DUSETOSE PAGERBTI VAIKŲ PIEŠINIŲ KONKURSO „LAUKINIAI VAKARAI: MANO TĖTIS – KAUBOJUS!“ DALYVIAI

0
45
mid news zrs 12 02 dscf8024 a

Kazimiero Būgos memorialiniame muziejuje Dusetose (Zarasų r.) Zino Kazėno-zika parodos „Laukiniai vakarai + Rodeo“ uždarymo metu vyko vaikų piešinių konkurso „Laukiniai vakarai: mano tėtis – kaubojus!“ dalyvių apdovanojimo ceremonija. Renginyje dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Lietuvoje kultūros atašė Meghan Luckett ir ambasados Viešosios diplomatijos skyriaus programų koordinatorė Greta Armonaitytė, parodos autorius Z. Kazėnas-zika, Zarasų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja-vyr. fondų saugotoja Daiva Juškienė bei didelis būrys piešinių konkurso dalyvių, lydimų jų tėvelių. Renginį vedė K. Būgos memorialinio muziejaus muziejininkas Rytis Pivoriūnas.

Pamirštas faktas – dusetiškių piešiniai buvo publikuoti JAV

Z. Kazėnui-zika bendraujant su vaikais, į pokalbį įsiterpęs Lietuvos dailininkų sąjungos narys, buvęs Dusetų Kazimiero Būgos vidurinės mokyklos (dabar Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija) dailės mokytojas Romualdas Pučekas pateikė pamirštą, bet labai įdomų faktą: „Dusetiškiai turi žinot, kad šitas žmogus nusipelnė Dusetoms daugiau negu šita parodėlė. Daugiau kaip prieš 30 metų Z. Kazėnas-zika, gyvendamas ir dirbdamas Amerikoje, nutiesė tiltus tarp Lietuvos ir JAV (Kalifornija) vaikų“. R. Pučekas išsaugojo keletą vaikų kūrybos žurnalo „Stone Sup“ (Santa Cruzas, Kalifornija) numerių, ant kurių viršelių puikuojasi 1988-1991 m. dusetiškių Audriaus Šapkino (9 m.), Egidijaus Matiuko (7 m.), Daliaus Arulio (8 m.), Mindaugo Dilbos (8 m.) piešiniai. Lietuvos dailininkų sąjungos narys pasidžiaugė, kad tuo metu Lietuvos televizijoje buvo daug dėmesio skiriama vaikų kūrybai, ir geru žodžiu paminėjo televizijos laidų režisierę Danutę Pročkytę, vaikų piešinių konkurso „Mano pasaulis“ sumanytoją.

Žurnalas „Stone Sup“ labai sudomino viešnią Meghan Luckett, menotyrininkę dr. Eglę Jaškūnienę ir kitus apdovanojimų ceremonijos dalyvius.

Šis pamirštas faktas dar kartą patvirtina, kokią svarbią ir prasmingą vietą menininko Z. Kazėno-zika gyvenime užima vaikų kūrybingumo skatinimas ir parama jiems.

Šilti padėkos žodžiai už labai labai gražius piešinius

JAV ambasados kultūros atašė Meghan Luckett, Lietuvoje dirbanti tik vieną mėnesį, lietuviškai padėkojo moksleiviams už labai labai gražius darbus ir puikų dalyvavimą meno konkurse bei įteikė apdovanojimus. JAV ambasados padėkos raštais ir dovanomis apdovanoti dusetiškiai iki 6-erių metų: Morta Makaveckaitė, Greta Mažiulytė, Andrius Pitrėnas ir Marius Vaišnora; 7-10 metų: Aidas Čepėnas, Maja Girčytė (Vilniaus „Ąžuolyno“ progimnazija), Eva Krychka, Jorė Marcinkevičiūtė, Vakarė Putcaitė, Liucija Stasiulionytė, Tomas Strelkov ir Augustė Šlepetytė; 11-15 metų: Erika Gelžinytė, Rasa Gimbickaitė, Aivita Maldžinskaitė, Aida Novatarovaitė, Deimilė Pivoriūnaitė, Laisvydė Pivoriūnaitė ir Mantė Razmanavičiūtė. Visiems konkurso dalyviams taip pat įteiktos Z. Kazėno-zika atminimo dovanėlės (berniukams dar ir kaubojaus skrybėlės). Po apdovanojimų ceremonijos linksmai nusiteikę vaikai su savo piešiniais ir padėkos raštais rankose sustojo bendrai nuotraukai.

Tęsiant „Laukinių Vakarų“ temą

Kultūros atašė Meghan Luckett, gimusi Arizonos valstijoje, džiaugėsi, kad turėjo galimybę atvažiuoti į Dusetas, kur apžiūrėdama Zino Kazėno darbus surado malonių detalių, primenančių jos gimtuosius namus. Viešnia džiaugėsi galimybe antrą kartą susitikti su Zinu Kazėnu ir ilgiau pabendrauti. Pirmas trumpas jų susitikimas vyko liepos pradžioje JAV nepriklausomybės dienos minėjimo metu.

Kalbėdama apie renginius, susijusius su laukinių vakarų tema, viešnia Meghan Luckett sakė, kad rugpjūčio 24-25 d. ambasada dalyvaus tarptautiniame kantri muzikos festivalyje „Visagino country 2018“, į kurį atvyks dvi grupės iš Amerikos. Kultūros atašė pabrėžė, kad šiame festivalyje dalyvaus ambasadorė Anne Hall, kuri įvertins barbekiu konkursą. Festivalio metu bus galimybė sudalyvauti rodeo – išbandyti mechaninį bulių.

Kultūros atašė taip pat paminėjo visai neseniai Klaipėdoje atidarytą amerikiečių fotografo Edward Curtis, kuris XX a. pradžioje fotografavo indėnų gentis, parodą. Rugsėjo pradžioje ši paroda keliaus į Ukmergę.

Kalbėdama apie moksleivių mainų programas kultūros atašė sakė, kad yra daugybė įvairių programų. Į Amerikos viešąsias mokyklas vykstama pagal programą FLEX (angl. Future Leader Exchange Program), į privačias – pagal šiek tiek mažesnę programą ASSIST (angl. American Secondary Schools for International Studens and Teachers). Pavyzdžiui, šiais, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais, trys Baltijos šalys išsiuntė į Ameriką 100 moksleivių.
Viešnia pabrėžė, kad susidomėję moksleivių mainų programomis gali kreiptis į JAV ambasadą, kuri atsakys į visus klausimus ir suteiks reikiamą pagalbą.

Viešnagės pabaigoje JAV ambasados Lietuvoje atstovės ir kiti svečiai apžiūrėjo Dusetų dailės galerijoje veikiančią dailininko Šarūno Saukos jubiliejinę parodą.

Povilas Šimkavičius

mid news zrs 166 05 dscf8047 a

mid news zrs 202 04 dscf8052 a

mid news zrs 249 01 dscf8088 a

mid news zrs 372 39934478 10160771431420582 683014638899560448 o

mid news zrs 501 07 dscf8028 a

mid news zrs 789 39925423 10160771432265582 4413701894531186688 o

mid news zrs 825 03 dscf8101 a

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite