PASITIKRINKITE SVEIKATĄ NELAUKIANT MOKSLO METŲ PRADŽIOS

0
27
sveikata

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyrius primena, kad mokiniai iki 18 metų ugdymo procese turi dalyvauti tik nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a), išduotą ne anksčiau kaip prieš metus. Naujoje mokykloje pradėję mokytis mokiniai vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a) turi pateikti iki einamųjų metų rugsėjo 15 d. Jeigu šiais metais ikimokyklinio ar mokyklinio amžiaus vaikui jau buvo atliktas sveikatos patikrinimas ir pažyma yra pristatyta į ugdymo įstaigą, jei neatsirado naujų sveikatos sutrikimų, tuomet pakartotinai sveikatos patikrinimo iki rugsėjo 15 dienos atlikti nereikia – pažyma galioja vienerius kalendorinius metus.

Mokiniai, lankantys organizuotas kūno kultūros ir sporto pratybas bei dalyvaujantys varžybose, taip pat turi pasitikrinti sveikatą Sportuojančių asmenų sveikatos tikrinimo tvarkoje nustatytu periodiškumu ir pateikti sportuojančiojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą (forma Nr. 068/a) ar sportininko sveikatos stebėjimo kortelę (forma Nr. 061/a), ar jų kopijas.

Tėveliams (globėjams, rūpintojams) primename, kad profilaktinio sveikatos patikrinimo metu atliktų vaikams visus reikalingus tyrimus, pasidomėtų ar visos pažymos grafos yra užpildytos ir ar surašytos rekomendacijos, jei mokinys turi sveikatos sutrikimų: dėl fizinio krūvio, dėl mitybos, dėl regos, vengtinų alergenų ir pan. Profilaktinio sveikatos patikrinimo metu anksti nustatyti įvairūs sveikatos sutrikimai (pvz. susilpnėjęs regėjimas, stuburo iškrypimas) gali būti visiškai išgydyti. Remiantis profilaktinio sveikatos patikrinimo rezultatais, mokykloje mokiniams gali būti ribojamas fizinis krūvis fizinio lavinimo pamokoje, silpniau matantys sodinami klasėje arčiau lentos ir pan.

Kviečiame tėvelius (globėjus, rūpintojus) pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika dabar, o ne rudenį, kol paragins klasės auklėtoja ir pas gydytojus susidarys laukiančių vaikų eilės.

Ona Kvedarauskienė,
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro
prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento
Zarasų skyriaus vyresnioji specialistė
tel. (8 385) 52 062
el. p. ona.kvedarauskiene@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite