LIETUVOS SAVIVALDYBIŲ INDEKSAS 2018: ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ

0
18
analysis business charts 1559048 600x400

Lietuvos savivaldybių indeksas yra kasmetinis LLRI leidinys (pradėtas leisti 2011 m.). Jis parodo, kiek ir kaip savivaldybėse yra užtikrinama žmogaus ekonominė laisvė. LLRI šiuo tyrimu siekia padėti savivaldybėms įsivertinti, pasimokyti iš kitų savivaldybių. Taip pat paskatinti keistis ir tobulėti – kad gyventojams, investuotojams ir savivaldybių darbuotojams jų savivaldybėje gyventi ir dirbti būtų geriau, naudingiau, paprasčiau.

Vertinamos gyventojams ir investuotojams svarbiausios sritys, kuriose sprendimus priima savivaldybės. Tarp jų – komunalinis ūkis ir transportas, švietimas, sveikata, socialinė rupyba, mokesčiai, biudžetas, turto valdymas, administracija bei investicijos ir plėtra. Kiekvienoje iš indekso sričių yra pateikiami konkretūs pasiūlymai, kurie padėtų gerinti žmonių gyvenimą ir pritraukti investicijas.

Zarasų rajono savivaldybei šiemet skirta 52 vieta mažųjų savivaldybių indekse (44 balai iš 100). Lyginant su kitomis savivaldybėmis, gerai įvertintos „Komunalinių paslaugų“, „Mokesčių“ ir „Administracijos“ sritys. Labiausiai pasitempti vertėtų „Transporto“, „Biudžeto“ ir „Sveikatos ir socialinės rūpybos“ srityse.

Kaip ir praėjusiais metais, gerai įvertinta „Komunalinių paslaugų“ sritis: 2017 m. Zarasų r. savivaldybėje galiojo palyginti maža šilumos kaina (5,7 ct/kWh lyginant su 6,33 ct/kWh vidurkiu*), buitinių atliekų surinkimo sektoriuje buvo sudarytos sąlygos konkurencijai, o savivaldybei priklausančios vandens tiekimo ir daugiabučių administravimo įmonės nebuvo nuostolingos.

„Mokesčių“ srities balą pagerino tai, kad savivaldybėje 2017 m. mokesčių tarifai už verslo liudijimus išliko palyginus maži – vidutinė kaina siekė 68 eurus (mažųjų savivaldybių vidurkis* buvo 115 eurų).

Visgi socialiniai rodikliai buvo prasti. 2017 m. nedarbo lygis išliko vienu didžiausių (14 proc. lyginant su 9,3 proc. vidurkiu*), kas antras bedarbis darbo nerado ilgiau kaip metus. Zarasų rajono savivaldybėje gyventojų, gaunančių būsto šildymo kompensacijas, dalis išaugo labiausiai (nuo 3 proc. 2016 m. iki 4,8 proc. 2017 m.)

Kaip ir pernai, prastai įvertinta „Transporto“ sritis. Nors 2017 m. savivaldybei priklausanti viešojo transporto įmonė pradėjo dirbti pelningai, balų surinkti neleido tai, kad nei vienam viešojo transporto maršrutui nebuvo skelbti viešieji konkursai, nei vieno jų neaptarnavo privatus sektorius.

Savivaldybių indeksą 2018 rasite čia.

Parengta pagal Lietuvos laisvosios rinkos instituto informaciją

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite