TURITE PASKIRTĄ VIZITĄ PAS ENDODONTOLOGĄ? KĄ VERTA ŽINOTI?

0
57
cleaning tooth canal delete removal dental nerve oral care illustration generative ai illustration generative ai

Endodontija yra odontologijos šaka, susijusi su danties pulpa ir danties šaknis supančiais audiniais. „Endo“ graikiškai reiškia „viduje“, o „odont“ – „dantis“. Endodontinis gydymas, arba šaknies kanalų gydymas, gydo minkštą pulpos audinį danties viduje. Endodontologas yra odontologas, kurio specializacija yra dantų išsaugojimas, specialistus rasite „32:Balti“.

Kuo išsiskiria edondologai?

Nors visi endodontologai yra odontologai, mažiau nei trys procentai odontologų yra endodontologai. Kaip ir bet kurios kitos srities gydytojai, endodontai yra specialistai, nes jie yra baigę dar dvejus ar daugiau metų mokymus ne tik odontologijos mokykloje. Jų papildomi mokymai yra skirti dantų skausmo diagnozavimui ir šaknies kanalų gydymui bei kitoms procedūroms, susijusioms su danties vidumi. Daugeliu atvejų sergantį dantį galima išgelbėti endodontiniu gydymu. Dėl šios priežasties endodontologai išdidžiai save vadina dantų išsaugojimo specialistais.

Kaip dirba endodontologas?

Endodontistai gydo problemas, susijusias su danties vidumi, sritimi, vadinama „danties pulpa“. Jame yra kraujagyslės, nervai ir jungiamasis audinys. Jis gali užsidegti arba užsikrėsti dėl gilaus danties ėduonies, trauminio danties sužalojimo ir pakartotinio danties gydymo. Kai taip nutinka, specialistas, į kurį reikia kreiptis, yra endodontas. Dažniausiai endodontologai atlieka dantų šaknų kanalą – tai procedūra, kurios metu pašalinamas pažeistas ar užsikrėtęs danties nervas ir danties pulpa. Jei paliksite vieną, pulpa uždegs ir skaudės, o galiausiai dantis mirs. Odontologai taip pat gali gydyti dantų šaknų kanalus, tačiau endodontas turi daug daugiau patirties juos darydamas.

Endodontologai naudoja pažangiausias technologijas

Endodontologai turi medžiagų ir įrangos, sukurtos tam, kad jūsų gydymas būtų patogesnis ir sėkmingesnis. Jie naudoja nedidelį plastiko arba gumos lakštą, vadinamą dantų užtvanku, kad izoliuotų dantį gydymo metu ir apsaugotų likusią burnos dalį. Skaitmeninės rentgenogramos ir 3-D vaizdavimas leidžia endodontologams padaryti išsamias mažų dantų anatomijos nuotraukas, kad geriau matytų šaknų kanalus ir visas susijusias infekcijas. Vieta šaknų kanalų viduje yra mažesnė nei FDR ausis! Endodontistai naudoja dantų operacinius mikroskopus, kad geriau matytų šaknų kanalų vidų, kad galėtų juos kruopščiai gydyti.

Kokių procedūrų galima tikėtis apsilankius pas specialistą?

Jei lankotės pas endodontologą, greičiausiai ten gausite šaknies kanalo gydymą. Gali būti naudinga žinoti, ko tikėtis apsilankymo metu. Prieš pradedant gydyti šaknies kanalą, jums bus suteiktas vietinis anestetikas – vaistas, kuris nutirps tą burnos dalį, kad procedūros metu nejaustumėte skausmo. Aplink dantį bus uždėta dantų užtvanka. Gydytojas endodontas atidarys danties vainikėlį (viršų) ir pašalins pulpą. Tada ją išvalys, pakeis ir padidins šaknies kanalą – kelią nuo pulpos iki žandikaulio kaulo – naudodami mažas dildeles. Jie taip pat gali tepti vaistus, kad sustabdytų infekciją. Gydytojas endodontas užpildo šaknies kanalą gumine medžiaga, kuri veikia kaip tvarstis. Paprastai jie užpildo danties angą laikinu vainikėliu arba plomba. Po procedūros paprastai jausite nedidelį skausmą. Turėtų padėti nereceptiniai skausmą malšinantys vaistai. Vėliau grįšite pas gydytoją endodontologą, kad jis pašalintų laikiną karūnėlę ar plombą ir pritvirtintų jums nuolatinį dantį.

Ar galima jaustis gerai gydymo metu?

Gydymas gali skambėti nejaukiai, tačiau specialistai visuomet stengiasi, jog darbas būtų atliekamas kuo greičiau ir kokybiškiau. Endodontistai naudoja specializuotus metodus, kad užtikrintų, jog pacientai jaustųsi patogiai gydymo metu. Jie yra nuskausminamųjų vaistų ekspertai, ypač pacientams, kurie tradiciškai turi problemų su skausmu. Dantistai ne tik patogiai gydys jus, bet ir sumažins dantų skausmą po šaknies kanalo procedūros, kai sugis pulpos infekcija ar uždegimas.

cleaning tooth canal delete removal dental nerve oral care illustration generative ai illustration generative ai1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite