ZARASUOSE ATIDENGTAS PAMINKLAS MOISIEJUI BOTVINIKUI

0
188
b1

Birželio 5 dieną Zarasų ežero pakrantėje prie pėsčiųjų tako atidengtas paminklas Moisiejui Botvinikui – įžymiam zarasiečiui, profesionalios fotografijos Zarasuose pradininkui. Jis pirmasis Zarasuose atidarė elektros prekių parduotuvę, nuo 1928 m. joje pardavinėjo to meto naujovę – radijo imtuvus. Tai buvo ne tik verslus, bet ir visuomeniškas žmogus. Jis priklausė Šaulių sąjungai, vadovavo žydų karių, dalyvavusių Lietuvos nepriklausomybės kovose, sąjungai, buvo apdovanotas medaliu už dalyvavimą Lietuvos nepriklausomybės kovose. M. Botvinikas gimė 1901 m. Kaune, dvidešimtmetis vedė zarasietę Zundą Lėją ir nuo 1922 m. gyveno Zarasuose. Užėjus sovietams, jis su šeima 1941 m. birželio mėnesį buvo ištremtas į Krasnojarsko kraštą, iš kur 1955 m. dar sugrįžo į Zarasus, čia dirbo fotografu. Nuo 1972 m., gavęs leidimą, išvyko į Izraelį, kur gyveno iki mirties 1984 m.

M. Botviniką dar prisimena kai kurie zarasiečiai, pagarbiai apie jį atsiliepia. Miesto žmonės džiaugiasi, kad jis įamžino jų protėvių atminimą, paliko miesto prieš beveik 100 metų vaizdų.

Paminklo atidaryme dalyvavo ir kalbėjo Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė, M. Botviniko asmenybę pristatė muziejininkė Rimutė Morozovienė, skulptorius Martynas Gaubas pasidalino mintimis apie skulptūros kūrimą. Jis kartu su rajono merė ir atidengė ilgai lauktą skulptūrą. Joje yra padaryta galimybė žmonėms pasidaryti asmenukę su M. Botviniku.

Zarasų krašto muziejaus informacija

b2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite