TRANKIAI, SMAGIAI IŠLYDĖTA VASARA IMBRADE

0
32
IMG 1069

Garbingą praeitį mena Imbrado kaimas Zarasų krašte. Įsikūręs jis keletą kilometrų nuo šiaurinio didžiulio Avilio ežero kranto. Ši vietovė minima jau nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Jau tais laikais Imbrade buvo dvaras, jis priklausė grafams Moliams. Jis ir įrengė gražų parką.1787 m. dvarininko Pranciškaus Molio dėka buvo pastatyta Imbrado kaimo bažnyčia, kuri brolių Prūsokų 1891 m. buvo restauruota. Imbrado kaimo bažnyčia – architektūros paminklas. Imbrado bažnyčios šventoriuje ilsisi grafų palaikai.

Ir šiandien Imbrado krašto žmonės mena senovę, tęsia ir puoselėja tradicijas.

Svarbiausia, žmonės myli ir gerbia savo kraštą. Apie tais vaizdžiai byloja ir tradicinė vasaros palydėtuvių šventė praėjusį šeštadienį atkeliavusi ir į Imbradą. Šioje šventėje dar ir dar sykį buvo prisiminta garbinga krašto istorija. Visą dieną šurmuliavo sodžius. Buvusios mokyklos stadione rinkosi sportininkai ne tik iš Imbrado, bet ir kitų rajono seniūnijų. Sporto entuziastai varžėsi dėl vietų, prizų ir apdovanojimų. Įdomių užsiėmimų surado ir kiti šventės dalyviai. Imbrado parke vyko kūrybinės improvizacijos ,,Knygos kelias II“.

Jau vakarėjant prie Imbrado parko vasaros palydėtuvių dalyviams Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos budinčios pamainos skyrininkas Žydrūnas Ragauskas, ugniagesys gelbėtojas Audrius Juškėnas ir ugniagesys gelbėtojas Paulius Maciulevičius. demonstravo savo darbo šiokiadienius. Mokė imbradiškius kaip elgtis automobilio užsidegino metu, demonstravo kaip vaduojami po avarijų iš automobilių žmonės, supažindino su savo gelbėjimo technika. Šventės dalyviai turėjo galimybę ir patys mokytis kaip gesinti užsidegusį automobilį.

Po to gausiai imbardiškai rinkosi į parką, kuris kasmet vis gražėja ir gražėja. Senojo dvaro parkas atgimsta naujam gyvenimui. Puošiasi naujais statiniais, gražėja aplinka, nustebina naujos skulptūros.

Nuotaikingai šventę vedė Erika ir Elvis iš Šiaulių. Vedantieji padovanojo daug smagių akimirkų.

Vasaros palydėtuvių dalyviai pakilia gieda Imbrado himną.

Šventės dalyvius sveikino Imbrado seniūnas Vygirdas Žalkauskas. Jis džiaugėsi seniūnijos žmonėmis, kurie puošia šį kraštą, nepamiršta jos istorijos. Seniūnas pasidžiaugė, kad šiemet parkas pasipuošė naujomis skulptūromis. Išdrožė jas žinomas ežerų krašte tautodailininkas Saulius Savickis. Sveikindamas seniūnas pasakojo, kad šios skulptūros pagamintos iš aukščiausios liepos, išaugusios Imbrado žemėje. Vėtra nulaužė šį medį ir labai nenorėjo žmonės su juo atsisveikinti. Taip ir buvo nuspręsta iš liepos pagaminti keturias skulptūras, kurios dar ilgai džiugins šio krašto žmones.

Vieną iš skulptūrų vietiniai gyventojai jau pavadino „Emilija“ Seniūnas papasakojo, kad šis parkas, Imbradas mena 1831 metų žinomą Lietuvos ir Lenkijos prieš Rusiją sukilimo dalyvę Emiliją Pliaterytę. Imbrado dvarininkas Molis yra Emilijos Pliaterytės dėdė. Čia ir lankėsi žinoma visame pasaulyje sukilimo dalyvė.

Šventės dalyvius sveikino rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis ir Zarasų miesto seniūnė Olga Podolskienė. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Renius Kisielius džiaugėsi, kad šiame krašte dirba darbštūs, mylintys savo kraštą žmonės. Jie savo triūsu gražina ir puoselėja gimtąjį kraštą. Jis pasveikino visus imbradiškius su gražia švente, prasmingais darbais. Šventiniuose sveikinimuose, linkėjimuose, nuoširdžiose kalbose buvo pasidžiaugta ne tik Imbrado krašto gyvenančiais žmonėmis, bet ir tais, kuriuos išaugino ši žemė. Ir kurie taip gausiai susirinko ieškoti atgaivos mieliausiame savo žemės kampelyje – savo tėviškėje. Sugrįžimai į gimtinę visada palydimi prisiminimais apie jaunystę, vaikystę. Gal iš ten ir gimtinės trauka, kad su ja siejamas pats gražiausias kiekvieno gyvenimo periodas.
Šiltai šventės dalyviai sutiko Avilių vaikų ansamblio (vadovė Danutė Alaunienė) dainininkai. Į dangų kyla jaunųjų ansambliečių paleisti balionai.

Melodingai skamba Imbrado ansamblio daina „Pasiilgau gimto kaimo“ . žiūrovai dainininkus palydi kraštais aplodismentais.

Pradžiugino šventę ir Jolitos ir Danutės padainuotos dainos. Daug džiugių akimirkų Imbrado vasaros palydėtuvėse padovanojęs ir dusetiškių Eglės Kuzmienės, Margaritos Simokaitytės ir Ramūno Lisinsko tercetas. Svečiai iš Dusetų sulaukė irgi karštų plojimų. Scenoje buvo linksma, žiūrovai džiaugėsi, tik dangus vis labiau ir labiau niaukėsi. Tačiau dainininkai ir muzikantai stengėsi, neleido liūdėti šventės dalyviams, grojo, dainavo, lietų gąsdino. Skambėjo melodijos apie prabėgusią vasarą, jos grožį, žydinčių pievų ir nuostabų gėlių nepakartojamas spalvas.

Seniūnas Vygirdas Žalkauskas, Imbrado bendruomenės pirmininkė Ona Patiejūnienė

nuoširdžiai dėkojo visiems bendruomenės nariams už rūpinimąsi bendruomenės reikalais, pagalbą jai. Tą vakarą lijo ne tik lietus. Scenoje lijo ir gerumo, padėkos lietumi. Apdovanojimus gavo aktyviausi bendruomenės nariai, geriausi sportininkai. Ištvermingiausieji atsirado, kurių joks lietus neišgąsdino. Jie sulaukė ir vakaro staigmenos – pusbrolių Aliukų ir sesutės iš Kauno. Atkakliausieji sulaukė iš šventinių fejerverkų. Vasaros palydėtuvių šventė nuplauta rugpjūčio lietumi, pravaikiusiu daug dalyvių. Tačiau visi, net tik lietaus neišgąsdinti dalyviai, džiaugėsi tokia tradicine švente. Trankiai, smagiai išlydėta vasara Imbrade.

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

Petras Ivanovas
Nuotraukose: Imbrado vasaros palydėtuvių šventės akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

IMG 1057

IMG 1058

IMG 1059

IMG 1060

IMG 1064

IMG 1065

IMG 1067

IMG 1070

IMG 1071

IMG 1074

IMG 1075

IMG 1076

IMG 1078

IMG 1081

IMG 1085

IMG 1086

IMG 1087

IMG 1088

IMG 1090

IMG 1091

IMG 1092

IMG 1095

IMG 1096

IMG 1097

IMG 1098

IMG 1099

IMG 1101

IMG 1102

IMG 1106

IMG 1107

IMG 1108

IMG 1110

IMG 1112

IMG 1113

IMG 1114

IMG 1120

IMG 1124

IMG 1127

IMG 1136

IMG 1131

IMG 1133

IMG 1141

IMG 1143

IMG 1146

IMG 1151

IMG 1152

IMG 1155

IMG 1157

IMG 1160

IMG 1161

IMG 1165

IMG 1166

IMG 1168

IMG 1176

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite