BE „TEISIŲ“ IR SU PROMILĖMIS

0
20
alkotesteris 74339662

Vakar, apie 16 valandą 30 minučių, Imbrado seniūnijos Avilių II kaime į alkotesterį teko pūsti tos pačios seniūnijos Petraučiznos kaimo gyventojui, gimusiam 1967 metais. Jis vairavo automobilį „Audi A4“. Alkotesteryje pasirodė įspūdingas skaičius.

Alkoholio matuoklio čekio šaknelėje užfiksuota – 2,84 promilės. Toliau sulaikytam vairuotojui važiuoti „Audi A4“ neteko. Jį jau vežė „valdišku transportu“. Laukė neblaivaus vairuotojo ir nemalonios procedūros.Tyrimai, kurių metu paaiškės, kiek gi promilių buvo „beteisio“ vairuotojo kraujyje. O po to blaivytis teko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje.

Kaip informuojama Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešimų apie ypatingus įvykius ir nusikalstamas veikas suvestinėje, dėl šios vyro veikos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Lietuvos Respublikos Baudžiamajame kodekse vairavimas neblaiviam prilyginamas nesunkiam nusikaltimui. Už nesunkų nusikaltimą ( Lietuvos Respublikos 47 str. 3 d.) iki 500 MGL dydžio baudos (iki 19 000 eurų). Pareigūnai primena, kad už vairavimą esant neblaiviam gresia baudžiamoji atsakomybė. (Lietuvos Respublikos BK 281 str. Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas). Įsigaliojus naujajam Administracinių nusižengimo kodeksui (ANK) nuo 2017 m. sausio 1 d., sustabdžius neblaivų asmenį už vairo ir patikrinus jo neblaivumą alkotesteriu, kuris parodo daugiau nei 1,5 prom., asmuo privalomai pristatomas į medicinos įstaiga kur iš asmens paimamas kraujas. Jeigu paėmus kraują tyrimas parodo, jog kraujyje yra daugiau nei 1,5 prom., jam už vairavimą išgėrus – grės baudžiamoji atsakomybė. Nustačius didesnį nei 1,5 prom. neblaivumą pradedamas ikiteisminis tyrimas ir byla perduodama teismui. Viena iš baudžiamojo poveikio priemonių yra turto – automobilio konfiskavimas (Lietuvos Respublikos BK 67 str. 2 d. 7 p.).

Reikėtu pabrėžti, jog uždraudimas naudotis specialia teise, turto konfiskavimas, išplėstinis turto konfiskavimas gali būti skiriami kartu su bausme. Neblaivūs vairuotojai rizikuoja savo bei kitų gyvybe: įkliuvus gresia bauda, siekianti iki 19 000 eurų arba areštas nuo 15 iki 90 parų, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Tokiam asmeniui taikomos ir baudžiamojo poveikio priemonės – teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 3 metų ir/ar ir automobilio konfiskavimas.

Julius Paulaitis

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite