LRT PLIUS LAIDA „STOP JUOSTA“ – ZARASUOSE

0
21
TV laidos stop juosta logotipas

TV laida „Stop juosta“ – konkurso „Pragiedruliai“ 2016 m. geriausias televizijos dokumentikos projektas. Pirmosios Lietuvos respublikos progreso sprogimas – ne tik Kaune – visoje Lietuvoje. Modernizmo ženklai, iškilios asmenybės ir šių dienų miesto žmonės su savo istorijomis ir muzikinėmis emocijomis. „Stop juostos“ maršrutas Nr. 61 – Zarasai.

Šio maršruto veikėjai: architektūros istorikas iš Kauno technologijos universiteto docentas Vaidas Petrulis.

Zarasų krašto istorijos tyrinėtojas Kęstas Vasilevskis ir amžininkas, Zarasų rajono gyventojas 83-ejų Stanislovas Pumputis.

Apie šį, Šiaurės Lietuvos kurortą, ežerų kraštą, dar kitaip vadintą Lietuvos Šveicarija buvo pradėta kalbėti dar ankstyvame XX a. ketvirtajame dešimtmetyje. Apie dėmesį šiam miestui ir jo turtus geriausia pasakoja to laikmečio spauda: „Iš Kauno gauta telegrama, kad į Zarasus atvyksta Amerikos milijonierius apžiūrėti Osos ežero salos. Jis manąs ten pastatyti vasarnamių ir įrengti gydomąjį kurortą. Minėtas milijonierius atskris begarsiu orlaiviu ir nusileis prie Salako vieškelio“. (1933-ųjų balandžio 1-oji)

Balandžio 1-osios pokštas nebuvo iš piršto laužtas – jau netrukus Zarasuose ėmė dygti vilos, daugėjo paslaugų ir pramogų, čia lankėsi vis daugiau poilsiautojų.

Ežerų kraštu šis miestas vadinamas ne veltui: čia esančius du ežerus, anksčiau vadintus Osė ir Osą (šiandien Zarasu ir Zarasaičiu) skyrė plentas, o tarpukarinės Osos – dabartinio Zaraso ežero saloje, į kurią veda vienintelis medinis tiltas – buvęs moterų vienuolynas su mūrine bažnyčia. Iš jų griuvėsių XX a. pradžioje zarasiškiai pradėjo statytis miestą.

Šiomis dienomis kurortu nedažnai pavadinami Zarasai tarpukariu tokį statusą turėjo. 1932 – aisiais metais šiam miestui suteikus kurorto statusą čia pradeda dygti vilos. Bene garsiausia vila tuometiniuose Zarasuose – medinė Gronskių šeimos vila-viešbutis Zarasų mieste prie Zaraso ežero.

Iš to meto spaudos: „Naujoje atidarytoje vasarinėje įvesti telefonai, elektra, vandentiekis, ledaune ir visa kita, kas reikalinga išlepintam, moderniškam vasaruotojui. Gera virtuvė, alus, vėžiai, džiovintas sūris ir kava sutraukia kasdien gražius zarasiškių būrelius. “ 1937-ieji. Lietuvos aidas.

Unikalų, 1837 – ųjų, tarsi spinduliais iš centrinės sėlių aikštės išeinančių gatvių planą turintys Zarasai, vienas iš nedaugelio Lietuvos rajono centrų, kuriame išlikęs toks miesto planas. Šiame tarpukario kurorte maršrutas laidos komandą nuvedė prie 1927 m. statytos medinės vilos, Komercinės gimnazijos rūmų (dabar Zarasų krašto muziejaus) (1931 m.), čia lietuvybę puoselėjusių Šaulių namų (1931 m.), senojo Zarasų pašto (1936 m.), Zarasų apskrities ligoninės (1937 m.).

Šio miesto komercinės gimnazijos rūmuose 1933-aisiais direktoriavo žymus dailininkas, Kauno Meno mokyklos įkūrėjas Justinas Vienožinskis, o siekiant prestižo šioje gimnazijoje mokiniai sustiprintai mokėsi lotynų kalbos. Zarasuose dirbo kraštui bei Lietuvai nusipelnę žmonės – visuomenės veikėjas daktaras Domininkas Bukontas, kalbininkas Kazimieras Būga. Zarasuose garsiausias poemas sukūrė Maironis ar Antanas Vienuolis.

O kas yra šių dienų herojai nesunku suprasti pasikalbėjus su čia gyvenančiais amžininkais, kurių atsiminimai, patirtys ir pomėgiai dar ir šiandien verčia maloniai nustebti ir atidžiai įsiklausyti. Zarasų apylinkėse, ežerais apsuptame ir savo turgumis garsėjusiame Salako miestelyje gyvenantis 83-ejų Stanislovas Pumputis laidos komandai ne tik padėjo geriau suprasti šio miesto istoriją, bet ir prisipažino renkantis ir saugantis aukštaitiškas pravardes. Kelias iš jau turimų 200 laidoje išgirsite ir Jūs !

Apie tai kodėl Zarasai buvo vienas dažniausiai savo pavadinimą keitusių miestų, apie čia buvusį aukščiausią Baltijos šalyse slidinėjimo trampliną, vykusias vandens šventes bei ekonomiškai ir kultūriškai aktyvų gyvenimą leidusius žmones sužinosite jau būsimoje laidoje !

TV laidos „Stop juosta” eteris apie Zarasus jau Spalio 28d. 13.00 val. LRT Plius (buvusi LRT Kultūra) eteryje.

Visas šio maršruto naujienas sekite „Stop juostos” ir LRT facebook paskyrose.

https://www.facebook.com/stopjuosta/

https://www.facebook.com/LRT.LT/

Laidų įrašai – LRT mediatekoje. Laidos anonsas: https://youtu.be/xrNpsKQoamQ?list=PLKM9h8REU3CiEEHKig8NxM2PRXxOhB8Nh

Laida kuriama bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros taryba ir patronuojant Unesco. Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

LRT PLIUS LOGO 01

LTK Logotipas4

UNESCO patronazas LT pilnas BLACK

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite