CIBULINĖ PRIE SENOJO ŠLYNINKOS VANDENS MALŪNO

0
23
IMG 0282

Šlyninkos – nuostabiausia vieta šalia Zarasų: ant kalnelio rymantis kelis šimtmečius kaimelis, apačioje vandens malūnas, dar žemiau – mėlynu kaspinu išsitiesusi upė – Nikajus.

Pastaraisiais metais ši vieta keliasi naujam gyvenimui .Įkurta bendruomenė, ji kupina naujų gražių iniciatyvų. Jų dėka gražinamas, puoselėjamas ir garsinamas šis kraštas. Ši bendruomenė Zarasų rajone visiems žinoma. Bendruomenės „Šlyninkos vandens malūnas“. vadovai Regina Veselienė ir Stasys Lukauskis. Jie ir yra gražių renginių sumanytojai ir rengėjai. Bendruomenė savo darbus jau pristatė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Dažnas atvyksta pailsėti į šį ežerų ir miškų kraštą. Bepoilsiaudami užsuka ir atkurtą 300 metų senumo Šlyninkos vandens malūną ir paragauja blynų iš čia rupiai sumaltų miltų. Paragauja ir kitų lietuviškų patiekalų. Bendruomenė garsi dar ir tuo, kad gaivino daug švenčių. Čia tampa tradicija kasmet rengti Cibulinę arba Stasiuko mugę. Šioje šventėje sodinami svogūnai, tautodailininkai, verslininkai pradavinėja gaminius, džiugina žmones unikaliais dirbiniais.

Ir šiemet čia sugužėjo kaip niekad gausus būrys rankdarbių mėgėjų iš įvairiausių rajono kampelių, atvyko svečių ir iš svetur. Tautodailės mėgėjai suvežė savo gaminius. Ko tik mugėje nebuvo, negalėjai atsistebėti spalvingiausiais floristikos darbais, žavėjo medžio drožinėtųjų išmonė, žmonės sustodavo prie austų, megztų ir nertų dirbinių. Pirko prasidedančiam darbymečiu reikalingus krepšius. Siūlė mugės dalyviai svečiams ir riestainius, kitus gardumynus. Klumpių gamintojas ne tik pardavinėjo klumpes. Žiūrovams demonstravo kaip gaminami šis senovinis apavas. Šventė suteikė galimybę ne tik smagiai pasilinksminti, bet ir senuosius amatus prisiminti, pageidaujamą suvenyrą ar skanėstą nusipirkti ir į namus parsivežti.

Šventę džiugino ne tik tautodailininkai, prekybininkai. Linksminti dalyvius atvyko XXVI tradicinis tarptautinis liaudiško muzikavimo festivalis „Sėlos muzikantai“. Jie surengė kapelijų koncertą „Eurovyža“. Polkas ir valsus griežė Visagino, Zarasų krašto kapelijų muzikantai, bet ir svečiai iš užsienio. Šiltai buvo sutikti Estijos Heino Tarties ir Pilvos miesto muzikos mokyklos muzikantai (Estija), Norvegijos grupė ,,Sol“, Norvegijos, Švedijos grupės, Klaipėdos kapela „Mingė“, Palangos folkloro ansamblis ,,Mėguva“. Skambėjo polkos ir valsai, laukų platybėse aidėjo daina. Skambios muzikos paskatinti kilo šokti ir šokėjai. Šventiško įspūdžio ir nepamirštamų akimirkų kapelijų pasirodymui suteikė šventės vedėjas Untaniokas (Antanas Laurinkevičius).

Muzikantai grojo negailėdami armonikų, dainininkai balsų. Muzikavimo festivalis vakare nusikėlė į Stelmužę. Čia bažnyčioje muzikantai vėl žiūrovams suteikė nepamirštamų akimirkų. Čia įvyko trečiasis Baltijos šalių mandolinininkų susibūrimas „PĄ ŪŽĄLU“. Žiūrovai negailėjo plojimų Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos, Latvijos, Estijos, Klaipėdos, Zarasų ir Visagino mandolinininkams.

Svogūnų sodinimo akciją pradėjo bendruomenės vadovė Regina Veselienė. Aktyvi moteris nuoširdžiai džiaugėsi, kad į jų sumanymą atsiliepia vis daugiau ir daugiau žmonių. Į šventę atvyksta ne tik iš Lietuvos, yra žmonių ir iš kitų kraštų. Žmonės susipažįsta su mūsų papročiais, dalijasi savomis tradicijomis.

Po gražių sveikinimų ir linkėjimų bendruomenės vadovė visus pakvietė į lauką ir išmėginti jėgas svogūnų sodinimo darbuose. Į svogūnų sodinimo vagas stojo moterys. Moterys svogūnus sodino stropiai ir kruopščiai. Linksmino jas muzikantas iš Latvijos Antonas Savicki.

Visi buvo dėkingi už tokią surengtą šventę, dėkingi šventės organizatoriams. Gražu, kad tokia šventė ima garsinti Zarasų kraštą. Daugelis rajonų, miestų turi savo šventes. Labai gražu, kad ir ežerų krašte gimsta tokia šventė ir ji tampa traukos vieta.

Petras IVANOVAS
Nuotraukose: šventės akimirkos prie senovės vandens malūno

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

IMG 0265

IMG 0267

IMG 0268

IMG 0269

IMG 0270

IMG 0272

IMG 0275

IMG 0276

IMG 0278

IMG 0281

IMG 0283

IMG 0286

IMG 0288

IMG 0290

IMG 0291

IMG 0294

IMG 0295

IMG 0297

IMG 0298

IMG 0300

IMG 0302

IMG 0305

IMG 0309

IMG 0312

IMG 0313

IMG 0314

IMG 0317

IMG 0318

IMG 0321

IMG 0323

IMG 0326

IMG 0329

IMG 0330

IMG 0334

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite