ŽYDŲ KULTŪROS DIENOS ZARASUOSE

0
20
rodyklė 2

Zarasų krašto muziejus vykdo nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos, atgaivinimo ir leidybos projektą ,,Žydų kultūros dienos Zarasų krašte“, kuriam dalinį finansavimą skyrė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Ta proga rugsėjo 6 d. rengiama ekskursija, kurios metu bus lankomi žydų kultūros paveldo objektai Zarasų krašte (tikslinė grupė jau sukomplektuota).

Rugsėjo 7 d., 16 val., muziejuje vyks žydiškų dainų atlikėjos ir rinkėjos Marijos Krupoves-Berg ir Vytauto Mikeliūno (smuikas) koncertas, 17 val. – žydų kulinarinio paveldo pristatymas. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės ,,Beigelių krautuvėlė“ kartu su Riva Portnaja ir Dovile Rūkaite vaišins žydiškais skanėstais ir supažindins su žydų kulinarinio paveldo ypatumais.

Rugsėjo 6–19 dienomis muziejuje veiks Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus parengta paroda „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“.

Kilnojamoji paroda „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“ skiriama Holokausto metais nužudytiems Lietuvos žydų vaikams atminti. Daugiau kaip devyni iš dešimties prieš karą Lietuvoje gyvenusių žydų tapo masinių, sistemingų, metodiškų žudynių aukomis. Iš senų nuotraukų į mus žvelgia vaikai, kurių vardai ir žūties vietos žinomi, ir vaikai, kurių likimo konkrečiai mes nežinome, bet jų nuotraukos buvo rastos sudegintų getų griuvėsiuose.

Išgelbėti žydų vaikai pasakoja apie artimųjų netektį, nežmonišką įtampą ir kaustančią baimę, lydėjusią juos per visą karą. Tačiau ir tomis baisaus smurto, atgrasaus antisemitizmo ir kurstomos neapykantos dienomis atsirado žmonių, kurių ryžtas ir pasiaukojimas išgelbėjo ne vieną gyvybę.

Marija Krupoves-Berg – filologijos mokslų daktarė, tautinių bendrijų kultūrų tyrinėtoja, folkloristė, Centrinės ir Rytų Europos liaudies dainų atlikėja. „Multikultūralizmas Europoje yra idėja, kuri turi savo palaikymą Europoje,“ – sako Marija. Vilniuje gimusi atlikėja šį miestą vadina visų namais, vieta, „kur įvairios kultūros turėjo tiek daug galimybių vystytis, sugyventi kartu.“ M. Krupoves tyrinėja Lietuvos tautinių mažumų dainas, rengia koncertines programas, kuriose, pritardama sau gitara, jausmingai atlieka lietuvių, lenkų, baltarusių, rusų, totorių, karaimų, žydų, čigonų ir kitų tautų liaudies dainas. Ji dainuoja daugiau nei dešimčia kalbų. Publika jos koncertus visada priima labai šiltai ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje, Japonijoje bei kitose šalyse.

Vytautas Mikeliūnas – smuikininkas ir aranžuotojas, žinomas akademinės muzikos atlikėjas, įvairių konkursų laureatas, ilgametis Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertmeisteris. Šalia darbo akademinės muzikos kolektyvuose smuikininkas nuolat domisi džiazu. Džiazo scenoje debiutavo 1981 m. V. Mikeliūnas vadovauja ir aranžuoja kolektyvui ,,Beduin String Quartet“. Be kūrybinės veiklos užsiima ir pedagogine.

Dovilė Rūkaitė yra „Beigelių krautuvėlės“ projekto vadovė. Ji yra žydų kilmės, tad šios tautos tradicijos jai labai įdomios. Ypač gastronomija. Kas tie beigeliai? Beigelis yra didriestainis – apvalaus arba pailgo žiedo formos pyrago kepinys, paprastai kepamas iš kvietinių miltų. Jis gali būti tuščiaviduris arba su įdaru. JAV beigeliai dažnai pertepami sūriu „Philadelphia“, Izraelyje jie primena mėsainius ir vadinami „beigel toast“.

Kviečiame dalyvauti. Renginys nemokamas.

Zarasų krašto muziejaus informacija

koserinis maistas 5527919f2f9de

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite