KONCERTINĖ PROGRAMA „MUZIKA YRA MOTERIS“ ANTAZAVĖS DVARE

0
63
muzika

Koncertinė programa „Muzika yra moteris“ Antazavės dvare 2023 m. gegužės 20 d. (šeštadienį) 18 val.

Bilieto kaina 10 Eur.

Vaikams, moksleiviams, neįgaliesiems ir senjorams – 5 Eur.

Koncertuos:

altininkė AUGUSTA ROMAŠKEVIČIŪTĖ,

pianistė EGLĖ ANDREJEVAITĖ,

Norvegų baritonas STEINAS SKJERVOLDAS.

4 kompozitorių gyvenimo istorijas pristatanti muzikinė programa, kurios įkvėpimo šaltinis – moteris. Moteris – puoselėjanti, kurianti, mylima. laiminga. Programoje – dviejų moterų ir dviejų vyrų kūryba altui, balsui ir fortepijonui.

Lietuvos kultūros ir meno premijos laureatės, kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinys altui solo „Kasų pynimas“ – tarsi laikui atsparus moteriškumo ritualas, kurio paprastumas veda į moters magijos pasaulį. Paslaptingoji vokietė Clara Schumann, gyvenusi savo vyro, didžiojo kompozitoriaus romantiko Robert Schumann šešėlyje, girdi savo pačios kūrybos balsą, kuris įstabiai atsiskleidžia jos „Romansuose“ altui ir fortepijonui. „..esu labai laiminga, Robertas neturėjo jokių pastabų, atrodo, kad su amžiumi atsiranda ir džiaugsmas, kurį atnešti gali tik branda mintyse ir jausmuose!“

Vengrų kompozitoriaus fortepijono virtuozo Ferenzo Liszto įkvėpimas – renesanso poeto Francesco Petrarcos mūza Laura. Tik jai ir apie ją – gražiausios eilės muzikos garsais skambančiuose „Sonetuose”. Programą „apkabinančiose” austro Johanneso Brahmso dainų balsui, altui ir fortepijonui istorijos skirtos šeimos laimei – „Lopšinė” parašyta bičiulio smuikininko Josef Joachim ir jo žmonos Amalie pirmagimio krikštynoms, „Auksinė vakaro šviesa” – draugams mėginant išsaugoti santuoką ir linkint nepaleisti vienas kito.

MUZIKA YRA MOTERIS programos iniciatorė – altininkė AUGUSTA ROMAŠKEVIČIŪTĖ studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prof. Petro Radzevičiaus alto klasėje, vėliau studijas tęsė Vokietijoje su vienais garsiausių šio meto altininkų: Hartmut Rohde Menų universitete Berlyne, Tatjana Masurenko Muzikos ir teatro akademijoje Leipzige. Meno aspirantūrą baigė buvusio Berlyno Filharmoninio orkestro altų koncertmeisterio Wolfram Christ klasėje, Freiburgo Muzikos akademijoje.

Atlikėja yra Diuseldorfo simfoninio orkestro narė, F. Mendelssohn-Bartholdy konkurso Berlyne prizininkė, įvertinta meno fondų stipendijomis Lietuvoje ir Vokietijoje. Augusta koncertuoja tiek didžiųjų Vokietijos orkestrų sudėtyje – Konzerthausorchester Berlin, Staatsoper Hamburg, Deutsche Oper Berlin, Kiolno, Leipzigo radijo, tiek skirtinguose kamerinės muzikos ansambliuose: ji yra styginių kvarteto „Linus“, įkurto drauge su Vokietijos filharmoninių orkestrų muzikais, altininkė. Išskirtinis A. Romaškevičiūtės veiklos baras – unikalių meninių projektų Lietuvoje kuravimas. Tarp tokių – „Altas – instrumentas žmogaus balsu“, „Nuo Kauno iki Odesos“, socialinis-muzikinis projektas „Muzika visiems“, kurį globoja Vilniaus Rotary Klubas. Daugiau – www.augustaviola.com

Pianistė EGLĖ ANDREJEVAITĖ studijavo Vokietijoje, Štutgarto muzikos ir taikomųjų menų universitete (prof. Konrad Richter klasėje). 2008 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno aspirantūros studijas (prof. Halinos Radvilaitės klasė) įgijo meno licenciato laipsnį.

Nuo 2013 m. pianistė pasirodo kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja: rengia temines solines koncertines programas, kurios skambėjo Lietuvoje, Italijoje, Austrijoje, Australijoje, JAV: „Valanda su Beethovenu?“, „Coco CHANEL project“, „Estampas“, „Žiema Maljorkoje“ (su aktore ir režisiere Birute Mar). Tarptautinių pianistų konkursų laurus atlikėja pelnė konkursuose Bukarešte, Romoje, Paryžiuje, Kijeve ir Vilniuje. 2013 m. XX tarptautiniame Johanesso Brahmso kamerinės muzikos konkurse (Poertschach, Austrija) su smuikininke Augusta Jusionyte laimėjo specialų žiuri prizą už įspūdingiausią šiuolaikinio kūrinio atlikimą (Gedimino Gelgoto „Never Ignore the Cosmic Ocean“). Daugiau www.andrejevaite.com Norvegų baritonas STEINAS SKJERVOLDAS studijavo E. Griego muzikos akademijoje Bergene, Norvegijos valstybinėje muzikos akademijoje Osle pas prof. Barbro Marklund ir žymų švedų baritoną Håkaną Hagegårdą, privačiai studijavo pas Elisabethą Bengtsson-Opitz Hamburgo muzikos akademijoje. Jau 15 metų dainininkas gyvena Lietuvoje ir aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime: kaip solistas pasirodo su įvairiais kolektyvais, tarp jų – Lietuvos nacionalinis, Lietuvos valstybinis simfoninis, Lietuvos, Klaipėdos kameriniai orkestrai, Valstybinis Vilniaus kvartetas, Valstybinis „Vilniaus“ choras.

Solisto repertuarą sudaro įvairi muzika – nuo bažnytinių kūrinių, operų arijų iki romansų ir šiuolaikinių opusų. Dainininką ypač domina Lied žanras. Jis yra atlikęs beveik visus vokiškosios Lied tradicijos dainų ciklus, tarp jų ypatingą reikšmę užima Hugo Wolf, Johannes Brahmso ir Franzo Schuberto dainos. Po vieno iš S. Skjervoldo rečitalių kultūros savaitraštis „7 meno dienos“ atlikėją apibūdino kaip „miniatiūrų magą“. Šiuo metu S. Skjervoldas dėsto kamerinę muziką ir solinį dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

Kultūros centras Dusetų dailės galerija

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite