KRISTINOS NORVILAITĖS PARODA “BEKELIAUDAMA SUTIKAU SAVE”

0
59
crop

2023 02 04 – 03 20 Antazavės dvare
Parodos atidarymas vasario 4 d. 15 val.

„Visi kažkur keliaujam: į kitas šalis, miestus, sapnus. O aš šioje parodoje keliauju į praėjusius vaikystės, jaunystės etapus vėl iš naujo atrandu savo esmę. Kiekvieną kartą beklaidžiodama savo atsiminimų lavinoje sutinku kažką tai naujo ir netikėto. Pačioje giliausioje vaikystėje matau suformuotas savo stiprybes ir silpnybes. Tikrai šiuose paveiksluose vyrauja dinamiška kompozicija, kuri atliepia visą gyvenimo siautulį, bet ir kažką tai labai svarbaus ir esminio kas nesikeičia niekada“, – pasakoja menininkė K. Norvilaitė.

K. Norvilaitės darbai sukurti linoraižinio bei mišria technikomis ir atspausdinti ant drobės. Paveiksluose dominuoja ryškios spalvos ir jų kontrastai: balta, juoda, geltona, mėlyna, raudona, o taip pat išraiškingas linijinis raižinys. Šiuose grafikos darbuose spalvų intensyvumas organiškai dera su minimalistine estetika. K. Norvilaitė monumentalumą jungia su jautrumu. Menininkė dirba su itin dideliais formatais netelpančiais į tradicinius estampo rėmus.

„Viena vertus, K. Norvilaitės grafika yra panaši į tapybą – ji spaudžiama ant drobės ir tempiama ant porėmio, dažniausiai yra didelio formato su stipriai išreikštu spalvos dėmeniu. Antra vertus, tai tikri plakato tipo grafiniai lino atspaudai, kurių ryškiose spalvinėse plokštumose veriasi erdvinis pasaulis. Jos vaizduojami daiktai ar atskiri žmogaus kūno fragmentai tiksliai įsikomponuoja į erdvę ir ją užvaldo.“

(J. Liškevičienė „Kristinos Norvilaitės kūryba: Septintoji diena “, Dailė 2016 / 1)

„Būtina pažymėti, kad K. Norvilaitės kūrybos strategija yra nukreipta į nuolatinius ieškojimus, įvairias veiklas ir temų įvairovę, kuri leidžia žiūrovui pažinti nuoseklų ir įvairiapusį grafikės meno pasaulį.“

(A. Krauleidis-Vermotas „Muzikos kupinas Kristinos Norvilaitės grafikos pasaulis“, 7 Meno dienos)

Kristina Norvilaitė – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, LATGA narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 70 personalinių parodų, o dalyvavimų grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Izraelis, Belgija, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Olandija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir kt.), jau būta virš dviejų šimtų.

2010 m. dailininkė buvo apdovanota iš karto dviem garbingomis stipendijomis – Lietuvos Respublikos Kūrėjo stipendija ir Vilniaus miesto mero Jaunųjų menininkų stipendija. Parodoje „Estampas’06“ Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas’09“ – diplomu už „Plastinės kalbos grynumą“. 2021 m. paskirta Lietuvos kultūros tarybos stipendija.

Nuo 2000 m. veda grafikos edukacinius užsiėmimus. 2008–2019 m. šiuos užsiėmimus taipogi rengė ir savanoriavo Santaros vaikų ligoninėje. 2022 m. pradėjo dėstyti „Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokykloje“.

Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė (išleista virš 80 jos knygų), parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. K. Norvilaitės iliustruota V. V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje“ Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga. 2018 m. Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) skyrė apdovanojimą už gražiausias dvispalves iliustracijas knygai

G. Bessière „Plunksna“. 2019 metais už neeilinį A. Toliato knygos „Dievo vaikų planeta“ apipavidalinimą ir žaismingą dizainą pelnė diplomą (geriausios 2019 metų Klaipėdos knygos).

2011 m. įkūrė galeriją „Kristina Norvilaitė“, kurioje kuria ir eksponuoja savo darbus, rengia poezijos vakarus, koncertus. 2013–2022 m. ši galerija buvo pristatyta meno mugėje „ArtVilnius“. 2015 m. debiutavo kaip scenografė Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre (spektaklis „Ledo vaikai“).

K. Norvilaitės darbų yra įsigiję Lietuvos, Portugalijos, Rumunijos, Lenkijos, Italijos muziejai, bei privatūs kolekcininkai iš JAV, Australijos, Japonijos, Šveicarijos, Danijos, Švedijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Olandijos, Ukrainos, Austrijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Suomijos, Belgijos, Kinijos, Pietų Korėjos ir kt.

Artimiausios įvykusios parodos: JAV (New York, 4th New York International Miniature Print Exhibition, Manhattan graphics center; New York, Art on paper, Site:Brooklyn gallery), Kanadoje (Vancouver, The Biennial International Miniature Print Exhibition (BIMPE), The Federation gallery), Vokietijoje (Berlin; Mini-Maxi Print Exhibition; Galleri Heike Arndt Berlin), Portugalijoje (Douro; 5 Global Print 2022; Douro Museum), Norvegijoje (Haugesund; HIT-Exhibition: Artistic Relief Printing Today; Haugesund art museum), ArtVilnius’22 meno mugėje ir kt.

Daugiau apie menininkę: www.kristinanorvilaite.com ir www.galerija-norvilaite.lt

www.dusetukultura.lt 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite