MINĖJIMAS KRAKYNĖS MIŠKE

0
35
DSC 0005

Priekin driekiasi kelias platus.
Vienoj jo pusėje miškas,
o kitoj – upelis…
Gudžiame miške
jau iškasta baisios mirties
duobė…

Šiais David-Leib Aires eilėraščio žodžiais Zarasų krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja Daiva Juškienė pradėjo rugpjūčio 26-osios minėjimą Krakynės miške (Degučių seniūnija, Zarasų rajonas), skirtą prieš 77-erius metus nužudytų žydų atminimui.

Į susirinkusius kreipėsi Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Krakynės aukų paminėjime dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Renius Kisielius ir Degučių-Salako seniūnijų seniūnas Jonas Šileikis, prisiminimais apie Salako štetlo žydus pasidalijo Zarasų krašto garbės pilietė Vida Žilinskienė, Turmanto – šio miestelio istorijos puoselėtojos mokytojos Giedrė Mičiūnienė ir Natalija Oginskienė, Dusetų – Stefanija Kuzmienė, Adėlė Lebedevienė, Albina Rapolienė ir Marija Varenbergienė, Gražina Ragauskaitė perskaitė jai žinomas čia sušaudytų Zarasams nusipelniusių žydų pavardes bei pakvietė dalyvauti rugsėjo mėnesį vyksiančiame Holokausto aukų vardų/pavardžių garsiniame skaityme.

Dianos Skvarčinskaitės ir Gilmės Dainytės atliekamų kūrinių metu susirinkusieji Krakynės miške galėjo pajusti 1941-ųjų rugpjūčio 26-ąją: lydėjusią paskutinių vasaros dienų šilumą, išgirsti tądien čiulbėjusių ir nieko nenujautusių paukščių giesmes ir pabandyti per medžių šnaresį išgirsti šūvių garsus bei aukų aimanas ir suprato, kad tai kas įvyko niekada negali daugiau pasikartoti ir niekas čia atgulęs negali būti užmirštas. Šios atminties dienos ir vietos svarbumas yra tame, kad čia ne tik minime aukų atminimą, bet būtent čia stovime prieš ateitį ir kiekvienas turime pasakyti: ,,Niekada, daugiau niekada“…

Daiva Juškienė
Zarasų krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja

Parengta naudojantis zarasu-zydai.lt informacija

Nuotraukos Alos Nikolajevos

DSC 0009

DSC 0012

DSC 0017

DSC 0019

DSC 0022

DSC 0023

DSC 0024

DSC 0026

DSC 0027

DSC 0032

DSC 0036

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite