SAVIVALDYBIŲ ATVIRUMAS ES INVESTICIJOMS: UTENOS APSKRITYJE PIRMAUJA IGNALINOS IR ANYKŠČIŲ RAJONAI

0
16
ES investicijoms atviriausios savivaldybes zemelapis

Sudarius Lietuvos savivaldybių atvirumo Europos Sąjungos (ES) investicijoms indeksą, paaiškėjo regionai, kuriuose gyventojai dažniausiai naudojasi šių investicijų rezultatais, labiausiai jaučia jų poveikį gyvenimo kokybei ir daugiausiai domisi ES finansuojamais projektais. Pagal šį indeksą Utenos apskrityje išsiskiria Ignalinos r. ir Anykščių r. savivaldybės, užėmusios atitinkamai 6 ir 19 vietas iš 60 šalies savivaldybių.

Savivaldybių atvirumo ES investicijoms indeksas sudarytas bendrovei „Spinter tyrimai“ apklausus daugiau nei 4500 respondentų iš visų 60 šalies savivaldybių.

Molėtų r. savivaldybė pagal šį indeksą atsidūrė 28 vietoje, Visagino – 41 vietoje, Utenos r. – 43 vietoje, Zarasų r. – 57 vietoje.

Apklausos duomenimis, 40 proc. Ignalinos rajono gyventojų yra gerai informuoti apie regione vykdomus ES investicijų projektus, 33 proc. naudojasi šių projektų rezultatais, net 59 proc. mato investicijų naudą gyvenimo kokybei.

Anykščių rajone ES projektų naudą įžvelgia 64 proc., o jų rezultatais naudojasi 45 proc. gyventojų. Tuo tarpu Zarasuose, apklausos duomenimis, ES investicijų nauda yra prieinama tik 12 proc. gyventojų.

„Sudarant atviriausių ES investicijoms savivaldybių indeksą, atsižvelgta vien į konkrečiame regione gyvenančių žmonių nuomonę nepaisant to, kiek tame regione investuota lėšų. Šio tyrimo rezultatai atskleidė, kad ES investicijų poveikis priklauso ne nuo jų kiekio. Tai puikiai suprantama, nes mažesniuose šalies regionuose, kur bendras viešųjų ir privačių investicijų lygis yra mažesnis, ES finansuojami projektai tampa labiau pastebimi“, – teigia LR finansų viceministrė Loreta Maskaliovienė.

Iš visų Lietuvos savivaldybių sąrašo viršuje atsidūrė Tauragės r., Elektrėnų, Širvintų r., Jurbarko r., Kauno m., Ignalinos r., Alytaus r. ir m. savivaldybės.

Tyrimo duomenimis, daugiausia Lietuvos gyventojų ES investicijų naudą mato atnaujinant miestus ir miestelius, rekonstruojant kelius, renovuojant daugiabučius, teigiamas investicijų poveikis matomas ir kultūros, aplinkosaugos, sveikatos apsaugos srityse.

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama beveik 12 tūkst. projektų, kuriems iš ES 2014-2020 m. finansinės perspektyvos jau išmokėta 1,5 mlrd. eurų.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite