SUVIEKE DVIDEŠIMTOJI ŠVENTĖ „VASARA KAIME“

0
34
IMG 0730

Graži vasara kaime. Čia smagiausias dabar laikas. Dažnai žydrame danguje nesimato nė debesėlio. Saulė, gaivus vėjas kelia nuotaiką ir jaunam, ir senam. Kaimo ore tvyro gaivus medžių, ir žydinčių pievų ir kaimo gėlynų aromatas. Tiesa, šią vasarą po alinančių karščių, dažnai patamsėdavo dangus ir žemę atgaivindavo ir nuplaudavo lietus. Tačiau, pradėdamas šventę, Suvieko seniūnas Gintautas Altanas sakė, kad ši šventė yra jau dvidešimtoji ir Dievulis visada ją globoja. Niekada dar per dvidešimt metų gamta nesugadino šventės. O atvirkščiai dovanoja gerą šventišką orą. O kai oras puikus, tai nuotaika visų bus žymiai šventiškesnė.

Seniūnas džiaugėsi žmonėmis ir kaimu. Jis šiandien pasipuošęs vaiskiomis spalvomis. Kaip tik tada kasmet į Suvieką susirenka šio krašto žmonės: esami ir būsimi. Po įvairius kraštus išsibarstę žmonės jau seniai ieškojo, šaukėsi gimtinės. Žmonės ieškojo vienas kito, kad dvasios sausrų, negandų ir dažnai nesėkmių išvarginta siela nors akimirkai priglustų prie jaunystės šulinio – dar gyvų bendraamžių rate. Jame smagu ne tik pergyventi negandas, bet ir pasidalyti džiaugsmais, pasiekimais, pergalėmis. Taip prieš du dešimtmečius ir gimė ši graži šventė . Ji labai reikalinga žmonėms. Šis tapęs tradiciniu susitikimas prie žydro ežero pakrantės, po aukštaūgiais gimtinės medžiais, kiekvieno yra laukiamas, džiugus ir nepamirštamas. Seniūnas džiaugiasi, kad kasmet į Suvieko parką atvyksta daugiau ir daugiau žmonių, nors sodžiuose žmonių ir mažėja. Čia visada laukiami ir kviečiami buvę ir esami šio krašto žmonės. Kartu pabūti, pabendrauti, padainuoti ir pašokti.

Šventės dalyvius nuoširdžiai sveikino rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, rajono savivaldybės tarybos nariai Rimvydas Podolskis ir Violeta Barisevičienė.

Šmaikštaus žodžio nestokojo ir nuotaikingai šventę vedė jos šventės Augustė Gaidytė.

Pirmasis pasirodymas buvo patikėtas Suvieko dainininkių Reginos ir Dianos duetui. Po nuotaikingo jų pasirodymo lyriškas, smagiais dainas šventės dalyviams padovanojo Suvieko kaimo dainininkės.

Šiltai kaimo šventės dalyviai sutiko ir Suvieko tradicinės kaimo kapelos „Cinkelis“ muzikantus. Vakaro tyloje nuskambėjo muzikantų polkos ir valsai. Nudžiugino visus kapela ir Paupynės polka. Suvieko seniūnijoje Paupynė jau išnykusių kaimų sąraše. Tačiau seniūno, kuris šios kapelos siela, atmintyje polkos melodija išliko ir dabar kapelos repertuare yra ši išnykusio kaimo polka. Tokių kūrinių seniūnas muzikantus išmokė ir daugiau. Tiesa, „Cinkelis“ ką tik grįžo iš Lietuvos šimtmečio dainų šventės, kur gražiai pasirodė ir puikiai atstovavo Zarasų kraštą. Žiūrovams daug nuotaikingų akimirkų padovanojo ir Zarasų kultūros centro pagyvenusių liaudiškų šokių grupė „Ąžuolinis“, vadovaujama Jovitos Mikutavičienės. Ši pagyvenusių šokėjų grupė jauna, šiemet švenčia vienerių metų sukaktį. Tačiau pirmieji pasiekimai džiugina. Rimtas išbandymas grupei buvo irgi dainų šventė, kur ji sulaukė puikaus įvertinimo. Grupės dalyviai kaimo šventės dalyviams skyrė tradicinių šokių pynę. Mokė žiūrovus šokių. Grupės nariai savo puikia nuotaika ir dar linksmesniais šokiais papuošė šį renginį.

Šiltais plojimais šventėje buvo sutikta ir Samanių tradicinė kaimo kapela, vadovaujama Algimanto Trumpos. . Dvidešimt metų šventei ir nė vienos jų nepraleido ši kaimo kapela. Muzikantai smagiais, trankiais ir karštais pasirodymais pavergė žiūrovų širdis. Šoko ne tik grupės „Ąžuolinis“ nariai, bet ir visos šventės dalyviai.

Antazavės jaunimo folkloro kolektyvas „Ramtatūris“, vadovaujamas Dalios Palūnienės, irgi ką tik sugrįžo iš dainų šventės. Pristatydami kolektyvą Suvieke , jie žadėjo taip pat suvirpinti žiūrovų širdis. Savo pažadą jie įvykdė su kaupu. Tą liudija karšti ir nuoširdūs žiūrovų plojimai.

Už nuotaikingas dainas, skambius melodijas ir trankius ir nuotaikingus šokius dėkojo Zarasų kultūros centro Suvieko padalinio vadovė Vida Gaigalienė. Ji apdovanojo grupė meno saviveiklos entuziastų. Apdovanojimų nusipelnė Laima Dainienė, Tatjana Svidinskienė, Janina Cibulskienė, Regina Balčytienė, Vita Beniauskienė, Birutė Rybakova, Audronė Verseckienė, Gintautas Meškauskas, Gintautas Altanas, Vidmantas Beniauskas, Petras Bulota, Gražvydas Gasparavičius. Jiems buvo įteiktos padėkos raštai. Jų nusipelnė ir kolektyvų vadovai Diana Skvarčinskaitė, Algimantas Trumpa, Jovita Mikutavičienė, Dalia Paliūnienė.

Padėkos raštais apdovanoti ir aktyviai šventėje dalyvavę senjorai Leonija Rinkevičienė, Stanislava Kuosienė ir Albina Jokubaitienė. Apdovanota ir jaunoji aktyvistė Kornelija Vitartaitė.

Šventės dalyviams už skanią košę dėkojo Šaulių sąjungos kuopos vadui Algirdui Guogiui, už gaivą Verai Panavienei.

Daug padėkos žodžių meno saviveiklos entuziastams išsakė ir Zarasų kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Jura Nastajienė. Ji pasidžiaugė, kad šie kolektyvia koncertavę Suvieke, sėkmingai pasirodė ir Lietuvos šimtmečio dainų šventėje. Šiemet 24 Zarasų krašto meno saviveiklos kolektyvai, kuriuose apie 400 dalyvių, grojo, šoko, dainavo šioje jubiliejinėje šventėje. Jura Nastajienė už meno saviveiklos puoselėjimą padėkos raštus įteikė seniūnui Gintautui Altanui, Jovitai Mikutavičienei, Daliai Paliūnienei, Gražvydui Gasparavičiui.

Šventės metu vyko tradicinių kaimo amatų demonstravimas, edukaciniai užsiėmimai vaikams ir suaugusiems.

Parke degė laužas. Nuo jo ir šventiškos nuotaikos buvo šilta, saugu ir jauku buvo visiems. Nuoširdžiai visus linksmino estrados džentelmenas, Paulius Stalionis.

Petras Ivanovas

Nuotraukose: Suvieko šventės akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

IMG 0732

IMG 0733

IMG 0736

IMG 0738

IMG 0741

IMG 0742

IMG 0743

IMG 0744

IMG 0746

IMG 0751

IMG 0752

IMG 0759

IMG 0762

IMG 0764

IMG 0766

IMG 0769

IMG 0771

IMG 0772

IMG 0774

IMG 0776

IMG 0779

IMG 0782

IMG 0785

IMG 0788

IMG 0789

IMG 0791

IMG 0794

IMG 0797

IMG 0800

IMG 0801

IMG 0805

IMG 0807

IMG 0808

IMG 0810

IMG 0814

IMG 0820

IMG 0822

IMG 0827

IMG 0833

IMG 0835

IMG 0837

IMG 0838

IMG 0840

IMG 0843

IMG 0844

IMG 0848

IMG 0850

IMG 0852

IMG 0856

IMG 0857

IMG 0859

IMG 0860

IMG 0863

IMG 0867

IMG 0869

IMG 0870

IMG 0871

IMG 0880

IMG 0882

IMG 0887

IMG 0892

IMG 0894

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite