GAMTOS GIDAI IŠ LATVIJOS IR LIETUVOS DĖL LANKYTOJŲ PASIRYŽĘ DIRBTI NET NAKTĮ

0
16
LATLIT logo LIT full RGB

Vasariškai šiltą šių metų rugsėjo 19-20 d. Gražutės regioniniame parke Antalieptėje (Zarasų r.), vyko praktinis seminaras skirtas gamtos gidams. Dviejų dienų seminare 30 gidų iš Anykščių, Molėtų, Panevėžio, Zarasų rajonų ir Latvijos (Preili, Aglonos ir Riebini savivaldybių) kartu su skirtingų sričių specialistais ir praktikais dalyvavo pažintiniuose-mokomuosiuose žygiuose gamtoje.

Gidai Gražutės regioniniame parke mokėsi atpažinti paskutinio ledynmečio sukurtas reljefo formas, atskirti valgomuosius ir nuodinguosius augalus, grybus, ugdė gebėjimą interpretuoti gyvosios ir negyvosios gamtos ryšius skirtingoms amžiaus lankytojų grupėms. Praktinis seminaras gamtos gidams organizuotas įgyvendinant 2014-2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos programos projektą LLI-349 „Vandens resursų panaudojimas ekoturizmo plėtrai Latvijoje ir Lietuvoje“, Learn Eco Travel.

Seminaras gamtos gidams prasidėjo „Inovatorių slėnio“ mokymų centre, kūrybine veikla, kurios metu dalyviai pasigamino medines vardines korteles. Gidai susipažinę vieni su kitas leidosi į žygį palei Šavašos upelį lydimi geologės dr. Gražinos Skridlaitės. Šavaša – ypatinga Lietuvos upė. Jos slėnio vaizdingiausia atkarpa pačiame žemupyje, kuriame įrengtas Šavašos pažintinis takas. Čia upės slėnio šlaitai – svaiginančio aukščio, o vandenys krenta net 11 metrų kas vieną kilometrą. Kaip tikroje kalnų upėje! Geologė vaizdžiai nupasakojo kaip ledynai suformavo Lietuvos ir Latvijos kraštovaizdį, atitempė riedulius, atkreipė dėmesį į dabar vykstančius geologinius procesus – šlaitų eroziją, griovų formavimąsi.

Kiek vėliau prie dalyvių grupės prisijungė gamtininkas Andrius Gaidamavičius, kuris lydėjo gidus per Gražutės regioninio parko miškus, pievas ir pelkes rodydamas čia paplitusius nuodinguosius ir valgomuosius augalus. Gamtininkas pasidalino senolių sukauptomis žiniomis apie kai kurių augalų vaistines savybes. Dalyvių nuostabą kėlė naujos žinios apie liaudies medicinoje naudotus afrodiziakus – viržių žiedus.

Seminaro pirmos dienos programa baigėsi tik apie vidurnaktį įkvepiančiu Antono Jevtiuchovo gamtinio turizmo patyrimu gamtoje. Gidams kalvotose Antalieptės apylinkėse buvo pasiūlyta išbandyti dviračius storomis padangomis (fat-bike), praplaukti baidarėmis Antalieptės marių derivaciniais kanalais. „Anksčiau niekada nekeliavau naktį po laukinę gamtą, tai buvo nauja teigiama patirtis. Dabar jau žinau, kad savo grupei galėsiu pasiūlyti ir alternatyvią aktyvią veiklą sutemus“ – patirtimi dalinosi gidė Inese iš Latvijos.

Antra seminaro diena dalyviams buvo taip pat įsimintina naujomis patirtimis. VšĮ „Inovatorių slėnio“ gamtos interpretatoriai gidams suorganizavo edukacinę pamoką Degučių pažintiniame take. Čia seminaro dalyviai stebėjo šimtamečio pušyno ekosistemą, tobulino skraidančias pušų sėklas, suko kurtinių lizdus, kūrė Degučių piliakalnio istorinę rekonstrukcijos eskizą. Edukacijos metu buvo mokomasi interpretuoti gamtą skirtingoms auditorijoms pasitelkiant kūrybines veikos formas, aktyvius žaidimus gamtoje. Popiet prie gamtos gidų grupės prisijungė ir mikologė dr. Reda Iršėnaitė, kuri supažindino dalyvius su grybų ekologija, jų rūšine įvairove.
Seminaro metu gidai nužingsniavo beveik 20 km, pasikrovė žinių ir patirties bagažą, kuris pravers profesinėje gamtos gidų praktikoje.

Projekto pagrindinis partneris:
Preili apskrities administracija
Projekto partneriai:
– Molėtų rajono savivaldybės administracija;
– Panevežio miesto savivaldybės administracija;
– Riebini apskrities administracija;
– Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija;
– Anykščių rajono savivaldybės administracija;
– Aglona apskrities administracija.

Finansavimo šaltinis: Europos regioninės plėtros fondas
Finansavimo dydis: 525 465,06 €
Šis straipsnis parengtas naudojant Europos sąjungos finansinę paramą. Už šio straipsnio turinį atsako Sartų ir Gražutės regioninių parko direkcija. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad ji atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Aiškinamės šikšnosparnnių echolokaciją

Gidai Šavašos pažintiniame take

Grupės susipažinimas

Pažintis su grybais

Žaidimai gamtoje su mitologiniu veikėjuu

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite