POPIETĖ „KAIP AŠ SUPRANTU LAISVĘ?“: SAUSIO 13-OJI

0
62
20230113 114846

Daugeliui keturiasdešimtmečių ir jaunesniems Vilniaus televizijos bokštas yra tik bokštas su veikiančiu restoranu arba stilizuota Kalėdų eglė.

Tačiau vyresnieji lietuviai ir besidomintys Lietuvos istorija Vilniaus televizijos bokštą sieja su kovomis, krauju pralietu dėl laisvės. 1991 metų sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto kruvinoje kovoje grūmėsi sovietų kariuomenės tankai ir ginkluoti kariai su beginkliais taikiais Lietuvos gyventojais. Nelygioje kovoje žuvo net keturiolika lietuvių, jauniausiam buvo išaušę tik septyniolika pavasarių. Kiekvienais metais sausio 13-ąją vyksta minėjimai, skirti Laisvės aukoms pagerbti. Renginiuose dalyvauja suaugusieji ir mokiniai.

Sausio 13-ąją Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos IV c klasės mokiniai su mokytoja Laimute Lumbiene dalyvavo Vaikų literatūros skyriaus organizuotoje popietėje „Kaip aš suprantu Laisvę?“. Skaitydami rašytojo Liudviko Jakimavičiaus literatūros tekstą apie sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto, sužinojo apie lietuvių vienybę. Tekstuose sekdami tos kruvinos nakties įvykių aprašymus chronologine seka sužinojo kodėl TAI įvyko. Kaip ryžtingai buvo nusiteikę susirinkusieji perskaitė Zarasų krašto gyventojo Sauliaus Žalkausko prisiminimuose, publikuotuose laikraštyje „Zarasų kraštas“. Baigę literatūrinę Sausio 13-osios kelionę moksleiviai apžiūrėjo įvykių akimirkas užfiksuotas nuotraukose. Išsirinkę po nuotrauką, pirmiausia jas aptarė porose su draugais. Po to papasakojo visiems dalyviams kas užfiksuota, koks laikas, įvykis, nuotaika. Po pažinties su tragiškos sekmadienio nakties įvykių kronika ir įvykių užfiksuotų nuotraukose aptarimo vyko refleksija. Dalyviai popieriaus lapeliuose užrašė savo emocinę būseną. Papasakojo kodėl vieni jaučiasi liūdni, neramūs, nustebę, susidomėję, kiti – laimingi.

Kūrybinėse dirbtuvėse „Sausio 13-osios naktis piešiniuose“ pavaizdavo tragiškos nakties įvykius, Lietuvos gyventojų vienybę, ryžtą. Moksleivių piešinių ekspozicija bus parengta Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje.

Zina Černovienė,

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

DSCF3433

DSCF3434

DSCF3436

DSCF3438

DSCF3439

DSCF3442

DSCF3446

DSCF3448

DSCF3451

DSCF3453

DSCF3457

DSCF3460

DSCF3461

DSCF3464

DSCF3472

DSCF3475

DSCF3476

DSCF3478

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite