ATRASKIME GRAŽUTĖS REGIONINIO PARKO KRYŽDIRBYSTĖS PAVELDĄ

0
35
HF

Koplytstulpiai, stogastulpiai, kryžiai bei koplytėlės yra neatsiejami sakralinių kompleksų dariniai arba liaudies meno kūriniai statyti tragiškiems įvykiams įamžinti (žuvusiems autoavarijose, nužudytiems atminti). Kartais mažosios architektūros kūriniais vadinami objektai buvo kurti siekiant apsaugos, dėkojant už suteiktas malones arba prašant malonių, duodant pasižadėjimus, svarbiems šeimos ar bendruomenės, tautos ar krašto, religiniams įvykiams, reikšmingoms istorinėms vietoms ar datoms pažymėti, pagerbti.

,,Norėčiau matyti Lietuvą, atsigręžusią į savo stiprią, seną ir savitą kultūrą, atradusią amžinų tradicinių vertybių ir modernios civilizacijos dermės pavidalus, Lietuvą, dvasiškai ir kūniškai mintančią tikrais Žemės ir Dangaus vaisiais“. Tai Jono Vaiškūno teiginys, pagrindžiantis Lietuvos kryždirbystės tradicijos svarbą, kurią dar labiau sustiprina 2003 m. Paryžiuje priimta ,,Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencija”. Būtent, ji įrodo kryždirbystės paveldo reikšmę, pastebimą ir Gražutės regioniniame parke. Kryždirbystė ,,dėl savo gyvybingumo ir gajumo, meninės brandos ir ypatingos vietos, kurią ji užima atskiro žmogaus bei bendruomenės gyvenime, <…> buvo paskelbta vienu iš pirmųjų 19-os Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevrų, o 2008 m. pabaigoje įtraukta į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.”

UNESCO Lietuvos kryždirbystės paveldas svarbus, kadangi savo istorinę statybų pradžią sieja su XVI a. ir to meto religinga, vietine Lietuvos penkių etnografinių regionų bendruomene. Jai aktyviai veikiant kryžių statymo tradicijoje susipynė ikikrikščioniškos kultūros elementai, sakralinės dailės stilių interpretacijos, liaudies meistrų originalios, kūrybinės idėjos.

Kryžių ir kitų mažosios architektūros kūrinių gausa Lietuvoje išryškėjo XIX a. – XX a. pradžioje. Minimu laikotarpiu liaudies meistrų kūriniai suformavo tradicinę kryžiaus garbinimo tradiciją, kuri iki šiol akivaizdi ir dabartinėje Gražutės regioninio parko teritorijoje. Per šimtmetį, net ir tuomet, kai carinė valdžia draudė kurti sakraline katalikiška tematika kryždirbystės kūrinių gausiai iškilo pakelėse ir kelių sankryžose, gyvenviečių aikštėse bei prie sodybų, kapinėse. Kryždirbystės kūriniai buvo įgalinti bendruomenės, kaip organizacinio vieneto ar privačių asmenų. Suirutės ir gaisrai šių objektų bei jų sakralios vertės nepajėgė sunaikinti. Visa tai tik įrodė liaudies religinės dvasios įsikūnijimą, kuriam pagrindinį poveikį darė katalikiškas tikėjimas ir bažnyčia, o paskutiniais XXI a. dešimtmečiais puoselėja tarptautiniai UNESCO ,,Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijos“ nuostatai.

Draudimų laikotarpiu, ypač sovietmečiu Lietuvoje mažosios architektūros kūriniai buvo statomi slapta ir taip tapdavo katalikiško pasipriešinimo ir tautinio tapatumo simboliu. Remiantis šiuo teiginiu ir tuo, kad mažosios architektūros kūriniuose buvo įpinti katalikiškos ikonografijos atributai ir ženklai svarbu šiuos objektus laikyti Lietuvos religinio paveldo dalimi.

Liaudies meistrų meno kūrinių gausa, jų formų ir dekoro įvairovė kelia būtinybę Gražutės regioninio parko mažosios architektūros darbus susisteminti, sukvalifikuoti. Tai įgyvendinta atsižvelgiant į objektų formas ir struktūros elementus bei konstrukcijas.

Remiantis konstrukcijos ypatybėmis galima išskirti kelias pagrindines mažosios architektūros objektų grupes, kurios būtų skirstomos į pogrupius: kryžiai – kryžminiai ir stoginiai (stogastulpiai), koplytstulpiai, koplytėlės, dabartinių formų kryžiai.

Gražutės regioniniame parke yra 40 kryždirbystės paveldo objektų. Iš 40 11 yra įtraukti į KPD registrą, 10 kryždirbystės objektų, yra laikomi registrinių – bažnytinių kompleksų dalimi. Gražutės regioniniame parke esama 2 kryždirbystės objektų, kurie laikomi kapinių dalimi ir 10 kryždirbystės objektų yra pavieniai. Tai: pakelių, sankryžų, sodybų, atminimo, jubiliejiniai, kaimų įsikūrimą liudijantys kryždirbystės objektai.

1. Asavytų kaimo kryžius; 2. Kamariškės kaimo kryžius; 3. Stogastulpis su ornamentuotu kryželiu ir Nukryžiuotojo skulptūra – Cholopovkos  (Liminasėlio) stogastulpis; 4. Degučių 3 stogastulpių grupė; 5. Degučių Šv. Antano Paduviečio koplyčios kryžius; 6. Degučių kaimo katalikų kapinių geležinis stogastulpis; 7. Tiberiados vienuolyno kryžius; 8. Baltriškių kaimo koplytstulpis; 9. Poeto Fausto Kiršos sodybos kryžius; 10. Antalieptės energetikos muziejaus rodyklė; 11. Antalieptės Basųjų karmelitų vienuolyno stogastulpis Angelas; 12. Antalieptės kryžius su atvira koplytėle ir Nukryžiuotojo skulptūra; 13. Antalieptės bažnyčios  250 m. jubiliejui skirtas kryžius; 14. Antalieptės bažnyčios krikščionybės jubiliejaus kryžius; 15. Antalieptės mokyklos stogastulpis; 16. P. Šeštakausko atminimo memorialinis stogastulpis; 17. Madagaskaro kaimo kryžius; 18. Jakštų kaimo koplytstulpis; 19. Jakštų kaimo kryžius; 20. Medinis kryžius su Nukryžiuotojo skulptūra Kloviškių kaime; 21. Bružų kaimo senųjų kapinių stogastulpis; 22. Tiltiškių kaimo koplytstulpis su Šv. Jono Nepomuko skulptūra; 23. Rudakiškės kaimo koplytstulpis su Šv. Jono Nepomuko skulptūra; 24. Rudakiškės kaimo kryžius; 25. Salako mstl. dviaukštė koplytėlė su  Šv. Jono Nepomuko ir Kristaus nešančio kryžių skulptūromis; 26. Salako miestelio aikštės stogastulpis su  Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūra; 27. Trys geležiniai kryžiai Salako katalikų kapinių vartuose;  28. Dekoratyvinis kryžius prie Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčios;  29. Salako bažnyčios 100 metų bažnyčios jubiliejui skirtas stogastulpis; 30.  Misijų kryžius (Salako bažnyčios šventoriuje); 31. Dekoratyvus XIX a. kryžius su Nukryžiuotuoju (Salako bažnyčios šiaurės vakarų portalo nišoje); 32. Dekoratyvus medinis Salako bažnyčios pietryčių  nišos stogastulpis; 33. Ornamentuotas XIX a. II-os p. kryžius (Salako bažnyčios pietryčių portalo nišoje); 34.  Koplytėlė iš 117 girnapusių su ornamentuotu kryželiu; 35. Stogastulpis Pašaukimo angelas; 36. Senojo Dūkšto medinis kryžius (prie kumetyno); 37. Giteniškės kaimo kryžius (Pavasarininkų kryžius); 38. Stogastulpis J. Steponavičiui Zokorių kaime; 39. Dundulių II kaimo kryžius; 40. Kiemionių kaimo kryžius.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite