POEZIJOS PAVASARIO PAUKŠTĖ ZARASUOSE

0
28
DSC0002

Kiekvienais metais, sužydus sodams, kvepiant alyvoms, poetinio žodžio megėjai kviečiami į tradicinę poezijos šventę. Šiais metais Zarasų viešojoje bibliotekoje organizuojamas Poezijos pavasarėlis sutapo su didžiuoju tarptautiniu poezijos festivalio sparnu ir su Zarasų miesto vasaros kurortinio sezono atidarymo pradžia.

Didelis būrys puikių poetinio žodžio skleidėjų atvyko į Antazavę ir Zarasus. Poezijos šventėje dalyvavo poetai Ilzė Butkutė, kraštietė Eglė Juodvalkė, Juozas Žitkauskas, rašytojas, poetas, vertėjas Rimantas Vanagas, literatūrologė dr. Žydronė Kolevinskienė, aktorė Jūratė Vilūnaitė ir Zarasų krašto literatai. Poezijos pavasarėlio svečius pristatė režisierė Gražina Karlaitė.

Literatūrologė dr. Žydronė Kolevinskienė pasidžiaugė, kad Zarasuose tenka svečiuotis nebe pirmą kartą ir jai esą smagu matyti tarp žiūrovų pažįstamas akis. „Smagu, kad nuo pat įžengimo į biblioteką pajutome, kad esame laukiami. Dar vieną laukimo akcentą liudija baltas stalas su trispalve poezijos pavasario paukšte. Tai akivaizdu, kad tarptautinis poezijos festivalis vieši Zarasų krašte“, – mintimis dalinosi dr. Žydronė Kolevinskienė.

Pasak literatūrologės, poezija nėra monologas. Eilėraštis ar poezija laukia kito akių, kito žvilgsnio, klausos, kad eilėraštis būtų išgirstas ir į jį reaguota. Poezija ir eilėraštis yra kaip Komunija. Ir čia atvykę poetai dalins Komuniją–poeziją, o žiūrovai ims ją. Poezijos vakaras bus savotiškas dalijimasis. Literatūrologė pristatė kiekvieną atvykusį poetą, apžvelgė ką jis yra nuveikęs literatūros lauke.

Ilzė Butkutė – poetė, gimusi Vilniuje. Studijavo fotografiją, ilgus metus dirbo reklamos srityje idėjų ir tekstų kūrėja, vėliau pradėjo dalyvauti kūrybiško ugdymo projektuose mokyklose. Aktyviai dalyvauja literatūros renginiuose Lietuvoje ir užsienyje. Jos tekstai yra versti į anglų, vokiečių, prancūzų, ukrainų, rusų, latvių, estų, turkų, vengrų, katalonų ir baskų kalbas. Išleidusi knygas: „Karavanų lopšinės: eilėraščiai“(2011); „Atleisk savo šefą: praktinis vadovas spiriamiems iš darbo: tikra istorija“ (2013); „Karnavalų mėnuo: eilėraščiai“ (2014).

Eglė Juodvalkė – poetė, žurnalistė, rašytoja, keturių poezijos leidinių ir autobiografinės knygos autorė, nuolat gyvenanti JAV. Išleistos šios knygos: „Jei tu paliesi mane: eilėraščiai“ (1972); „Pas ką žiedas žydi: eilėraščiai“ (1983); „Mnemosinės vėrinys: eilėraščiai“(1996); „Cukraus kalnas, arba Lietuvos cukrininkės nuotykiai Amerikoje ir kitose egzotiškose šalyse: memuarai“ (2000); „Veidrodis ir tuštuma: eilėraščiai“(2002). Literatūralogė Ž. Kolevinskienė poetę Eglę Juodvalkę įvardijo kaip laidininką tarp dviejų krantų – kiekvieną pavasarį atvykstančią į Lietuvą ir visą laiką dalyvaujančią Poezijos pavasario renginiuose.

Rašytojas Rimantas Vanagas – plačiai žinomas lietuvių literatūros ir kultūros veikėjas. Kilęs iš Anykščių, aktyviai dalyvauja kultūriniame rajono gyvenime, visuomeninėje veikloje. Pelnęs Anykščių rajono garbės piliečio vardą. Nuo 2002 metų jis rašo ir leidžia savo paties sumanytą, analogo šalyje neturinčią dokumentinės prozos knygų seriją – literatūrinę gimtojo krašto žmonių likimų ir dramatiškų įvykių rekonstrukciją „Sieliai“. Iki 2011 metų kūrėjas išleido penkias šios serijos knygas. Už knygą „Peslių akademija“ 2011 metais rašytojui R. Vanagui paskirta Anykščių rajono savivaldybės įsteigta, kartu su Lietuvos rašytojų sąjunga teikiama respublikinė literatūrinė Antano Baranausko premija.

Juozas Žitkauskas – poetas, kultūrininkas, visuomenininkas, aktyvistas, kilęs iš Dzūkijos, save vadinantis kultūros darbinyku, visuomeninyku. Šis autorius praeitų metų pabaigoje sudarė ir išleido „Dzūkų kalendorių 2018“, išleido jau trečią eilėraščių rinkinį, šįkart dzūkų tarme „Sakyciniai ir pilniavociniai“, 2018; „Grafomano įšventinimas“, 2011; „Budintis kalendorius“, 2014.

Aktorė Jūratė Vilūnaitė yra baigusi Lietuvos muzikos akademiją, įgijusi aktorės specialybę. 1996-1997 baigė scenos kalbos magistrantūrą. Nuo1992 metų dirba Nacionaliniame dramos teatre.

Poetai dalinosi įžvalgomis, prisiminimais, diskutavo apie žaismą poezijoje, skaitė savo eiles, o aktorė Jūratė Vilūnaitė skaitė gerai žinomų lietuvių literatūros klasikų – Juditos Vaičiūnaitės, Janinos Degutytės – eilėraščius. Poezijos posmų intarpus užpildė Zarasų Ąžuolo gimnazijos gimnazistų Rugilės Staskevičiūtės bei Simo Navicko atliekamos dainos (mokytojas Gražvydas Gasparavičius.)

Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas pasveikino su vasaros sezono atidarymo pradžia pristatė dviejų jaunų talentingų menininkių Annos Oparinos ir Martos Žuravskajos iš Sankt- Peterburgo tapybos darbų parodą, atidarytą renginių salėje.

Eilėraščių skaityti buvo pakviesti Zarasų rajono literatai: Onutė Kačkienė, Giedrė Mičiūnienė, Vita Paškauskaitė, Lidija Maldauskienė, Petras Valčeckas, Vasilijus Trusovas.

Zarasų rajono kultūros ir meno premijų vertinimo komisijos pirmininkas, mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius paskelbė Meto literato – laureato vardą. Šiais metais Felikso Jakubausko literatūros premija įteikta literatei Onutei Kačkienei, kurią sveikino meras Nikolajus Gusevas, draugai, buvę bendradarbiai.

Po sveikinimų visi poetinio žodžio gerbėjai buvo pakviesti ant bibliotekos priestato stogo, kur įrengta apžvalgos aikštelė. Čia visų laukė didžiulis tortas, ant kurio puikavosi poezijos pavasarėlio simbolis – poezijos paukštė. Zarasiškiai ir svečiai pratęsė bendravimą grožėdamiesi Zarasaičio ežero atsiveriančiais vaizdais.

Poezijos pavasario šventę organizavo Zarasų viešoji biblioteka kartu su Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubu.

Saulutė PELEKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

 DSC0003

 DSC0003 2

 DSC0010

 DSC0014

 DSC0016

 DSC0059

 DSC0068

 DSC0075

 DSC0077

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite