ATŠAUKIAMOS IŠ RINKOS LENKIŠKOS ŠALDYTOS DARŽOVĖS

0
81
darzoves

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje prekyba galimai nesaugiomis lenkiškomis šaldytomis daržovėmis sustabdyta, produkcija atšaukiama iš rinkos.

Informaciją dėl nesaugaus maisto (šaldytų daržovių mišinių, kurių sudėtyje yra užkrėstų kukurūzų) iš Lenkijos atsakingos institucijos VMVT gavo 2018 m. liepos 16 d. Pranešime nurodoma, kad riziką dėl užterštumo Listeria monocytogenes kelia Lenkijos gamintojo „Greenyard Frozen Poland“ šaldytų daržovių mišiniai, pagaminti iki 2018-06-20:

D’AUCY Vegetables Country, pakuotės po 400 g;
D’AUCY Vegetables Mix Nicea, pakuotės po 400 g;
FELCO Mexican mix, pakuotės po 400 g;
FELCO Hawai mix, pakuotės po 400 g;
PINGUIN Mexican salad, pakuotės po 2,5 kg.
Ši produkcija buvo išplatinta Bulgarijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, JAV ir kt.

Pradėjus tyrimą patvirtinta, kad šiais metais į Lietuvą buvo įvežtos 17 366 pakuotės šių daržovių. Produktų gavėjas – UAB „Unilever Lietuva distribucija“ (Skuodo g. 28, Mažeikiai). Produkciją įmonė išplatino Lietuvoje (UAB „Maxima“ ir UAB „Eiginta“), Latvijoje ir Estijoje.

UAB „Unilever Lietuva distribucija“, gavusi iš tiekėjo informaciją apie nesaugius produktus, nedelsdama sustabdė prekybą jais bei informavo visus gavėjus. Mažeikių VMVT, nedelsiant atlikusi patikrinimą įmonėje, jos sandėlyje rado 3 254 vnt. šių nesaugių produktų, kurie bus sunaikinti. Šiuo metu visa UAB „Unilever Lietuva distribucija“ išplatinta produkcija, kurios pakuotojas „Greenyard Frozen Poland“ Sp.z.o.o., Lenkija, yra surenkama iš rinkos.

„Vartotojai, įsigiję šių galimai nesaugių produktų, gali juos grąžinti į pardavimo vietas. Jei jie vis dėlto nuspręstų šaldytų daržovių mišinius suvartoti, turėtų atidžiai perskaityti gamintojo pateiktą naudojimo instrukciją ir griežtai jos laikytis, t. y. juos tinkamai termiškai apdoroti. Tokių šaldytų daržovių mišinių jokiu būdu nereikėtų naudoti sultims, tirštiesiems kokteiliams, piurė, traškioms daržovėms gaminti. Yra patvirtinta, kad 4–6 0C yra ideali terpė listerijoms daugintis. Todėl užšaldytų daržovių negalima atitirpinti prieš vartojimą, jas reikėtų tiesiai iš pakuotės dėti į puodą su verdančiu vandeniu, o po to nusiplauti rankas tekančiu vandeniu“, – pataria VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

VMVT nuolat vykdo maisto produktų taršos listerijomis stebėseną. Šios ligos protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo subjektų veiklos, mūsų šalyje nebuvo užregistruota nuo 2003 metų.

Listerija monocytogenes yra atspari šalčiui bakterija, gali daugintis šaldytuvo sąlygomis, ji pusę valandos išlieka gyvybinga net 62 0C temperatūroje.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite