NAMAI, KURIUOSE GERA VISIEMS

0
64
IMG 1337

Zarasų globos namai po dviejų metų švęs savo gyvavimo šimtmetį. Apie 1920 metus čia, prie vaizdingo ežero pakrantės, buvo įkurta senelių prieglauda. Per tą laiką jau kelioms žmonių kartoms ji tapo savais ir net gimtais namais. Vos ne per amžiaus istoriją tūkstančiai žmonių čia gyveno, čia leido paskutines savo gyvenimo dienas. Iš čia iškeliavo ir į amžino poilsio vietą.

Kiekvienu laikotarpio etapu plėtėsi globos namai. Įsimintina prieglaudai 1936 metai. Tais metais buvo nupirkti Puodiškių vienkiemio pastatai, žemė. Pasodintas sodas.

Prieglauda augo, tapo pensionatu, vėliau globos namai. Dabar Zarasų socialinės globos namai gali apgyvendinti net 215 žmonių.

Šiandien namuose yra visos sąlygos prasmingai gyventi. Sudarytos sąlygos žmonėms vystyti savo kūrybinius sugebėjimus. Čia žmonės drožinėja, mezga, siuvinėja. Daug globos namų gyventojų sportuoja. Jie atsiveža medalių ne tik iš šalies, bet ir tarptautinių sporto varžybų. Namų vadovai, darbuotojai stengiasi ir jų darbas vainikuoja rezultatus: žmonės gyvena lyg savuose namuose. Jų nekankina vienatvė, jie lyg didelė, darni ir vieninga šeima.

Tiesa, ilgesio jausmas globos namuose visada gyvas. Senukai ir močiutės gali daug ko neprisiminti, tačiau jie jaunystės dienas, draugus prisimena puikiai. Puikiai jie mena vaikų ir anūkų vardus. Deja, ne visi artimieji prisimena savo nusenusius tėvus, senelius. Kiekvieno globos namų gyventojo širdis kasdien alsuoja viltimi išvysti savo artimo, giminaičio ar draugo veidą.

Prieš dvidešimt metų globos namuose ir gimė graži tradicija – rengti giminių šventes. Į jas pakviesti gyventojų artimus ir brangius žmones.

Smagi, turininga šventė „Žiburėlis lange“ įvyko ir šiemet. Tą dieną globos namų koplyčioje buvo aukojamos Šv. Mišių už mirusius ir gyvus šių didelių namų gyventojus, jų gimines, darbuotojus, buvo kviečiama visus dalintis gerumu, atjauta, nesavanaudiška parama.

Po šv. Mišių gyventojai bei jų artimieji skubėjo į valgyklą, kurioje vyko šventinė užstalė.

Giminių šventės vedėja, globos namų užimtumo specialistė Birutė Paskačienė svečiams dėkojo, kad šie nepamiršta savo artimųjų, draugų ir bičiulių. Šventė visuomet rengiama Vėlinių dienos išvakarėse, čia lyg ir simbolizuoja tai, kad svarbu prisiminti ne tik mirusius, ypač svarbiau prisiminti ir savo gyvus artimuosius. Jiems, ypač senatvėje, prikaustytiems ligos patale, tai yra labai reikalinga.

Globos namų direktorė Daiva Dūdėnienė džiaugėsi, kad ši šventė viena iš gražiausių ir svarbiausių šiuose globos namuose. Direktorė priminė klebono šv. Mišių metu pasakyto pamokslo žodžius, kad mūsų gyvenimas be giminių, artimųjų yra lyg paukščio skrydis su vienu sparnu.Todėl bendravimas visiems yra reikalingas. Direktorė kvietė nepamiršti savo artimųjų, rašyti, skambinti, atvykti. Čia visi yra labai laukiami. Drauge čia gyvena ne tik garbaus amžiaus žmones, šalia jų čia gyvena ir jauni žmonės, patyrę daugybę gyvenimo išbandymų ir nelaimių.

Džiugių ir šventiškų akimirkų Giminių šventei suteikė dainininkų Livetos ir Petro Kazlauskų koncertas. Susirinkusiems daug gražių palinkėjimų išsakė dainininkė Liveta Kazlauskienė. Dainininkai dainavo daug populiarių dainų, jiems šauniai pritarė ir šventės dalyviai. Liveta dainavo kartu su globos namų gyventojais. Jie ne tik dainavo, bet ir šoko. Globos namų gyventojai, jų svečiams ne tik susitikimai su artimaisiais, bet ir koncertas praskaidrino nuotaiką. Geros nuotaikos ir karštų plojimų buvo be galo daug. Žmonės, gyvenantys globos namuose, demonstravo, kad ir jie moka džiaugtis muzika, daina ir artimųjų dėmesiu.

Už nuostabų koncertą nuoširdžiai dėkojo globos namų užimtumo specialistė Virginija Varanavičienė. Ji įteikė svečiams įteikė globos namuose pagamintą vazoną. Visi kvietė dainininkus atvykti dar sykį. Jie čia mylimi ir laukiami.

Tą dieną buvo ne tik šventė didelei globos namų šeimai. Jubiliejinį gimtadienį šventė ir globos namų darbuotoja Liudmila Trus. Jai buvo skirtos bendradarbių, darbuotojų sveikinimai, gėlės. Liveta ir Petras Kazlauskai skyrė dainą jubiliatei. Po profesionalių artistų pasirodymo koncertą surengė ir globos namų gyventojai. Smagiai šoko globos namų šokėjų grupė „Saulė“. Daug dainų padainavo globos namų gyventojai Violeta Virvičiūtė, Diana Michmel, Gražina Pliustienė, Žydrūnas Grėbliauskas, Leonidas Juravičiovas ir namų darbuotoja slaugytoja Laisvūnė Valkauskienė. Jiems dėkojo ir gyventojai, ir svečiai, padovanojo karštus aplodismentus. Daug padirbėjo dainininkai, daug triūso įdėjo ir meno vadovas Valerijus Bogomolnikovas.

Buvo šventėje ir apmąstymo akimirkų. Juozas Pernaravičius gyvena globos namuose, jį lanko jo artimieji. Šios šventės metu nuskambėjo graži jų padėka. Jie nustebinti darbuotojų rūpesčiu ir meile. Šie namai tokie, kad jų palikti gaila net sveikam žmogui. Artimas Juozui Perenavičiui žmogus išsakė nuoširdžius žodžius darbuotojams, vadovams. Jų darbas sudėtingas ir sunkus, bet labai reikalingas. Reikalingas gyventojams, reikalingas jų artimiesiems. Globos namų gyventojas Arūnas Kulieša skyrė padėkos žodžius savo globotojams Ramunei ir Petrui Prakapavičiams. Prieš pusantrų metų graži draugystė gimė tarp Magučių kaimo šeimos ir globos namų gyventojų Arūno ir jo bičiulio Jordano. Jie dviese nuolatos lankosi Ramunės ir Petro namuose, šie namai tapo jiems savi ir artimi, o šių namų šeimininkai pačiais artimiausiais žmonėmis pasaulyje. Ramunė dirba Ignalinos rajone kultūrinių renginių organizatore, tad dažnai šiuos jaunuolius paima į koncertines keliones. Arūnas ir Jordanas talkininkauja renginių metu. Taip gimė graži draugyste, o globos namų gyventojai surado ir čia užuovėją nuo visų gyvenimo audrų ir vėtrų. Globos namų šventės metu Ramunė Prakapavičienė papasakojo šią gyvenimišką istoriją ir sugraudino nė vieną širdį. Juk taip reikalingas artimas žmogus kiekvienam, ypatingai tiems, ką nuskriaudė likimas, iš ko gyvenimas atėmė artimus žmones. Viešnia Ramunė Prakapavičienė padainavo šventės dalyviams keletą dainų. Šventės dalyviai ir jai atsidėkojo aplodismentais.

Šventei ruošėsi visi. Prieš šventę išėjo globos namų laikraštis „Žiburėlis“, kurį parengė socialiniai darbuotojai Rasa Larinienė ir Simonas Mikštas. Globos namų vestibiulyje buvo demonstruojamos praėjusių metų renginių nuotraukos.

Šventėje dalyvavo Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios kunigai, tai suteikė irgi šiam artimųjų žmonių susitikimui ypatingą žmonių gerumo, atjautos, dvasingumo prasmę ir susikaupimą.

Susitikimo šventė paliko daug įsimintinų akimirkų, padovanojo puikią nuotaiką ir džiugius apmąstymus. Artimųjų, svečių ištarti padėkos žodžiai paliko šilumą visų – ir gyventojų, ir darbuotojų – širdyse. Nuostabioje giminių šventėje buvo daug nuostabių ir įspūdingų susitikimų. Artimųjų žmonių viešnagė padovanojo globos namų gyventojams spindulėlį džiaugsmo, meilės ir vilties. Visi atsisveikino džiugiai ir širdyje pasiliko viltį ir ateityje čia susitikti. Tradicija tęsiasi.

Petras Ivanovas
Nuotraukose: džiugios, prasmingos giminių šventės globos namuose akimirkos.
Autoriaus nuotraukos.

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

 

IMG 1338

IMG 1339

IMG 1341

IMG 1344

IMG 1345

IMG 1346

IMG 1360

IMG 1363

IMG 1364

IMG 1365

IMG 1367

IMG 1369

IMG 1371

IMG 1375

IMG 1380

IMG 1385

IMG 1386

IMG 1387

IMG 1392

IMG 1393

IMG 1395

IMG 1399

IMG 1403

IMG 1408

IMG 1409

IMG 1415

IMG 1418

IMG 1423

IMG 1425

IMG 1427

IMG 1432

IMG 1436

IMG 1442

IMG 1446

IMG 1450

IMG 1456

IMG 1460

IMG 1462

IMG 1466

IMG 1470

IMG 1472

IMG 1473

IMG 1475

IMG 1476

IMG 1477

IMG 1481

IMG 1484

IMG 1486

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite