SAVIVALDYBĖS KVIEČIAMOS PRISIDĖTI PRIE KULTŪROS DARBUOTOJŲ ATLYGINIMŲ DIDINIMO

0
25
lrkm

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ketvirtadienį susitiko su šalies savivaldybių vadovais, jų atstovais aptarti galimybes ir priemones didinti savivaldybių kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus.

Ministrė paragino savivaldybes savo dalimi prisidėti prie ženklesnio darbo užmokesčio didinimo kultūros darbuotojams.

Vyriausybė kitais metais yra numačiusi skirti 3,5 mln. eurų atlyginimų kėlimui kultūros sektoriuje. Tačiau, pasak ministrės, per daugelį metų susiformavo didelis atlyginimų atotrūkis nuo kitų sričių darbuotojų. Šio atotrūkio neįmanoma įveikti iš karto, per vienus metus. Ministro Pirmininko potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kuri iki spalio 26 dienos pateiks pasiūlymus, iš kokių šaltinių ir kaip darbo užmokesčio didinimą išdėlioti per trejus metus (2019–2021m.) ir kokį taikyti teisinį reglamentavimą.

„Tinkamą atlygį kultūros ir meno darbuotojams galėtume pasiekti, jeigu savo finansiniu indėliu prisidėtų ir savivaldybės, kurių žinioje yra beveik du trečdaliai visų kultūros darbuotojų. Todėl labai kviečiu jus prisidėti prie to, kad būtent kultūra taptų mus vienijančiu bendro supratimo ir bendro darbo rezultatu. Tokiu, kuris kurtų vietos savivaldos patrauklumą ir stiprintų kultūrinį vietos identitetą, – sakė ministrė L. Ruokytė-Jonsson. – Kultūra yra savarankiškoji savivaldos funkcija“.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad pradėtas taikyti naujas regionų kultūros finansavimo modelis ne tik į regionų lygmenį perkelia sprendimų priėmimą dėl kultūros veiklų ir paslaugų. Savivaldybės taip pat skatinamos labiau prisidėti prie kultūros projektų – kuo daugiau jos tam skirs lėšų, tuo didesnį finansavimą gaus iš Lietuvos kultūros tarybos.

Savivaldybių vadovai ar jų atstovai buvo pakviesti pasirašyti memorandumą „Dėl bendradarbiavimo siekiant didinti savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų darbo apmokėjimą“.

Memorandumu išsakomas siekis 2019–2012 metais kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus padidinti, panaikinant atotrūkį nuo švietimo darbuotojų darbo užmokesčio, o ateinančiais metais valstybei ir savivaldybėms vienoda dalimi prisidėti prie darbo užmokesčio didinimo.

Memorandume taip pat pažymima, kad Vyriausybė taikys papildomas kompleksines finansines priemones kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčiui didinti.

Šį memorandumą pasirašė kultūros ministrė ir 32-jų savivaldybių merai ar jų įgalioti kiti savivaldybių atstovai.

Kultūros ministrė padėkojo šią iniciatyvą palaikiusiems ir pažymėjo, kad kitų savivaldybių atsakymo bus laukiama iki spalio 12 dienos. Memorandumo tekstas ir duomenys apie pasirašiusius bus skelbiami Kultūros ministerijos interneto svetainėje.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite