PO SENUOJU ĄŽUOLU STELMUŽĖJE SKAMBĖJO SUTARTINĖS

0
27
IMG 0900

Stelmužė daug reiškia kiekvienam Lietuvos žmogui, ypač šis kraštas brangus zarasiečiams. Šis ežerų ir miškų kraštas glaudžiai susijusi su sėlių istorija. Ji ypač branginama Zarasų krašte. Sėlių genties istorija byloja, kad sėliai čia rinkosi, čia kūreno laužus, čia meldėsi savo dievams.

Prasminga, kad Stelmužę šlovina seniausias Lietuvoje ir vienas seniausių Europoje ąžuolas. Šis kraštas unikalus ir kiekvienam mūsų šalies žmogui Stelmužė asocijuojasi su galiūnu ąžuolu, kuriam apie pusantro tūkstančio metų. Nors tikslus šio ąžuolo amžius negali būti nustatytas. Neįmanoma jam būtų pritaikyti kelmo rievių metodo, kadangi Stelmužės ąžuolas jau seniai tuščiaviduris. Šis Lietuvos galiūnas kamuojamas negalių ir ligų. Tačiau ąžuolo papėdėje ir šiandien jis teikia visiems stiprybės, džiaugsmo, nepakartojamų akimirkų. Zarasų rajone įvykusio folkloro festivalio „Žolynai“ pradžia ir buvo Stelmužėje. Čia vyko aukuro aukojimas ir sutartinių vakaras.

Muziejininkas Vasilijus Trusovas kūrė aukurą, pasakojo apie sėlių krašto tradicijas, aiškino kokią reikšmę šio krašto žmonėms – išvargintiems karų ir negandų reiškė ugnis. Paskui dalyvius sveikino šio vakaro vedėja, Zarasų kultūros centro etnografė Rima Vitaitė. Ji džiaugėsi, kad Zarasų krašte vis garsiau ir garsiau skamba sutartinės. Vedėja visiems dalyviams linkėjo gražių įspūdžių, nepamirštamo sutartinių giedojimo džiaugsmo. Šiuo tradiciniu vakaru džiaugėsi vedėja. Sutartinės šio krašto žmonių pasididžiavimas. Laba svarbu, kad senosios dainos ir protėvių kultūra būtų gyva, kad šventėse atgautų naują prasmę ir praturtintų šio krašto žmonių ir jų svečių iš svetur sielas. .Būtina nepamiršti ir to, kad sutartinės – archajiškiausias folkloro klodas – pripažintas UNESCO nematerialiuoju kultūros paveldo perlu. Sutartinėse užkoduota mūsų senolių išmintis, iš lūpų į lūpas atkeliavusi iš seniausių laikų iki mūsų dienų. Kaskart vis įrašoma daugiau ir daugiau sutartinių Zarasų krašte ir visoje Lietuvoje sutartinės lyg iš naujo atrandamos.

Aukuro aukojimo metu visi buvo vaišinami duona. Tai lyg padėta dievams už viską. Po aukuro aukojimo apeigų, visi šventės dalyviai susirinko į senovinę bažnyčią. Šalia ąžuolo ir šv. Kryžiaus bažnyčia yra unikalus kūrinys. Ji pastatyta 1650 metais, pastatyta tik kirviu, kaltu, be metalinių vinių. Jau bažnyčioje šventės vedėja pristatė vakaro dalyvius. Be zarasiškių sutartinių dainininkių pradžiuginti savo giedojimu vakaro dalyvius atvyko dainininkės iš Ignalinos ir Utenos. Atvyko ir folkloro tėvais vadinami Lietuvoje Evaldas ir Daiva Vyčinai. Vedėja nuoširdžiai džiaugėsi, kad atvyko sveteliai pagiedoti sutartinių, pasidžiaugti į užmarštį nueinančiu senelių menu, išskirtine tarme, tradicijomis ir papročiais. Į vakaro šventę atvyko ir armėnės moterys jos irgi nori pademonstruoti savo tautos tradicijas, pradžiuginti giedojimo menu.

Nuoširdžiai skambėjo zarasiškių atliekamos suvestinės. Daug džiaugsmo akimirkų padovanojo folklore ansamblio “Seluona”, vaikų folkloro ansamblio “Čiuto” dalyvės. Gražiai buvo sutikti Daiva ir Evaldas Vyčinai. Juos drąsiai galima vadinti folkloro tėvais Lietuvoje. Evaldas rekonstravo ir „sugrąžino“ į sceną daugelį senųjų muzikos instrumentų – kankles, dūdmaišį, ratukinę lyrą …Evaldo ir Daivos Vyčinų dainavimas – tai savotiška meditacija, jie visada užburia klausytoją. Evardo ir Daivos atliekami kūriniai gražiai įsipynė į vakaro pynę.

Gražiu vakaro akcentu tapo svečių iš Armėnijos pasirodymas. Dainininkės iš šios saulėtos šalies atsivežė daug dainų. Stelmužės bažnyčioje jie dainavo apie didelio stebuklo duonos sukūrimą, žmones, kurie augina, kepa ir myli šį šventą visose tautose dalyką. Ilgai vakaro dalyviai nepaleido armenų, nuoširdžiai plojo ir prašė naujų kūrinių.

Vėliau skambėjo šventės ignaliniečių folkloro ansamblio dainininkių Ignalinos krašto sutartinės. Į bendrą sutartinių pynę gražiai įsipynė šių giedotojų balsai.

Ignalinietė Sigutė Mudinienė pasakojo, kad sutartinių giedojimo mylėtojos gimė Ignalinos folkloro ansamblyje „Čiulbutė“. Po šio ansamblio sparnu sutartinių giedotojos išaugo, sustiprėjo, daug ko išmoko. Ir ne tik tai. Pati folklore ansamblio vadovė atvedė giedoti čia ir savo dukra. Kitų ansambliečių dukros irgi renkasi motinų kelią. Džiugu, kad jaunimas nepamiršta savo protėvių tradicijų, menų.. Gieda moterys savo krašto sutartines ir apie savo kraštą. Originaliai vakaro metu nuskambėjo sutartinė apie visų pamėgtą Ladakalnį.

Šiltai vakaro dalyviai sutiko ir sutartinių dainininkes ir iš Utenos. Jos visiems padovanojo irgi dau džiaugsmo akimirkų.

Vakaro metu Vasilijus Trusovas skaitė savo ir kitų poetų eiles.

Zarasų kultūros centro direktorius Aurimas Gudas dalyviams įteikinėjo apdovanojimus, dėkoja, kad folkloro mylėtojai nepamiršta tautos tradicijų ir puoselėja jas.

Po vakaro visi susirinko prie užgesusio aukuro ir pažadėjo, jog kitąmet jie sugiš čia. Pradžiuginti senąjį Lietuvos galiūną senovę menančiomis sutartinėmis.

Petras Ivanovas
Nuotraukose: vakaro „Po senuoju ąžuolu“ Stelmužėje akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

 

IMG 0910

IMG 0913

IMG 0914

IMG 0920

IMG 0921

IMG 0923

IMG 0930

IMG 0935

IMG 0938

IMG 0940

IMG 0943

IMG 0945

IMG 0948

IMG 0949

IMG 0952

IMG 0953

IMG 0954

IMG 0956

IMG 0964

IMG 0966

IMG 0976

IMG 0978

IMG 0982

IMG 0984

IMG 0986

IMG 0988

IMG 0989

IMG 0992

IMG 0994

IMG 0996

IMG 0997

IMG 0998

IMG 0999

IMG 1002

IMG 1003

IMG 1004

IMG 1008

IMG 1011

IMG 1016

IMG 1018

IMG 1019

IMG 1020

IMG 1023

IMG 1025

IMG 1030

IMG 1031

IMG 1033

IMG 1036

IMG 1038

IMG 1041

IMG 1044

IMG 1047

IMG 1049

IMG 1050

IMG 1052

IMG 1053

 

 

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite