VOGTI IR PAMESTI TELEFONAI LIETUVOJE BUS BLOKUOJAMI NUO LIEPOS PABAIGOS

0
31
telefonas

Balandžio pabaigoje pasirašius sutartį dėl vieningos ir viešos blokuojamų IMEI numerių duomenų bazės vystymo, nuo liepos 25 d. šalies mobiliojo ryšio bendrovės policijos prašymu pradės blokuoti visus Lietuvoje bei užsienyje pavogtus, pamestus ar neteisėtai įgytus mobiliojo ryšio įrenginius – telefonus, planšetes ir kitą įrangą. Preliminariais skaičiavimais, bus užblokuota maždaug 10 tūkst. įrenginių, kurių IMEI kodai yra įtraukti į tarptautinę ryšio operatorius vienijančios asociacijos GSMA sistemą.

Pradėdami blokuoti vogtus, pamestus ar apgaule įgytus įrenginius Lietuvos ryšio operatoriai jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos, kurios tikslas yra kovoti su telefonų vagystėmis, klastotėmis ir kitais nusikaltimais. Apie probleminių įrenginių blokavimą savo klientus tiesiogiai taip pat informuos ir pačios telekomunikacijų įmonės – „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“.

Įsitikinti, ar įrenginys neturi neigiamos istorijos, dėl kurios jis gali būti blokuojamas, galima tinklalapyje www.manoimei.lt. Šiame portale radus informacijos, jog įrenginys bus blokuojamas, rekomenduojama kreiptis į savo mobiliojo ryšio operatorių, kuris patars kaip toliau naudotis ryšio paslaugomis. O užblokuotus įrenginius rekomenduojama perduoti į artimiausią Policijos komisariatą, taip jie galės būti perduoti teisėtiems savininkams.

„Šis žingsnis yra puikus pavyzdys, kaip sėkmingai nusikalstamumo prevencijos srityje gali bendradarbiauti policija ir privatus sektorius, o tai neabejotinai didina visuomenės saugumą. Telefonų, planšečių ar kitų įrenginių IMEI kodai bus blokuojami ne tik Lietuvoje, tačiau ir daugelyje užsienio šalių. Šiuo metu blokuotinų įrenginių IMEI numeriais per asociaciją GSMA keičiasi daugiau nei 140 ryšio operatorių visame pasaulyje. Duomenų bazėje yra patalpinta maždaug 22 mln. IMEI numerių. Todėl telefonų, kitokių įrenginių vagystės ar kiti susiję nusikaltimai praktiškai nebetenka prasmės, nes įrenginiais nebus galima pasinaudoti“, – sako Andžejus Roginskis, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas.

Policijos departamento duomenimis, vien per pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje buvo pavogti 393 telefonai, pernai tokių buvo 2348, o 2016 metais buvo pavogti 3103 telefonai. Vogti telefonai itin dažnai naudojami darant ir kitas nusikalstamas veikas, pavyzdžiui, sukčiaujant ar siekiant išvilioti vyresnio amžiaus žmonių santaupas.

„Ypatingą dėmesį į šią iniciatyvą turėtų atkreipti ir įsigijusieji telefonus per skelbimus ar besinaudojantys rastais telefono aparatais. Kad neliktų be ryšio, žmonės galės iš anksto pasitikrinti, ar įrenginys nėra įtrauktas į GSMS sistemą – tam sukūrėme paprastą ir patogią savitarną. Jei telefonas visgi yra „juodajame sąraše“, žmonės turės laiko įsigyti naują ir legalių įrenginį“, – teigia Žilvinas Milerius, duomenų perdavimo sistemą programuojančios bendrovės „Scorify“ direktorius.

Pasitikrinti telefono, planšetės ar kito mobiliojo ryšio IMEI kodą verta, jei:

– pirkote įrenginį iš „antrų rankų“, pavyzdžiui, per skelbimus laikraštyje ar internete.

– naudojate įrenginį, parvežtą iš užsienio, tačiau nežinote kur jis buvo įsigytas.

– įrenginį pirkote iš neoficialių gamintojo partnerių arba be oficialių pirkimo dokumentų

– naudojate įrenginį, kurį radote ir nežinote tikrųjų jo savininkų

– naudojate įrenginį, kuris užsienyje buvo naudotas su kitos šalies operatoriaus kortele ir toje šalyje nebuvo atsiskaityta už visas suteiktas ryšio paslaugas.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite