ARTERINIO KRAUJO SPAUDIMO MATAVIMAS IR VERTINIMAS: KOKIOS KLAIDOS DAROMOS DAŽNIAUSIAI?

0
36
1

Kiekvienas žmogus turi žinoti svarbios informacijos apie savo organizmo bei sveikatos būklę. Vienas tokių rodiklių yra arterinis kraujo spaudimas. Tačiau ilgametė gydytojų praktika rodo, kad daugybė įvairaus amžiaus žmonių nežino, kaip tinkamai pamatuoti ar įvertinti šiuos duomenis. Taigi, gebėjimas tinkamai pasimatuoti bei įvertinti arterinio kraujo spaudimo rodiklius, yra ypač svarbus. Ką apie tai reikia žinoti kiekvienam ir kokių klaidų vengti?

Kokios klaidos dažniausiai daromos matuojant bei vertinant arterinį kraujo spaudimą?
Taigi, pats metas įvardinti keletą dažniausiai daromų klaidų. Daugelis žmonių puikiai žino, kad ramybės būsenoje arterinis kraujo spaudimas yra žemesnis, o esant nervinei įtampai – rodiklis gali būti gerokai aukštesnis. Pacientams atrodo, kad šis pokytis turėtų būti vertinamas neigiamai, tačiau iš tiesų – tai visiškai natūrali organizmo reakcija į stresinę būklę. Taigi, jei esant nervinei įtampai pakilo jūsų arterinis kraujo spaudimas, atminkite, kad tai – natūralus procesas. Na, o sunerimti vertėtų tik tada, kai esant fizinei bei psichologinei ramybei, rodiklis yra aukštesnis nei turėtų būti, t.y., siekia daugiau nei 140/85 mmHg.

Ne ką mažiau svarbus yra ir pats matavimosi procesas. Ilgametė gydytojų praktika rodo, kad labai didelė dalis pacientų kraujospūdį matuoja netaisyklingai, nesilaikydami tam tikrų reikalavimų. Apie tai, kaip tinkamai pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, informacijos galite rasti čia.

Ne paslaptis, kad padidėjusio arterinio kraujo spaudimo reguliavimas dažniausiai vyksta naudojant vaistus. Tačiau norint pasiekti geriausių rezultatų, labai svarbu tinkamai parinkti vaistus bei nustatyti jų vartojimo laiką. Tai padaryti gydytojui bus kur kas paprasčiau tuo atveju, jei pacientas bus tinkamai pasiruošęs vizitui ir atlikęs tam tikrus namų darbus – kelias dienas prieš apsilankymą, fiksuos arterinio kraujo spaudimo rodiklius (vos tik atsibudus bei vakare). Tačiau būtent su tuo ir yra susijusi dar viena pacientų dažnai daroma klaida – ši svarbi informacija tiesiog neužfiksuojama.

Dar vienas klaidingas požiūris į arterinio kraujo spaudimo gydymą: neretai pacientai galvoja, kad vienas ir tas pats vaistas gali tikti net keliems žmonėms. Vis dėlto, kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus ir tik įvertinus tam tikrus kriterijus (šiuo atveju svarbų vaidmenį suvaidina ir informacija apie užfiksuotus rodiklius), galima parinkti tinkamą vaistą. Gydytojų patirtis tik patvirtina faktą, kad suradus tinkamus vaistus, paciento būklė išlieka puiki ilgą laiką.

Svarbu akcentuoti ir dar vieną klaidą, kurios kaina gali būti labai didelė. Netrūksta pacientų, kurie į padidėjusį kraujo spaudimą yra linkę numoti ranka. Tačiau toks elgesys ne tik nėra atsakingas, bet ir gali turėti skaudžių pasekmių. Būtent padidėjęs arterinis spaudimas yra vienas pagrindinių arterinės hipertenzijos, dar vadinamos tyliąja žudike, simptomų, o remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis matyti, kad sergančiųjų šia liga skaičius nuolat auga. Negydoma arterinė hipertenzija gali sukelti infarktą, insultą, širdies ar inkstų nepakankamumą.

Padidėjusio arterinio kraujo spaudimo kontrolė – ne tik vaistais
Šiandien vis daugiau ir daugiau žmonių teikia pirmenybę tiems gydymo būdams, kuriuos pasitelkus, sveikatos problemas galima pašalinti nenaudojant vaistų. Padidėjusio arterinio kraujo spaudimo mažinimas nenaudojant vaistų – vienas tokių pasirinkimų. Kraujospūdį galima reguliuoti dozuotu fiziniu krūviu. Pasirinkus šį gydymo metodą, kiekvienam pacientui nustatomas individualus dozuotas fizinis krūvis, kuris tampa patikima, natūralia bei efektyvia arterinio kraujo spaudimo kontrolės priemone.

2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite