ATNAUJINTI VETERINARINĖS PRIEŽIŪROS MEDŽIOKLĖJE REIKALAVIMAI

0
26
medziokle 4

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigalios pakeisti Veterinarinės priežiūros medžioklėje reikalavimai. Bendrą įsakymą dėl šių reikalavimų patvirtinimo pasirašė VMVT direktorius ir aplinkos ministras.

Patvirtintame dokumente nurodyti reikalavimai medžiojamųjų gyvūnų pirminio apdorojimo aikštelėms ir patalpoms, gyvūninių atliekų duobėms, išdėstytos sumedžiotų gyvūnų apdorojimo taisyklės. Šiuose reikalavimuose nustatyta, kaip turi būti vykdomas gyvūnų apdorojimas, ketinant jų mėsą naudoti savo reikmėms ar tiekti rinkai, kaip turi būti tvarkomos ir naikinamos dorojimo metu susidariusios atliekos ir kokios biologinio saugumo priemonės taikomos siekiant išvengti gyvūnų užkrečiamųjų ligų.

„Patvirtinti Veterinarinės priežiūros medžioklėje reikalavimai nuo 2002 metų nebuvo peržiūrėti, nors per 16 metų pasikeitė užkrečiamųjų ligų situacija, medžiojimo kultūra, požiūris į žvėrieną ir kt. Būtinybė peržiūrėti reikalavimus atsirado ir dėl šalyje plintančio afrikinio kiaulių maro (AKM), ir dėl kitų gyvūnų užkrečiamųjų ligų atsiradimo pavojaus. Biologinio saugumo sumetimais, nušauti žvėrys turi būti apdorojami tik žvėrienos tvarkymo aikštelėse, tinkamai utilizuojamos jų atliekos. Medžiotojai turi būti ypač atidūs teritorijose, kur netoliese buvo nustatytas AKM šernams. Tik laikantis visų sąlygų ir ištyrus žvėrieną, galima ją naudoti maistui ar pateikti rinkai. Atsižvelgdami į šias aplinkybes ir suderinę su pačiais medžiotojais, įteisinome reikalavimus sumedžiotų gyvūnų apdorojimo patalpoms įrengti. Medžiotojai iš tokių apdorojimo patalpų galės ne tik patys vartoti, bet ir tiekti žvėrieną viešojo maitinimo įmonėms, prekybai. Tokiai veiklai jau anksčiau buvo nustatyti supaprastinti veterinarijos reikalavimai“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Į Veterinarinės priežiūros medžioklėje reikalavimus įtrauktas naujas punktas – sumedžiotų elninių gyvūnų pirminis apdorojimas, kuriame nurodyta, kokias procedūras galima atlikti jų sumedžiojimo ar radimo vietoje, nelaukiant, kol gyvūnas bus nugabentas į pirminio apdorojimo aikštelę ar apdorojimo patalpą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite