ŠMM PASIRAŠYTAS SUSITARIMŲ PROTOKOLAS SU PROFESINĖMIS SĄJUNGOMIS

0
21
smm2

Švietimo ir mokslo ministerija bei 3 profesinės sąjungos (Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinė sąjunga) šiandien pasirašė susitarimų protokolą, kuriame išdėstyti pagrindiniai sutarimai, kaip bus tobulinamas etatinio modelio įgyvendinimas ir mokyklų finansavimo tvarka. Iš ŠMM pusės parašą ant protokolo padėjo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Dėl protokole įtvirtintų punktų su visų penkių profesinių sąjungų atstovais sutarimai rasti lapkričio 29 d. ministerijoje vykusiame visų mokytojams atstovaujančių profesinių sąjungų bei Švietimo ir mokslo ministerijos, Finansų ministerijos, Vyriausybės, Seimo atstovų pasitarime. Po susitikimo visoms profesinėms sąjungoms buvo išsiųstas susitikimo protokolas, dėl kurio pastabų gauta nebuvo.

Pasak ministrės, pasiekti susitarimai atveria kelią teisės aktų tobulinimui ir kitiems etatinio bei mokyklų finansavimo tvarkos pakeitimams. „Vykdoma mokytojų darbo apmokėjimo reforma sudėtinga, ne vienerius metus diskutuota ir rengta, pačios profesinės sąjungos daug prie to prisidėjo, ją priėmus padėjo mokyklose įtvirtinti darbo teisės principus. Pokyčiai sėkmingai gali būti įgyvendinti tik dirbant kartu. Tikiu, kad pradėti darbai tęsis, švietimo bendruomenė yra pribrendusi pokyčiams ir jie vyks“, – sakė J. Petrauskienė.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius dėkojo ministrei ir jos komandai už konstruktyvų dialogą. „Šis pasirašytas protokolas bus savotiškas garantas, kad ateityje nebus daroma staigių posūkių. Tai bus pagalba, pavyzdys žmonėms, kurie nesugeba rasti kelių į dialogą. Šitais parašais mes parodysime pavyzdį. Turiu vilties, kad parašus padės ir tie, kurie dabar to nepadarė,“ – kalbėjo A. Jurgelevičius.
Susitarimų protokole numatyta: tobulinant etatinio modelį, diferencijuoti mokytojo etato struktūrą pagal dalykus ar ugdymo sritis, nustatant veiklų mokyklos bendruomenei minimumą visiems mokytojams. Taip pat sudaryti visą etatą pradinių klasių mokytojui, jeigu jis per metus turi bent 700 kontaktinių valandų. Susitariama, kad nekontaktinės valandos, skirtos funkcijoms, susijusioms su kontaktinėmis valandomis, sudarytų nuo 40 iki 60 proc. kontaktinių valandų skaičiaus. Taip pat numatyta pagal ugdymo sritis ir (arba) dalykus mažiausia dalis procentais. Vadovavimas klasei etate turėtų sudaryti 10 proc. etato, arba ne mažiau kaip 152 valandas per metus.

Taip pat susitarta peržiūrėti klasių komplektų ir jų dydžių formavimo praktiką savivaldybėse ir inicijuoti maksimalaus skaičiaus klasėje mažinimą nacionaliniu lygiu iki 2020 m. sausio 1 d. Jau nuo šių mokslo metų mokinių skaičius klasėse sumažintas dviem mokiniais, tačiau ne visos savivaldybės to laikosi.

Norint patenkinti finansinius A.Navicko vadovaujamos profesinės sąjungos reikalavimus, pvz., pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc., padidinti nekontaktines valandas ikimokyklinių ir priešmokyklinių ugdymo įstaigų pedagogams ir kt., reikėtų 300 mln. eurų per metus. Šie reikalavimai vakar buvo aptarti Vyriausybės posėdyje. Į susitarimų protokolą jie nėra įtraukti.

Pasirašius susitarimų protokolą, ŠMM ketina su etatinio modelio įgyvendinimo tobulinimu susijusius veiksmus įgyvendinti artimiausiu metu. Toliau tęsti reikalavimų nagrinėjimą Švietimo ir mokslo ministerijoje pagrindo nebėra.

Vakar Vyriausybės posėdyje buvo nutarta 10 proc. nuo kitų metų rugsėjo padidinti darbo užmokestį priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, taip pat padidinti lėšas švietimo pagalbos specialistams. Vyriausybė pritarė 2019 metų biudžeto projektui, kuriame numatyta skirti papildomų lėšų savivaldybių biudžetams ir pedagogų atlyginimams. Pagal patikslintą Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašo projektą nuo sausio 1 d. švietimo pagalbai papildomai numatyta 11,8 mln. Eur.

2019 m. švietimui iš viso papildomai skiriama 185 mln. Eur, švietimo ir mokslo biudžetas bus 2,2 mlrd. Eur.
Ministerijos duomenimis, streikuojančių mokytojų skaičius pamažu traukiasi: šiandien streikuoja apie 1385 pedagogai bei apie 20 nepedagoginių darbuotojų. Šiandien streikas vyksta 75 mokyklose, tęsia 68, prisijungė 3, atnaujino 4, nutraukė 2. Aštuoniolikoje mokyklų streikuoja 1–3 pedagogai. Rytoj, gruodžio 5 d. ketina streikuoti apie 1350 pedagogų, 74 švietimo įstaigos. Tęs 72, prisijungs 2, nutraukti ketina 3.

Susitarimo protokolas

LR Švietimo ir mokslo ministerija

Komunikacijos skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite