PABĖGĘ Į PASAKŲ PASAULĮ

0
33
20180822 145843 2

Visą vasarą Zarasų viešoji biblioteka kvietė vaikus dalyvauti skaitymo skatinimo programoje „Vasarą skaitome kitaip 6”. Vienas iš užsiėmimo ciklų buvo skirtas pasakoms. Kodėl būtent pasakos? Nes tai vienas mylimiausių vaikų literatūros žanrų. Nes tik pasakose visada gėris nugali blogį, dominuoja geri darbai. Tai yra puiki auklėjimo priemonė, formuojanti vaiko mąstymą bei žmogiškąsias vertybes. Vaikas, kuris tiki pasakomis, tiki gėriu, ir tai padeda augti, tobulėti, šypsotis pasauliui ir nebijoti.

Vaikų literatūros skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Olga parengė tris smagius užsiėmimus: pasakos apie žvėrelius, paukščius, bestuburius.

Kiaulės giminaitis? Pirmasis užsiėmimas, kuriame dalyvavo atsitiktinai tik mergaitės, buvo skirtas žvėreliams. Dalyviai pasirinko skaityti pasakas apie avelę, lapę, vilką, mešką („Lietuvių pasakos apie žvėris, gyvulius ir paukščius“). Vienas po kito vardijo pažįstamus gyvūnus, puikiai žinojo kurie gyvena Lietuvos miškuose, kurie – Afrikoje. Po viktorinos, baltuose lapuose atsirado šerniukai Knisliukas ir Burgeris, vilkas Juodžius, elnias Benbis, šuniukas Šapis ir kiti.

Be kirvio, be pjūklo namą pastato? Antrasis ciklo užsiėmimas buvo skirtas laukiniams ir naminiams paukščiams. Vaikai dalijosi, kad kaime seneliai augina žąsis, vištas, gaidžius. Laukuose mato gerves, gandrus, garnius, ežeruose atpažįsta gulbes, antis, kirus, o danguje – varnas, balandžius, zyles ir kitus paukščius. Skaitymams pasirinktos gražiausios lietuvių liaudies pasakos „Gulbė – karaliaus pati“, „Vištytė ir gaidelis“.

„Dėl suplėšytų kelnyčių
Tas gaidys, visai netyčia –
Riešutų kai metė kekę,
Pamušė vištelei akį!“

Kas su savimi namą nešioja? Popietė skirta bestuburiams Lietuvos gyventojams, kurį pradėjo nuo filmuko „Musė – vilko pusė“ peržiūros. Draugiškai vaikai skaitė eiliuotas pasakas: S. Nėries „Eglė žalčių karalienė, K. Kubilinsko „Varlė karalienė“.

„Visos varlės kvarkia,
Visos varlės kvarkia.
Kad varlytė
Kurkulytė
Už karaliaus teka…“

Po skaitymų minė mįsles, pildė kryžiažodį, piešė. Vienas sraigę, kitas boružę, trečias varlę…

Už dalyvavimą edukacinėje skaitymo skatinimo programoje dalyviai buvo apdovanoti prizais – rašikliais, atšvaitais. Juk ne už kalnų Rugsėjo 1–oji!

Kiekvienam užsiėmimui buvo parengtos vaikiškų pasakų apie paukščius, žvėris ir bestuburius parodėlės. Vaikai smalsiai domėjosi, dalijosi įspūdžiais apie perskaitytas knygeles, kiti – pasiėmė į namus. Mergaitėms užsiėmimo metu labai patiko piešti, o berniukai mieliau rinkosi kryžiažodį. Pasirodo mažieji labai gudrūs, jiems neprailgo atspėti kas yra raudonais žirneliais, juodais taškeliais? Kas yra plačiom kojelėm, geltona nosele ir balta suknele? Arba kas plėšrus kaip vilkas ir naktimis staugia? O TU ar žinai?

Olga ČERNOVA,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorių ir Vitos JUŠKĖNIENĖS

Naujas vaizdas

Naujas vaizdas2

Naujas vaizdas5

Naujas vaizdas11

Naujas vaizdas20

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite