KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ MIEGMAIŠĮ?

0
26
miegmaisis

Laisvalaikio leidimas gamtoje yra puikus būdas pabendrauti su šeima ar draugais. Jeigu planuojate leistis į turistinį žygį ar stovyklauti gamtoje su nakvyne, Jums tikrai prireiks gero ir kokybiško miegmaišio. Nuo jo priklauso kaip jausitės po žygio. Netinkamo miegmaišio pasirinkimas gali visiškai sugadinti Jūsų požiūrį į stovyklavimą. Ir atvirkščiai – tinkamai pasirinktas miegmaišis gali padėti pamėgti stovyklavimą.

Miegmaišio pasirinkimas labai priklauso nuo to, kur planuojate jį naudoti, todėl turite apgalvoti, kur miegosite: palapinėje, namelyje ant ratų ar po atviru dangumi. Jeigu renkatės miegmaišį šeimos ar draugų išvykai, į kurią važiuosite automobiliu, tuomet tinka erdvūs, minkšti, dideli ir sunkūs miegmaišiai. Tačiau jeigu planuojate žygiuoti ar keliauti pėsčiomis, miegmaišį teks neštis su savimi, todėl miegmaišio svoris ir temperatūra, kurioje galima su šiuo miegmaišiu miegoti, tampa esminiais faktoriais, lemiančiais pasirinkimą.

Internetinės parduotuvės b-a.eu, prekiaujančios turistine įranga ir miegmaišiais, atstovas M. Meliešius pateikia patarimus, kurie padės išsirinkti tinkamą miegmaišį Jūsų turistiniam žygiui ar stovyklavimui.

Miegmaišių užpildai
Nuo miegmaišio užpildo priklauso miegmaišio termoizoliacinės savybės ir kitos savybės, todėl labai svarbu atsižvelgti, kuom užpildytas Jūsų išsirinktas miegmaišis. Renkantis šiuolaikinį miegmaišį tikriausiai jau niekur neberasite, kad miegmaišio užpildas būtų medvilnė, kadangi jie tinkami tik miegojimui šiltose patalpose, greitai peršlampa. Šiuo metu pagrindinės medžiagos yra pūkai arba sintetinis užpildas.

Žąsies arba anties pūkai yra ideali priemonė, apsauganti nuo šalčio. Tokie miegmaišiai yra patys šilčiausi, tačiau turi ir kai kurių trūkumų. Pūkai labai puikiai tinka, kai reikia miegoti sausoje patalpoje. Tačiau toks miegmaišis gana greitai sušlampa, o jam sušlapus šiluma prarandama greitai, todėl jeigu keliausite drėgnose vietovėse arba kur daug lyja, toks miegmaišis bus tikras vargas. Tačiau dėl to kad yra itin lengvi ir šilti, tokius miegmaišius naudoja alpinistai ir keliautojai, keliaujantys po arktines vietoves, kurioms būdingas sausas klimatas.

Sintetinis užpildas yra pigesnis, lyginant su pūkais. Sintetiniai užpildai pasižymi geromis šilumos izoliacinėmis savybėmis ir išsaugo šilumą jeigu sušlampa. Tokio užpildo trūkumas – jis nesusispaudžia taip gerai, kaip pūkai ir užima daugiau vietos. Yra įvairių rūšių sintetinių užpildų, kurie skiriasi savo savybėmis ir kaina, todėl renkantis miegmaišį reikėtų pasidomėti, kokia sintetinio užpildo medžiaga naudojama ir kokiomis savybėmis ji pasižymi.

Kaip išsirinkti miegmaišį, kuriame būtų šilta miegoti?
Vienas iš pagrindinių miegmaišio parametrų yra temperatūra, iki kokios jame galima miegoti. Temperatūra paprastai nurodo prie kiek laipsnių miegmaišyje bus šilta vidutiniam asmeniui. Renkantis miegmaišį turite įvertinti, kad Jūsų ir gamintojo suvokimas apie tai, ką reiškia miegoti šiltai, gali skirtis, todėl rekomenduojama rinktis miegmaišį, kuris skirtas miegoti prie 5 laipsniais žemesnės temperatūros, nei planuojate.

Tam, kad miegmaišyje miegoti būtų šilta prie tokios oro temperatūros, kuri nurodyta ant miegmaišio, būtina naudoti kilimėlį. Lietuvoje dažnai populiaru vietoje kilimėlio naudoti pripučiamą čiužinį. Tai ne pats geriausias sprendimas, kadangi čiužinys sutraukia šaltį. Geriau paieškoti specialių turizmui skirtų kilimėlių, pagamintų iš kokybiškų medžiagų, kadangi miegant tiesiai ant žemės Jums vis tiek bus šalta.

Apie 40 – 50 proc. kūno šilumos prarandama per galvą, todėl miegant patartina dėvėti kapišoną, arba pasirinkti miegmaišį, turintį kapišoną. Taip pat reikėtų nesirinkti per didelio ar per mažo miegmaišio. Įvertinkite savo ūgį ir svorį. Miegodami pilnai užsisekite miegmaišio užtrauktuką. Keliaujant šaltesniu oru ar atšiauresnėmis sąlygomis šilumą geriausiai išlaiko mumijos tipo miegmaišiai.

Dažnai užduodamas klausimas, ar reikia miegmaišyje miegoti su drabužiais. Jeigu lauke šalta ir dėvite specialius termo drabužius – tuomet taip. Tačiau jeigu oro sąlygos normalios, tuomet netinkamai pasirinkti drabužiai gali būti viena iš priežasčių, kodėl Jums šalta miegoti. Visi žmonės miegodami prakaituoja, todėl jeigu dėvėsite medvilninius drabužius, jie sušlaps ir ims traukti šaltį. Todėl galite sužvarbti net jeigu oras nėra labai šaltas.

Miegmaišiai internetu
Internetinėje parduotuvėje b-a.eu galima įsigyti miegmaišių ir kitų turistinių prekių. Nelaukite, kol sezonas užklups Jus netikėtai. Įvairovę ir galimybę išsirinkti tinkamiausią prekę užtikrina didelė prekių pasiūla. Galima rinktis iš daugiau nei 240 skirtingų miegmaišių, kurių kainos svyruoja nuo 10 Eur iki 120 Eur.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite