IMBRADO BENDRUOMENĖS CENTRO PROJEKTAS ,,PAŽINK LIETUVĄ“

0
22
mid news zrs 339 IMG 20181201 143543

Asociacija ,,Imbrado bendruomenės centras“ įgyvendino projektą ,,Pažink Lietuvą“, kuris buvo finansuotas pagal Priemonę 2.3 ,,Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“. Bendruomenės pirmininkė Ona Patiejūnienė, vykdydama su Zarasų rajono savivaldybės administracija sudarytą sutartį, organizavo išvyką į Biržus. Išvykoje dalyvavo visi norintys imbradiškiai ir kiti su Imbrado kraštu susiję žmonės. Susibūrė labai draugiška, linksma dalyvių grupė, suvienijusi žmones neatsižvelgiant į amžių, veiklą ar socialinę padėtį.

Biržai pasirinkti neatsitiktinai, nes tarp šio krašto ir Imbrado (ypač parapijos) yra gana daug sąsajų. Verta prisiminti, kad 1946 – 1961 metais Imbrado parapijos klebono pareigas ėjo biržietis kunigas Vytautas Antanas Šamšonas. Šio iškilaus dvasininko gyvenimas tragiškai nutrūko, 1961 m. sausio pabaigoje jis buvo rastas (galimai) nužudytas prie bažnyčios altoriaus, po vakarinės maldos. Šis įvykis labai sukrėtė vietos gyventojus, tikinčiuosius. 2011 m. Imbrade minint a. a. kun. V. A. Šamšono mirties 50- sias metines, išryškėjo tam tikros jo žūties aplinkybės, galima KGB įtaka, tačiau nusikaltimas niekada nebuvo ištirtas. Gali būti, kad šis tragiškas įvykis bei 1967 m. birželio 30 – liepos 1 d. jaunuolių regėjimai prie Ilgio ežero (vėliau įvardinti kaip Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas) turėjo įtakos dviejų Imbrado krašto žmonių pašaukimams. Gerbiamieji Feliksas Čiškauskas ir Algis Neverauskas buvo įšventinti kunigais. O kun. A. Neverauskas šiuo metu vykdo garbingas Biržų dekano pareigas. Kita vertus, kun. Vytautas Dagelis, anksčiau tarnavęs Pabiržėje (Biržų r.), nuo 2017 m. rugpjūčio mėn. yra Imbrado parapijos administratorius.

Imbradiškiai džiaugiasi savo tarpe turėdami Romaldą Puodžiūną, kurio tėviškė yra Biržų rajone. Baigęs aukštąjį mokslą inžinierius energetikas R. Puodžiūnas daugiau kaip prieš 40 metų atvyko gyventi į Imbradą, dirbo vietos ūkyje, vėliau perėjo dirbti į valstybinę elektros tinklų įmonę, nuolatos rūpinasi, kad mes visi būtume be trikdžių aprūpinti elektros energija. Vertindami R. Puodžiūno kompetenciją ir paslaugumą, į jį dažnai pagalbos kreipiasi aplinkiniai gyventojai, konsultuojasi seniūnija ir bendruomenė. O šioje išvykoje Romaldas buvo tarsi gidas, siūlė įdomesnius objektus ir tinkamesnius vykimo maršrutus.

Ankstų gruodžio 1-sios rytą išvykome iš Imbrado puikiu autobusu (vežėjas UAB ,,Zarasų autobusai“). Zarasų, Rokiškio ir Biržų savivaldybių keliais netrukome patekti prie įspūdingos Biržų pilies – muziejaus. Čia jau laukė gidė, kuri aprodė visą pilį, papasakojo apie įspūdingą Biržų – Dubingių kunigaikščių Radvilų giminės istoriją. Grožėjomės išlikusiomis unikaliomis vertybėmis, ypač atstatytomis koklinėmis krosnimis su Radvilių herbais, heraldikos simboliais, meno kūriniais, senoviniais muzikos instrumentais. Šalia pilies esančiame arsenalo pastate apžiūrėjome senovinius ginklus (patrankas, mortyras, muškietas, daug šaltųjų ginklų). Mums buvo vizualiai parodyta, kaip vyko kova dėl Biržų pilies užpuolus švedams, kaip judėjo, veikė besikaunančios kariuomenės. Deja, ši kova baigėsi užpuolikų pergale, kurie vėliau pilį susprogdino (pagrindiniai pastatai yra atstatyti 1987 m.).

Biržų kraštas garsėja išpuoselėtu aludarystės amatu, čia yra bent dvi pramoninės alaus daryklos. Apsilankę vienoje iš jų – Rinkuškių – susipažinome su visais technologiniais procesais nuo salyklo paruošimo iki gatavos produkcijos fasavimo. Sužinojome, kad alaus brandinimo patalpose nuolat skamba klasikinė muzika. Aludariai įsitikinę teigiama muzikos įtaka produkto kokybei. Vėliau restorane ,,Alaus kelias“ susipažinome su senoviniu alaus gamybos procesu bei naudota įranga. Čia įkurtame muziejuje eksponuojami visi geriausi Rinkuškių alaus daryklos produktai, įvertinti šalies ir užsienio apdovanojimais. Degustacijos metu taisyklingai ragavome įvairių alaus rūšių, vaišinomės restorano virėjų pagamintais specifiniais užkandžiais.

Mus visus domino unikalūs karstiniai reiškiniai, kurie Lietuvoje pasireiškia tik Biržų ir šiek tiek Pasvalio rajonuose. Todėl nuvykome į Karajimiškio k., kur yra valstybės saugomas ištisas įgriuvų (olų) parkas. Į didžiausią jų – Karvės olą, galėjome nusileisti laiptais. Šalia šios olos yra akmeninė karvės skulptūra, kur buvo malonu nusifotografuoti.
Kelionė atgal vėlgi neprailgo, nors grįžti teko jau žiemišku keliu, Biržų kraštas atsisveikino su mumis ant kelio išsiųsdamas briedžių porą (briedis – Imbrado heraldinis simbolis).

Išvykos rengėjai ir dalyviai dėkingi Savivaldybės administracijai (direktoriui Benjaminui Sakalauskui, vyr. specialistei Aksanai Vorobjovai) už savalaikį projekto finansavimą bei konsultacijas. Dėkojame ir UAB ,,Zarasų autobusai“, ypač vadybininkei Gitanai Subatienei ir vairuotojui Algiui Savičiui už suteiktą patogų autobusą, malonų aptarnavimą.

Bendruomenės pirmininkė
Ona Patiejūnienė

mid news zrs 932 IMG 20181201 100003

mid news zrs 960 IMG 20181201 113559

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite