„ŽALIO SKĖČIO“ PARODA ZARASŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE

0
21
DSC0001

Birželio 5 dieną Zarasų viešosios bibliotekos priestato I a. galerijoje atidaryta gamtos fotografijų paroda „Gamtos pasaka“. „Žalias skėtis“ jau devynioliktus metus skaičiuojantis, Utenoje susibūręs fotografų klubas, kuriuos vienija bendra fotografuojamų objektų, reiškinių tema – gamta. Po tokiu žaliu stogu susibūrė įvairiausių gyvenime profesijų žmonės, kuriuos vienijo ir tebevienija bendras pomėgis virtęs aistra – gamtos fotografija.

Jau antri metai minint Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną gamtos fotografų klubas „Žalias skėtis“ pristato Gamtos fotografijų parodą. „Čia ne tik mūsų klubo, bet ir mūsų bičiulių, kolegų iš Latvijos, Ukrainos tautiečių gyvenančių svetur darbai, kurie buvo konkurse-parodoje, skirtoje Žemės dienai. Atrinkti geriausi įdomiausi darbai. Ir manau, kad ši paroda tinka minint tarptautinę aplinkos apsaugos dieną, ir tikimės kad taps gražia tradicija šiose patalpose rengti gamtos fotografijų parodas, – atviravo „Žalio skėčio“ prezidentas Rimantas Udras.

Šis foto klubas kasmet organizuoja gamtos fotografijų parodą-konkursą, skirtą tarptautinei Žemės dienai paminėti. Geriausių darbų, kuriuos išrenka vertinimo komisija, autoriai yra apdovanojami. Visiems parodos dalyviams yra įteikiamas parodos darbų katalogas. Vėliau parodos darbai keliauja po įvairias ekspozicijų erdves Lietuvoje. Keletą Žemės dienai skirtos parodos darbų katalogo egzempliorių R. Udras padovanojo ir bibliotekai.

Andrius Surgailis, Vilniaus dailės akademijos fotografijos dėstytojas, pasidžiaugė šiose gražiose patalpose matydamas šią ekspoziciją. „Šie darbai yra geriausi iš geriausių, kita vertus autoriai dirba labai puikiai, o prastų darbų mes nepublikuojame,“ – šmaikštavo A. Surgailis.

Kadangi A. Surgailis yra Žemės dienai skirtos parodos konkurso komisijos vertinimo pirmininkas, pasveikino pagrindinio prizo skirto parodos Žemės dienai konkurso laureatą Rimą Lelecką ir įteikė pagrindinį prizą. R. Leleckas praėjusiais metais Žemės dienai skirtos parodos atidaryme nedalyvavo, todėl ir prizas buvo įteiktas čia. Fotografas R. Leleckas padėkojo visiems už įvertinimą ir pašmaikštavo, jog dabar esąs užtarnautame poilsyje, bet laiko susitikti su kolegomis fotografais vis tiek netūrįs, nes dalyvauja įvairiuose kituose renginiuose, kurie dažnai dubliuojasi.

Surgailis „pašnibždėjo“, kad šią dieną mūsų kraštietis Gamtos mokslų daktaras, fotografas Stanislovas Sinkevičiaus švenčia savo gimtadienį, su kuo jį ir pasveikino. Zarasų viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Jolanta Lementauskienė bibliotekos vardu kraštiečiui padovanojo miškinuką – ežerinuką (žalią žmogutį) išspausdintą 3d spausdintuvu.

S. Sinkevičius padėkojo visiems už malonų siurprizą. Palinkėjo sau ir kitiems kitais metais pavasarį taip pat surengti Gamtos nuotraukų parodą šioje bibliotekoje. Jis priminė, kad „Žalias skėtis“ yra pats seniausias gamtos fotografų klubas Lietuvoje, gyvuoja jau 18 metų. Pasidžiaugė, kad „Žalias skėtis“ surengė jau trečią parodą Zarasuose.

„Žalio skėčio“ klubo nariai jau išsiugdę savo mėgstamas temas: vienus traukia nuostabūs krašto peizažai, kitus – biologinės įvairovės objektai, dar kiti mato atskirose detalėse spalvų, formų asociacijų žaismą. Vienus pakeri dronais užfiksuoti vaizdai, kiti laukia rytmečio miglų, vakaro žarų ar ypatingo apšvietimo, treti tyko su teleobjektyvais biologinių objektų, dar kiti žvalgosi vandenyje ar makro pasaulyje. Visus traukia Gamtos spalvos, formos jų įvairovė ir tas nepasikartojantis momentinis žavesys.

Šioje parodoje eksponuojami fotografų darbai iš Zarasų, Vilniaus, Utenos, Klaipėdos, Anykščių, Švenčionių, Ukmergės, Panevėžio, Ignalinos, Šilutės, Visagino, Kėdainiu, Tauragnų (Utenos raj.) Dusetų (Zarasų raj.), Salako (Zarasų raj.), Degučių ( Zarasų raj.), Šveicarijos (Aarau), Latvijos (Rušona).

Kviečiame visus aplankyti šią įspūdingą parodą iki liepos 5 d.

Saulutė PELEKIENĖ, Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
Nuotraukos Algio JAKŠTO ir Donato MERKIO

 DSC0005

 DSC0007

 DSC0010

 DSC0024

 DSC0027

 DSC0031

 DSC0035

 DSC0036

 DSC0045

 DSC0057

 DSC0062

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite