AMATŲ CENTRE – VELTINIŲ MEISTRĖS MARIJONOS LUKAŠEVIČIENĖS DIRBINIŲ PARODA

0
47
ikc8iw7283

Amatų centre Antazavės dvare nuo rugsėjo 5 d. iki spalio 31 d. eksponuojama ignalinietės Marijonos Lukaševičienės veltinių dirbinių paroda – vilnonės šlepetės, veltiniai šalikai, kepurės, karoliai, sagės, riešinės.

Marijona Lukaševičienė (g. 1961 m. liepos 3 d. Stanislavave, Švenčionų r. sav.) – sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo vilnos milo, vėlimo (veltinių) amato puoselėtoja, daugelio rajoninių, respublikinių parodų ir mugių dalyvė; Lietuvos ir Ignalinos rajono savivaldybės politinė bei visuomenės veikėja: ūkininkė, Ignalinos r. sav. tarybos narė, Kaimo ir ekologinių reikalų komiteto pirmininkė, Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkė, vadovaujanti ir savo rajono ūkininkų sąjungai, Šiūlėnų k. bendruomenės pirmininkė ir senovinių amatų centro kūrėja.

2009 m. amatininkė viena pirmųjų Lietuvoje gavo tautinio paveldo sertifikatą už senovinio veltinių vėlimo amato atgaivinimą. Taip pat M. Lukaševičienė yra sertifikuota veltinių meistrė.

Mintis įkurti senovinių amatų centrą kilo būtent bendruomenės pirmininkei M. Lukaševičienei. „Mano senelis vėlė. Jis suklodavo veltinį ir paduodavo mums, vaikams, ant pečiaus sausai jį apvelti. Vilnai gavus šilumos, lanolinas ją tiesiog sukabina. Už tai mes dar gaudavome saldainių. Garsiname bendruomenės vardą savo amatais, bendru darbu, dalijamės savo patirtimi su kitomis šalies bendruomenėmis. Susitinkame, pabendraujame. Šiais laikais labai reikalingas pozityvas. Daug dabar yra viskuo nepatenkintų žmonių, bet jei ir mes būsime tokie, tai tokie ir liksime – niekas nesikeis“, – sako menininkė. Anot amatininkės, veliant labai svarbu nustatyti, kiek vilnos kuriam daiktui suvelsi. Ne visada tai yra labai lengvas darbas.

Vilma Mickutė, Amatų centro Antazavės dvare vadovė

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite