydą Jegelevičių, aktorę Neringą Varnelytę, kuri įgarsino animacinius filmukus „Kempiniukas plačiakelnis“ ir „Ledo šalis‘‘.

Įdėmiai klausėsi kompozitoriaus Jono Tamulionio dainos „Varnela šarkela“, dainų iš Dzūkijos regioninio folkloro kompaktinės plokštelės „Užkukau gegutė“. Vaikai susipažino ir su papildytos realybės knyga„ Lietuvos etnografinių regionų lopšinės“, žiūrėjo filmuko „Lietuvių tautinis kostiumas“ ištrauką, apie Lietuvos etnografinio Dzūkų regiono kostiumų kolekciją.

Po viešnagės mediatekoje, mokiniai susėdo prie stalo, nes jų laukė smagi užduotis – iškirpti popierinius dzūkų tautinius drabužėlius, kuriais padabino popierinius mergaitės ir berniuko trafaretus ir įklijavo į gautas atmintines. Vaikai noriai įvykdę užduotis – vaišinosi saldumynais. Greit prabėgo užsiėmimui skirtas laikas, mokinukai jau nekantraudami laukia Žemaitijos ir Aukštaitijos regionams skirtų užsiėmimų.

Olga ČERNOVA ir Vita JUŠKĖNIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkės.
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

collage

collage2

 DSC0002

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite