MUZIEJUS BE RIBŲ: „100 KARIUOMENĖS PĖDSAKŲ“

0
31
1

2018-ieji – ypatingi metai kiekvienam Lietuvos piliečiui – minime Lietuvos valstybės ir kariuomenės atkūrimo 100-metį! Tai vienos reikšmingiausių Lietuvos istorijos datų. 1918 m. atgaivinta šimtmečius puoselėta Lietuvos valstybingumo tradicija, kurią įsipareigojo ginti ir saugoti 1918 m. lapkričio 23 d. atgimusi Lietuvos kariuomenė. Šias, kiekvienam piliečiui reikšmingas progas, kviečiame paminėti kartu. Rugsėjo 26 d. 12–18 val. Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Vytauto Didžiojo karo muziejus kartu su Lietuvos kariuomene pristato projektą „100 kariuomenės pėdsakų“.

Parengtose unikaliose ekspozicijose bus pristatomos Nepriklausomybės kovos 1918–1920 m., Lietuvos kariuomenė 1920–1940 m., Ginkluota rezistencija 1944–1953 m., atkurtos Lietuvos Respublikos kariuomenė 1990–2004 m. ir dabartinė Lietuvos kariuomenė. Turėsite galimybę sudalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, pajausti tikrą karinę dvasią liesdami originalius XX a. šaunamuosius ginklus, žaisdami strateginius žaidimus „Karas“, „Laivų mūšis“ ir kurdami bei lankstydami lietuviškuosiuos lėktuvus DOBI bei ANBO. Taip pat pamatysite partizanų stovyklavietę, susipažinsite su partizano kasdienybe, o kad geriau įsijaustumėte į dabartinę Lietuvos karių darbo specifiką, turėsite progą pasidaryti maskuojamąjį grimą bei kariškame tunelyje įminti karines mįsles. Apie šiuolaikinę kariuomenę jums papasakos ir ekipuotę bei ginkluotę pristatys Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos kariai.

Atkurta Lietuvos nepriklausomybė buvo trapi, ją reikėjo ginti ir saugoti. Nuo 1918 m. lapkričio 23 d. tą įsipareigojo daryti atkurta Lietuvos kariuomenė. Priesaiką davę šalies kariai Lietuvos Nepriklausomybės kovose apgynė kraštą nuo bolševikų, bermontininkų ir lenkų kariuomenių, vėliau rūpinosi šalies gynybos klausimais, plėtė savo pajėgas šalies sausumoje, ore ir pajūryje. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui ir 1940 m. Lietuvos valstybę okupavus sovietams, jau 1941 m. birželio sukilimo metu buvo priešintasi okupacinei valdžiai. Sukurta Lietuvos laikinoji vyriausybė ir atkurta nepriklausoma Lietuvos valstybė buvo svarbus, bet laikinas epizodas šalies istorijoje. Šalį užėmė nacių okupacinė valdžia. Ji leido kurti Lietuvos vietinę rinktinę, kuri, kaip tikėtasi, turėjo tapti atsikuriančios Lietuvos kariuomenės pagrindu. Tačiau karininkų norai ir siekiai nebuvo įgyvendinti, o galiausiai į kraštą atvykę sovietai ilgam užėmė šalies teritoriją. Būtent partizanų gretose ne vienas kariškis parodė, kaip reikia priešintis ir atkakliai kovoti už laisvę. Deja, nepriklausomybę atkovoti buvo labai sunku. Vis tik, po beveik penkiasdešimties metų tokį pat patriotiškumą šalies gynėjai pademonstravo 1990 m. atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę. Nuo tada valstybė, padedant kariuomenei, galėjo žengti tvirtus žingsnius demokratijos ir laisvės keliu. Dabartinė Lietuvos kariuomenė yra praeities tradicijų tęsėja ir ženkliai prisideda prie Lietuvos valstybės saugumo užtikrinimo. Nors Lietuvos istorija mena šimtmečius, bet atkurta Lietuvos valstybė ir kariuomenė 2018 m. mini garbingą šimto metų jubiliejų.

Šia proga Vytauto Didžiojo karo muziejus siūlo prisiminti koks svarbus buvo kariuomenės indėlis kovojant už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę per prabėgusį šimtą metų, ir atiduoti pagarbą visiems, kurie nesulaužė priesaikos ginti ir saugoti savo šalį.

Organizatorius – Vytauto Didžiojo karo muziejus.

Partneriai: Lietuvos kariuomenė, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Daugiau informacijos tel.: (8-37) 42 21 47, (8-37) 32 07 65

El. paštu vdkaromuziejus@kam.lt

KAS? Vytauto Didžiojo karo muziejaus projektas „100 kariuomenės pėdsakų“

KUR? Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

KADA? Rugsėjo 26 d. 12–18 val.

TU GALĖSI pasidaryti maskuojamąjį grimą, miško spaustuvėje išbandyti spausdinimo mašinėlę ir išleisti įsakymą, kariškame tunelyje įminti karines mįsles, sužaisti karinius strateginius žaidimus, į rankas paimti originalius XX a. šaunamuosius ginklus, o kartu su Lietuvos kariais turėsi progą išmėginti taiklumą ir sudalyvauti karinėse estafetėse.

2

3

4

5

6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite